Väsby Hockey är klara för ATG Hockeyettan Finalen

Väsby Hockey satte pricken över i:et när laget i Allettans sista omgång och när allt skulle avgöras, nollade Östersunds IK på deras egen hemmarink. Ett näst intill äckligt disciplinerat Väsby avgjorde matchen under mittakten med två mål och stängde sedan igen butiken fullständigt. Linus Ryttar fick hålla sin andra nolla i rad och fjärde totalt under Allettan och Väsby Hockey har nu vunnit två seriesegrar i rad.

– Vi gör det bra ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi gör en godkänd första, kliver upp rejält i andra vilket sätter oss i förarsätet. I tredje har vi bra kontroll. En jättebra Alletta av grabbarna och kul att vinna serien. Nu blickar vi fram emot HE finalen. Vi är inte färdiga än – vi är hungriga!

Det är bara att lyfta på hatten och sälla sig till hyllningskören. Väsby Hockey har gjort en rakt igenom grym säsong hitintills och laget stod pall för pressen och slog tillbaka starka Östersunds IK genom att nolla dem i deras näst intill fullsatta lejonkula.

Matchen ikväll visade med eftertryck varför Väsby tagit poäng i samtliga matcher efter premiärförlusten mot Borlänge mellan jul och nyår. Det var väldigt solitt och det var ett perfekt bevis på hur bra det kan gå när alla, verkligen alla drar åt samma håll.

Annars blev den första perioden ganska tillknäppt med två defensivt starka lag. Tempot var ändå ganska högt uppskruvat men chanserna relativt lätträknade. Väsby hade kanske periodens bästa när Elliot Lorraine blev fri men avslutet med en backhand blev tyvärr aningen för högt och strök precis ovanför ribban.

Annars gick perioden lite på poäng till hemmalaget som kom fram i flest längre anfall och som frestade Linus Ryttar med en del hårda knäppare från blå. Linus var dock tät och solid och närmare än en stolpträff från kanten kom inte hemmalaget.

Andra perioden inledde Väsby med en rivstart. Redan i den andra minuten satte Väsby press högt upp i Östersunds zon. En hemmaback blev stressad, tappade pucken och Elliot Lorraine fick fri passage in mot mål. Målvakt Carl Hjälm var dock följsam i Elliots dragning men returen dök upp framför klubban på släpande Christoffer Gozzi som med en backhand kunde stöta in den så viktiga ledningspucken.

Östersund hade efter målet några fina minuter där de satte en ganska tung press på Väsby. Men följsamt försvarsspel i kombination med alert Linus Ryttar gav ingen målmässig väg in i matchen för hemmalaget utan istället blev en utvisning i den sjätte minuten kostsam för dem.

Väsby fick då spela sitt andra numerära överläge i matchen. Det första gick inte alls men i det andra hittade laget vägar framåt igen. En av specialisten i de lägena och tillika forna ÖIK spelaren Johannes Nilsson, visade ännu en gång att ”släkten” är värst. Ett snabbt skott överrumplade målvakten som inte tätade tillräckligt mellan benskydden. Pucken gick dock inte in utan istället damp pucken ned precis vid mållinjen. Först fram till den pucken var Pontus Karlsson som därmed fick göra ett av sina lättare mål i karriären.

Väsbys andra mål blev väldigt avgörande för hur matchen därefter skulle gestalta sig. Väsby tätade än mer mellan lagdelarna och Östersund hittade inga motmedel med att dyrka upp den strama defensiven.

Istället fick Väsby några gyllene lägen att punktera tillställningen på men Oskar Andrén träffade innerstolpen i en framstöt och när Johannes Nilsson frispelades ställde sig pucken på högkant varför avslutet inte alls blev som Johannes hade tänkt sig.

Sista perioden blev en demonstration från Väsbys sida över hur man spelar av en match. Laget spelade näst intill ”äckligt disciplinerat” och gav inte ÖIK minsta strimma av hopp. När några halvlägen ändå dök upp tack vare en del fina individuella prestationer från ÖIK:s spelare så stod Linus Ryttar så lugn och så trygg längst bak.

Väsby fick alltså avsluta Allettan med ännu en hållen nolla, sin andra i rad och sjätte totalt och det innebär alltså att Väsby nollat sina motståndare i en tredjedel av serien. Är inte det imponerande så säg och nu väntar alltså en Hockeyettan Final där vinnaren kan kvittera ut en plats till den Allsvenska kvalserien.

Grisligan

Linus Ryttar har hållit nollan i fyra matcher i Allettan. Han har stått sju matcher och Väsby har vunnit samtliga dessa och det är klart att denna målvaktsbjässe tar hem Allettans sista jackpott med tre grisar.

Två grisar går dock inte till någon mer enskild spelare. Segern ikväll var helt enkelt en rakt igenom imponerande laginsats där ingen, verkligen ingen föll ur ramen. Alla gav sitt yttersta och spelade så disciplinerat att jag faktiskt inte kunde spåra ett enda individuellt misstag under hela matchen. Det gör att jag ger två grisar till samtliga spelare och nu är det bara att få njuta över denna prestation i några dagar innan laddningen inför nästa veckas härliga utmaning kan ta vid.

Sensationslaget Halmstad HF väntar då och Väsby startar på bortais tisdagen den 25 februari med retur i Vilundahallen fredagen den 28 februari. En eventuell tredje och avgörande match spelas även den i Väsby och i sådana fall lördagen den 29 februari.

// Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf