Inför premiären av kvalserien!

Då är det äntligen dags för spel i kvalserien till Hockeyallsvenskan. I den första omgången tar Almtuna emot Tranås, Vita Hästen tar emot Hudiksvall och Boden tar emot Kristianstad.

Almtuna – Tranås
Almtuna som var oerhört nära att klara sig undan negativt kval. Men Tingsryd drog vinstlotten och säkrade kontraktet med två måls bättre målskillnad. Under uppladdningen inför kvalet valde Almtuna att entlediga sin huvudtränare Nichlas Falk som därmed bara fick 13 matcher som huvudtränare. Tranås slog under playoff ut Visby/Roma och storfavoriten Kallinge-Ronneby.

– Laget är intakt sedan vår avslutning av grundserien. Vi har två långtidsskador på Jesper Mångs och Tobias Hage. William Wiå är nog redo för spel om en vecka och Lucas Sandström är avstängd till match 5 i kvalserien. Vi har legat i hårdträning förra veckan måndag till fredag. Denna vecka har vi slipat på detaljer och toppat upp formen för killarna så de känner sig kanonform inför kvalserien. Det ska bli roligt att sätta igång och vi är sugna på match igen , säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson.

– Det känns bra i laget och vi ser fram emot att åka till Uppsala och möta Almtuna i premiären. Vi tog ledigt ett par dagar efter vinsten mot Kallinge och har nu lagt det bakom oss. Nu i veckan har vi tränat på bra och känner oss förberedda inför premiärmatchen, säger Tranåstränaren Karl Helmersson.

Vita Hästen – Hudiksvall
Allsvenska jumbon Vita Hästen har förberett sig för denna kvalserie en längre tid. Hudiksvall slog har spelat åtta matcher i playoff för att ta sig till kvalet. Vita Hästen har efter grundseriens slut ersatt Leif Strömberg med sin gamle tränare Sune Bergman.

– Vi är redo för kvalspelet. Vi har inte lämnat något åt slumpen. I kväll möter vi Hudiksvall som är ett lag vi scoutat väl, säger Vita Hästens tränare Sune Bergman.

– Allt är bra. Vi tog ledigt två dagar efter sista matchen mot Östersund. Alla är tillgängliga förutom Adam Seydlitz som har hjärnskakning. Vi ser fram emot kvalserien. Jag tror att det blir en jämn serie. Vi kan spela vårt eget spel och slippa all press. Pressen ligger på de allsvenska lagen, säger Hudiksvalls tränare Lars “Lillis” Lövblom.

Boden – Kristianstad
Nord mot syd drabbar samman i Björnäshallen. Boden som vann Allettan norra alltså emot Kristianstad som kom tvåa i den södra Allettan. Två lag som har en uttalad plan på att kvalificera sig till Hockeyallsvenskan. I playoff 3 slog Boden ut Huddinge med 2-0 i matcher och släppte bara in två mål på 120 minuter. Kristianstad hade fullt upp med Vimmerby där man tillslut drog det längsta strået i match 3 och tog sig till kvalserien. Kristianstad har hela säsongen varit väldigt bra i egen zon men under playoff 3 släppte man in hela elva mål på tre matcher.  Vinner Bodens fysiska spel eller Kristianstad anfallsglada spel ?

– Alla är friska och hela. Vi vilade två dagar efter playoff 3 sedan har vi tränat med mycket kamp och detaljer i spelet. Kristianstad är tippade etta så det vi är ödmjuka inför uppgiften. Kristianstad är ett spelskickligt som har en spets i powerplay, säger Bodentränaren Robert Nordberg.

– Läget i truppen är bra. Vi har någon sjukdom som gör att vi tvingas till några ändringar. Vi var lediga i söndags sedan har vi tränat tre pass innan vi påbörjade resan till Boden under måndagseftermiddagen, säger Kristianstadstränaren Mikael Gath.

Matcherna sänds live på Aftonbladet Plus Premium. 

/Mats Tjernström

Foto: Frilansfotograferna