En poäng i derbyt

Det blev en riktigt jämn tät och nervdallrande sammandrabbning när Mariestad åkte till Billingehov för att ta sig an hemmalaget Skövde IK. I en match där Bois stod för det mesta spelet och de flesta målchanserna var det ändå hemmalaget som till slut stod som segrare med 2-1 efter straffar.

Det var annars Bois som hade ett väldigt klart kommando i den första perioden. Den förväntade Skövdepressen uteblev helt och istället var det Mariestad som styrde och ställde i spelet. Man fick också chansen till tre powerplay i den första perioden och man skapade flera riktigt feta lägen med ett par skott som täcktes i sista stund och resten räddades av en storspelande Viktor Andersson. Tobias Sandberg var i stort sett sysslolös hela perioden med något undantag på skott utifrån när Skövde hade sitt enda powerplay. Skotten 12-5 speglar perioden rätt väl.

Andra perioden är något jämnare och målchanserna blir mer lätträknade. Men när Johan Frick mitt i perioden ramlar när han ska transportera upp pucken så snor Johan Planeby åt sig den och kan passa fram till Jonatan Ström framför kassen som kan direktskjuta in 1-0 bakom en chanslös Tobias Sandberg.  Efter det backar Skövde hem tydligt och chippar ut pucken medan Bois har förtvivlat svårt att få till något riktigt vasst. Douglas Lögdahl har ett läge där han från nära håll direktskarvar en pass från Erik Olsson men Skövdemålvakten räddar och när Jesper Lindén får skottläge rakt framifrån så är gör Viktor Andersson en ny snygg parad.

Den tredje perioden påminner till att börja med om den andra. Skövde backar hem, chippar ut och Bois har en kompakt mur att stångas emot, en klassisk Kempehockey.  Skövde har också något anfall med en styrning som Sandberg får rädda, men Skövdebesöken i anfallszon är lätträknade. Men ju längre perioden går desto mer går Skövde på knäna och Bois får längre och längre anfall och skapar farligare och farligare chanser. Och när fem minuter återstår så kommer också kvitteringen. Ludvig Karlsson skjuter och Filip Thörnqvist står parkerad framför kassen och styr in pucken otagbart förbi en storspelande Viktor Andersson. Bois fortsätter trycka på efter målet och är nära att också avgöra matchen men Skövdemålvakten var omutlig och förlängning tar vid.

I förlängningen har båda lagen chanser att göra mål, Bois har de kanske två hetaste med friläge på Douglas Lögdahl och Lucas Jidenius men utan att lyckas överlista Viktor Andersson.

Straffar får alltså avgöra matchen och där tar Bois en tidig ledning genom Tobias Arvidsson. Men Henrik Thegel kvitterar i den fjärde omgången och sedan missar alla till den sjätte omgången då Alexander Henriksson sätter sin. När sedan Douglas Lögdahl missar kvitteringsstraffen så står Skövde som segrare.

En match där Bois har merparten av spelet men där Skövde parkerade bussen och kom undan med det, mycket tack vare en ruskigt duktig målvakt. Mariestad skapade mest och bäst, men hade inte den där riktiga spetsen idag. Laget får ta nya tag och redan på onsdag får de chans att ta nya poäng då Surahammar kommer på besök.