VÄSBY VANN I DEN STORA HOCKEYFESTEN!

Det blev en enda stor hockeyfest när Väsby Hockey inför den fantastiska publiksiffran i Vilundahallen på 1 858 åskådare vann matchen mot Vännäs HC med säkra 5-1 efter att Väsbys förstaformation vaknade till på allvar och låg bakom tre av de fem gjorda målen.

– Bra match av oss idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi höll upp tempot väl och det var rakt igenom stabilt. Det var oerhört inspirerande med storpubliken på över 1 800 personer i Vilunda.

Det var som i fornstora dagar när man kom ner till Vilundahallen med kvarten kvar till matchstart och kön då redan ringlade sig halvvägs upp mot simhallen. Det var dukat för fest och Väsby Hockey gjorde ingen besviken när förväntningarna och spänningen var på topp.

Men det är inte helt lätt att prestera när så många innerligt önskar se framgång. Många gånger förr har publiken i Vilundahallen, när de samlats i stora skaror, fått se Väsby misslyckas med uppgifterna på isen. Men lördagen den 5 januari blev annorlunda.

Laddat Väsby gör entré (Foto: Arne Rundlöf)

Väsby kom ut hungriga direkt ur startblocken och adrenalinpåslaget var högt. Väsby hamrade fast Vännäs i deras egen zon men trots att trycket stundtals var hårt så ven puckarna oftast utanför eller över eller så stod målvakt David Lindgren i vägen.

Väsby tycker på (Foto: Arne Rundlöf)

Offensivt sett så hade gästerna inte speciellt mycket i organiserad form att komma med men däremot var de ideligen på hugget där en forward gick högt och lurpassade bakom eller emellan Väsbys backar.

I den tredje minuten fick Vännäs läget de önskade och en forward åkte sig fri. Men målvakt Linus Ryttar var idag lika lugn och trygg som han varit under en längre tid och avvärjde det goda målförsöket.

Väsbys förstakedja med Lubomir FetkovicElliot Lorraine samt Christian Holmblad som firade så stora triumfer under grundserien men som i inledni

ngen av Allettan inte fått något alls att stämma, var idag tillbaka i full gott slag igen.

Spelglädjen gick inte att ta miste på och när Lubomir Fetkovic med en backhand vräkte upp pucken i krysset och spräckte målnollan visste glädjen inga gränser. Det målet lättade på spänningen och av bara farten några minuter senare så hittade Väsbys andra naturliga sniper, Nick Hedemyr samma maskor i vänstra krysset när han smällde in 2-0.

Det blev lite utav en retroaktiv utdelning för de chanser som Väsby jobbat ihop tidigare under perioden.

Mittakten började vilt med två varsina heta chanser för respektive lag men därefter blev spelet något mer avvaktande. Vännäs skapade sig några längre anfall för nästan första gången under matchen men trots det hade de svårt att på egen hand skapa sig några riktigt rejäla chanser.

Dessa fick de istället när Väsby blandade och gav i passningsspelet och där minsta felpassning eller skott som togs mot täckande spelare, gav Vännäs möjlighet att ställa om i vassa kontringar.

Men dessa tog Linus Ryttar fortsatt bra hand om och istället kunde Väsby utöka ledningen till 3-0 i den nionde minuten när förstaformationen återigen hade virvlat runt i Vännäs zon. Lubomir Fetkovic tog hand om en sargstuds efter Rasmus Sörgardts skott och in framför mål störtade Elliot Lorraine fram och tryckte samtidigt in pucken vid den första stolpen.

Sista perioden spelade Väsby inledningsvis mest på resultatet och såg till att inte ge Vännäs minsta lilla väg in i matchen. När ytorna öppnades efter en dubbelutvisning så gynnade det mest hemmalaget och efter en vunnen tekning i anfallszonen av Felix Lööv och framgrävande av pucken av Ludvig Wiita-Adamsson så hamnade pucken till sist hos backen Rasmus Sörgardt. Ostörd kunde Rasmus ta några skär inåt banan och sedan bjöd på han en väldigt fin handledare som tog samma väg som ettan och tvåan, det vill säga rakt upp i målvaktens vänstra kryss.

Målet kändes som ett riktigt matchavgörande sådant men endast halvminuten senare fick ändå gästerna en liten väg in i matchen när Väsby slappnade av för ett ögonblick. En stark aktion av Vännäs kanske vassaste spelare för afton, Ludwig Niederbach gav dem sista halmstrået och han lurade en Väsbyback, tog sig förbi på utsidan och sedan tryckte han sig in mot kassen innan han rundade Ryttar och satte reduceringen till 4-1.

Matchen öppnade därefter upp sig än mer och lagen delade chanser med varandra där det mycket väl hade kunnat bli såväl 5-1 som 4-2.

Utvisningar i den nionde och tionde minuten på först Väsby och därefter på Vännäs förändrade dock matchbilden. Väsby tog återigen kontroll över händelserna och Vännäs mattades alltmer ju längre tiden led.

I den sjuttonde minuten kom så det helt förlösande 5-1 målet och det målet kan främst tillskrivas Elliot Lorraine. Han tog sig efter en passning från Nick Hedemyr alert sig fram längs högerkanten, drog sig förbi sin bevakare innan han tog den närmsta vägen fram mot mål. Målvakten i Vännäs lyckades dock parera men inte blockera och pucken studsade utåt och där dök Lubomir Fetkovic upp och slog till direkt och som därmed gjorde sig själv till tvåmålsskytt och samtidigt spikade slutresultatet.

Det förlösande 5-1 målet (Foto: Arne Rundlöf)

Sammanfattningsvis så kan man inte beskriva tillställningen idag som annat än en succé. Publiken strömmade till som i fornstora dagar och spelet harmoniserade med det. Frånsett några onödiga pucktapp och några mindre väl valda skottförsök som tog på Vännässpelare och gav dem möjligheter till kontringar, så kontrollerade Väsby matchen i stort från start till mål. Publiken bjöds på fina mål och därtill på mängder av fina chanser och jag tror att väldigt få var missnöjda att de valde att tillbringa en lördagseftermiddag i Vilundahallen.

Det var som tidigare nämnts framförallt förstaformationen som firade de största triumferna från dagen och det blir även två tredjedelar av denna som hamnar på topp tre listan.

Lubomir Fetkovic var hetast i denna trio, sköt in två mål själv samt var med och förspelade till det tredje och han får därmed tre fina grisar från sin insats.

Två grisar ges till målvakt Linus Ryttar som var väldigt lugn och företagsam i målet och som aldrig gav Vännäs möjligheter att målmässigt komma in i matchen trots att de hade några riktigt farliga lägen under matchen när den fortfarande stod och vägde.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till ettriga Elliot Lorraine som även han gjorde sin bästa match i Allettan och som var inblandad i två av målen tack vare sin vilja att befinna sig på ställen där det oftast gör som mest ont att hålla sig i.

Sedan ska så klart även den sista pjäsen i första formationen Christian Holmblad premieras och han bjöd på mängder av fina passningar som mycket väl hade kunnat resultera i flera Väsbymål.

I övrigt var det idel stabila insatser från samtliga spelare och nu är det bara att ladda om inför söndagen då Piteå Hockey kommer till Vilundahallen för ett riktigt toppmöte. Matchen startar en timme senare än vanligt, klockan 17.00 och då hoppas jag att många som såg matchen idag fått mersmak och hjälper Väsby fram mot ännu ett stordåd.