Klar premiärseger för ”nya” HHC

Det finns tillfällen när det känns rätt oväsentligt att det står 5-0 på anslagstavlan i säsongens premiärmatch i HockeyEttan.

Fotograf: Hans ”Knåpen” Svensson.

Ett sådant ögonblick var när HHC-centern #26 Mathias Hellgren svårt blödande blev liggande på isen efter att ha tappat hjälmen och träffats av en motståndarskridsko i huvudet i samband med en tripping. Aldrig någonsin har över 700 åskådare varit så tysta i Glysishallen. Blodpölen bredde ut sig under Mathias huvud. Många höll andan och befarade en svår skada.

Nu slutade det ändå förhållandevis lyckligt. Det blev ett antal stygn ovanför örat men det kunde ha gått riktigt illa. Det var i dubbel bemärkelse riktigt ”nära ögat”.

Någonstans där dog också matchen. HHC hade redan en betryggande ledning mot Sollentuna som inte hade kraft att stå emot när hemmaspelarna drog upp tempot i andra perioden.

5-0 (1-0, 4-0, 0-0) slutade matchen efter en överlägsen skottstatistik (34-17) och ett passningstempo som Sollentuna hade svårt att värja sig emot.

– Efter

Mathias skada tappade vi väl lite koncentration. Det såg ju rätt otäckt ut och det är klart att spelarna påverkas. Men vi behövde ju inte heller jaga ett sjätte mål, menade Per Ljusteräng som var nöjd med lagets första tävlingsinsats.

– Men ibland är det små marginaler. Vi kunde ju faktiskt ha legat under med 0-1 och då vet man inte vilken reaktion det hade blivit.

Per Ljusteräng tänker på en situation i första perioden när en Sollentuna-spelare bara skyfflade iväg pucken från mittzonen för att förhindra en HHC-kontring. Pucken gick direkt mot HHC:s mål där #1 Magnus Åkerlund inte lyckades klämma ihop benskydden. Nu slapp Åkerlund ändå uppleva den mardrömmen eftersom en Sollentuna-spelare var kvar i anfallszonen och måljublet förvandlades till offside. Under resten av matchen var Magnus Åkerlund helt felfri och lika tät som vi vant oss vid.

HHC jagade ett ledningsmål, men fick vänta till 17.58 innan utdelningen kom. Målet kom i ett starkt power play där Mathias Hellgren (ass. Levander och Enock) till slut lirkade in pucken och som förste målskytt fick hämta priset (bilden ovan) som bestod av fri bil (En Audi Q3 från Bilmetro) som han får disponera fram till nästa hemmamatch.

Även 2-0 (4.58 i andra perioden) kom med en sekund kvar i power play genom #23 Adam Byström-Johansson (ass. Wiberg och Löf) innan Mathias Hellgren fyllde på med 3-0 (9.52) återigen assisterad av Enock och Levander).

Och nu gick det fort i dubbel bemärkelse. Först i en tvåmannakontring av #18 Erik Flood och #20 Henrik Marklund som slutade med att Marklund gjorde 4-0 (12.30) och speciellt när #49 Hugo Enock kopplade på turbon och formligen blåste förbi en Sollentuna-back och virkade in 5-0 (14.24) som var matchens delikatess.

Tredje perioden lägger vi åt sidan. 5-0 var klara siffror och vi tror nog att många lag kan få problem med Sollentuna om de kan hålla spelnivån som i den första perioden.

Resultaten i första omgången:

Visby/Roma-Hammarby 2-1 (fredag)
Strömsbro-Wings 1-2
Väsby-Visby/Roma 5-4 (OT)
Hanviken-Enköping 4-5 (OT)
Hudiksvall-Sollentuna 5-0
Segeltorp-Vallentuna 2-5

Skribent: Lars Gösta Larsson