En liten inblick i Team -07´s verksamhet

Idag har hemsidan gjort ett besök hos Team –07 och pratat med deras tränare Nils Fjellman. Han berättar lite om vem han är och lite kring laget och vad de jobbar med i den här åldern.  

Kan du berätta lite om vem du är. 

Jag är 45 år. Har spelat hockey i många år själv både här i Mariestad, Göteborg och lite i Töreboda. Sedan höll jag inte på med hockey alls i ett antal år då jag fick byta höftleder.  

Hur kom det sig att du började träna -07:orna? 

Det var när grabben började spela hockey. Då kom jag upp hit till ishallen och då tyckte de att  du som har spelat hockey, kan du träna de här grabbarna och tjejerna? Ja det kan jag göra, det är ju kul med hockey.  

Då har du varit med laget sedan de började hockeyskolan. 

Ja sedan de var 5-6 år. Sedan dess har jag följt dem.  

Hur många ledare är ni kring laget? 

Vi är 4 ledare på isen, jag, Henrik Bergström, Christer Ek och Marcus Kylén. Det är jag och Christer som har spelat hockey, en har spelat bandy och sedan är det en som inte har hållit på med hockey överhuvudtaget. Sedan är det 2 materialare också, Mårten Gustafsson och Thomas Holm. Det är kul, framförallt är det häftigt att se hur fort de lär sig. Man blir lite avundsjuk på hur snabbt barnen lär sig.  

Hur många spelare har ni i Team –07? 

Det är 16 stycken. Två som turas om att vara målvakt och så spelar de ute också. De står i mål varannan match och varannan är de utespelare. Vi brukar bara byta om en målvakt. Skulle det vara så att den måste kliva av så får väl den andra byta om eller så får vi spela med 6 utespelare och ingen målvakt. Istället för att någon ska stå där och öppna båset så har vi bara en målvakt. 

Får du låna spelare från andra årskullar ibland för att få ihop lag till matcherna? Jag tänker på  att det kan ju bli frånvaro och så.  

Vi har väldigt sällan lånat faktiskt.  

Om du ska låna så måste det vara yngre spelare då eller? 

Ja här i Bois är det så. Sedan möter vi ibland lag som tex Tibro de hade en –05:a, några -06:or, några -07:or och någon -08:a i sitt lag. De får inte ihop något lag ifrån -07 upp till junior. De får samla ihop flera årskullar till ett lag. Vissa föreningar har begärt dispens för att få göra så.  

Så de måste söka dispens alltså, de kan inte bara ta med äldre spelare? 

Ja det måste de. Det är väl bra att de kan få ihop ett lag. 

Vad är det ni tränar på och utvecklar i den här åldern? 

Just nu är det att bli medveten om sina medspelare och passningar framförallt. Att man upptäcker att man är flera på isen, att man inte är själv. Ingen taktik och sådant än utan mer färdigheter som att åka skridskor, passa och sådana grejer. Inte uppställningar i powerplay och liknande. Det tycker jag kan komma i A-pojk och junior. Ibland möter man lag som är väldigt drillade på hur de ska spela men vi lägger ingen tid på det nu. De föreningarna kanske vinner kortsiktigt på det men jag tror att om 2-3 år så har de nog förlorat på det.  

När jag pratade med Stefan Gustafsson i Team –06 så sa han att inga spelare har en bestämd position utan alla får turas om att spela back och forward. Gör ni något liknande? 

Ja vi har inga fasta platser. Även målvakterna får som jag sa tidigare spela ute. Barnen har ibland tyckt att det är roligast att spela det ena eller det andra. Jag kan säga till dem att det kanske blir så när ni blir juniorer och då tittar de stort på en. Jag har försökt att förklara för dem att det är bra att få spela på olika platser.  

Nu börjar ni seriespelet i helgen, på söndag här hemma mot Trollhättan. Första året ni spelar riktigt seriespel. Vad är dina tankar kring detta med seriespel, är det lagom ålder att börja med det? 

Grejen var att det fanns på hemsidan redan förra året så det känns inte som något skillnad mot förra säsongen.  

Säger laget något om att det i år blir riktigt seriespel? 

Nej, vi har inte pratat om det på det sättet. Nu börjar serien har vi sagt men inget annat. Jag tycker nästan att det blir lite larvigt att man inte får räkna mål och så. Tävlingsmomentet dödas lite tycker jag. Jag förstår samtidigt hur de har tänkt med ledare som kanske toppar laget och låter inte alla spela men det är en ledarfråga. Barnen mår bara bra av att få tävla litegrann men det gäller att få ledare att fatta att man tar bort toppningar och att vissa inte får vara med och spela eller får spela mindre.  

Ni var på cup i Nässjö i helgen, hur var upplägget på den? 

Det var 6 lag, en rak serie, så vi spelade 5 matcher. Just nu när det är renovering av B-hallen så är det svårt med istider. Fokus är ju att de äldre lagen får sina istider nu och så får vi yngre lag ta de tider som finns kvar. Klockan 16 idag (fredag) till exempel och sedan har vi en träning i veckan, på söndagar. Sedan blev det uppehåll när tjejernas TV-puck gick här så då tränade vi inte på 10 dagar.  

Hade de andra lagen i cupen tränat mer än er upplevde du?  

Ja! Många gånger är det föreningar med sämre verksamhet totalt sett. De har kanske inget A-lag som spelar i division 1 utan i division 2 eller 3 och de tränar inte lika mycket, de har inte både J18 och J20 som här som tränar lika mycket som A-laget. De kanske heller inte har något U16-lag som också tränar väldigt mycket.  

För de klubbarna räcker det med en isyta med andra ord och ändå får de yngre lagen mycket träningstider. 

Ja lite så och då börjar de träna i slutet på augusti och så har de kört en dryg månad och en del av våra spelare hade kanske varit på 1-2 träningar då de spelat fotboll och annat. Jag tyckte ändå de gjorde det jättebra. Vi förlorade flera matcher men det var samma när vi var uppe i Malung förra året. Man får se cupen som bra träning.  Barnen var kanske lite missnöjda efter en förlust men jag försökte peppa dem med att vi har ju inte börjat träna än. Jag tror de var rätt så nöjda ändå. Jag tyckte vi hängde med bra fast vi jämfört med de andra inte hade varit lika mycket på is. Det kommer bli bättre nästa år när vi får igång isen i B-hallen tidigare.  

Vad är det viktigaste för dig i din tränarroll? 

Det är glädjen, att det ska vara kul.  

Vad är det som gör att du fortsätter träna laget då? 

Det är att man ser att barnen tycker att det är kul. När de tycker det är roligt så tycker jag att det är roligt. När man själv har spelat hockey och när nu grabben, Olle, spelar så kan man lika gärna vara med. Kan man bidra med något så är det lite extra roligt också. Sedan kan det givetvis bli lite mycket ibland också men vi är ju några stycken som hjälp åt. Det är jättebra att man är flera ledare, det är kul att få göra det ihop och slippa känna att man är själv alltid.  

Då tackar jag för att du tog dig tid att prata med mig! 

av Susanna Johansson