Kiruna IF vann riktig nagelbitare

Vilken nagelbitare!

Vilken skön seger!

Och vilken härlig tabell-läsning!

KIF vann mot Lejon med 2-0 efter att Jesper Eriksson spikat igen och Anthony Paskaruk gjort två mål.

– Jag hade inte velat se den här matchen från läktaren. Det måste ha varit en nervpärs, skrattar KIF-tränaren Robert Lahti.

Uppdaterad: 18.54

KIF vann den första perioden med 1-0.

Det ska man vara glada för. Lejon skapade en hel del framåt och visade att man är ett bättre lag än vad tabelläget skvallrar om.

De stora hjältarna i KIF i den första perioden var Jesper Eriksson längst bak i kassen som svarade för många fina räddningar när gästerna tryckte på.

En annan var Anthony Paskaruk. Han vaskade fram tre riktigt farliga frilägen tack vare sin grymma snabbhet. Det första sköt han utanför efter ett fint slalomnummer.

Det andra satt

1-0 kom efter 9,00. William Otters långa klubba snodde pucken av en Lejonspelare. Otter hittade till Paskaruk som kopplade på Hyperdriven i skridskorna och avslutade läckert.

Fem minuter senare skapade Lejon sin farligaste möjlighet när pucken studsade just utanför Jesper Erikssons högra stolpe. KIF kunde reda ut anfallet efter att ha formerat en tajt box och täck skott i sedvanlig ordning.

KIF hade en puck inne efter 16 minuter men målet dömdes, helt korrekt, bort på grund av hög klubba på Vladimir Chetverikov.

Paskaruk var det, ja. Med tre minuter kvar av perioden var det han som fick den bästa målchansen i Lejons powerplay.

Kanadensaren satte full fart från egen zon med pucken i behåll, skejtade bort tre Lejonspelare men missade avslutet.

Skotten i den första perioden slutade 7-14. Längst bak stod Jesper Eriksson och räddade alla.

Så här säger Robert Lahti om starten:

– Vi kom inte riktigt ut i starten som vi ville. Vi var på hälarna i den första perioden. Mycket av det jobbet som man måste göra utan puck gjorde vi inte i dag och då fick vi problem även med spelet med puck. Vi mötte ett lag med bra fart som satte press på oss och då hade vi det svårt. Starten gjorde att vi hamnade i en uppförsbacke och vi fick jobba oss in i matchen utifrån det. Vi var tvungen att kämpa med det mentala i dag för att vinna matcher, säger Robert Lahti.

Den andra perioden blev inte särskilt välspelad. KIF hade svårt med passningsspelet och skapade inte många heta målchanser.

Den hetaste stod Johan Kruukka för. Han satte ”Paskaruk-fart” längs med vänsterkanten i ett två mot ett-läge och gick på mål.

Pucken träffade stolpen!

KIF fick spela boxplay tre gånger om i den andra perioden och hade inte domarmarginalerna med sig alls.

Men det spelade ingen roll eftersom boxyplayspelet fungerade riktigt bra för hemmalaget. Faktum är att Olli-Aleksi Pietilä skapade den farligaste chansen i specialteams men Lejonmålvakten David Lindgren räddade.

KIF vann skotten med 10-5 i den andra perioden.

Vill du ha drama? Se KIF spela ishockey.

Den tredje perioden blev en riktig, riktig nagelbitare!

KIF inledde bra och skapade två superheta målchanser direkt men både Anthony Paskaruk och Vladimir Chetverikov missade sina fina lägen.

Lejon var farliga i den tredje perioden men längst bak stod Jesper Eriksson och räddade – alla skott!

Den mest minnesvärda var plocken i den 17:e minuten på Björn Gabrielssons skott.

Jesper Eriksson fick sträcka ut och plocka pucken lååångt ner.

Vilket målvaktsgodis!
Men 18,02 fick han se en puck passera honom. Målet dömdes dock, väldigt tveksamt, bort för offside i målgården. Där kom Kiruna IF undan med blotta förskräckelsen.

Lejon tryckte på och först efter 19,19 kunde KIF andas ut.

Då smekte Anthony Paskaruk in sitt och KIF:s andra mål i matchen. Den här gången från mittzonen i ett tomt Lejonmål.

Vilket drama det blev, Robert Lahti!

– Ja. Vi var ändå mentalt förberedda på det här. Vi har mött Lejon många gånger och spelat liknande matcher emot dem. Innan jul ifjol kvitterade de med uttagen målvakt till exempel. Det brukar vara tajt och så även i dag.

Blir du nervös under matcherna?

– Njaa, Man hinner inte tänka så mycket på nervositeten. På isen var det kanske inte lugnt i dag men åter igen så fanns det ett lugn i gruppen och det är det som avgör. Vi faller inte ihop. Lugnet, plus att vi har en fantastiskt målvakt!

Ja, berätta om Jeppe i målet (läs mer om Jesper Eriksson på sajten i morgon).

– Han räddar oss i dag och det är bara så. Det finns inte så mycket mer att säga. Han gjorde flera avgörande räddningar och såg till att hålla oss kvar i ledningen.

Vad säger du om det bortdömda målet?

– Det var offside i målgården. Jag uppfattade det som att Lejonspelaren var på målvakten och domaren verkade säker på sin sak

Vilken skön fart Paskaruk har på skridskorna…

– Ja. Otter-Paskaruk och Åstrand var vår bästa kedja i dag.

Är ”Pazzy” snabbast i laget?

– Njaa, han kan vara det. En av de snabbare i alla fall, jag kan inte svara exakt på den frågan.

Gästerna vann skotten med 30-29. Men KIF vann tre blytunga poäng i allettan-racet.

Som grädde på moset förlorade även konkurrenten Kalix hemma mot Östersund med 3-5.

Det ser bra ut nu, KIF!

Så här säger Robert Lahti om det gynnsamma tabelläget:

– Ja, jag såg precis att Kalix förlorade. Det gör inte ont direkt. Men när jag har smält det här så ska jag fokusera på matchen mot Vännäs.

Mattias Heikki