Förlust för KIF trots drömstarten

KIF fick en drömstart.

Men sedan gick det utför.

– Vi gjorde en bedrövlig första period som tyvärr blev avgörande i dag. Vi visste att Vännäs skulle sätta hög fart från början men vi matchade inte det, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Vännäs vann med 6-4 (3-1, 1-1, 2-2).

Matchen var bara 49 sekunder gammal när Simon Thyni gav gästerna ledningen genom att göra sitt sjunde mål för säsongen.

Men sedan tog Vännäs över. Matchen gick i ett högt tempo och Vännäs hotade KIF ständigt med sin frenetiska skridskoåkning. Hemmalaget skapade flera spelvändningar som också resulterade i mål efter att ha skapat fram misstag av KIF-spelarna.

0-1 blev 3-1 innan den första perioden var över. Alexander Sunnefors gjorde två raka innan Oscar Tellström prickade in trean med bara dryga minuten kvar av den första perioden.

Även den andra perioden började bra för KIF. Efter bara 1,12 reducerade Jussi Pelto Arvo.

Men Vännäs ökade på till 4-2 i powerplay efter att Kiruna dragit på sig utvisningar.

– Vi startade perioden piggt men dessvärre fick vi inte behålla momentumet i matchen och Vännäs utnyttjar sina powerplay, säger Robert Lahti.

Även 5-2 i den tredje perioden gjorde i den spelformen.

Men mål av Anthony Paskaruk och Olle Hellström tände KIF-hoppet igen. 5-4 med dryga tio minuter kvar. Var KIF på väg mot ännu en skön vändning?

Svaret blev nej.

Gästerna tog ut Jesper Eriksson ur målet och tryckte på. Man fick även chansen att spela powerplay på slutet men Vännäs stängde butiken med sitt 6-4-mål i tom kasse.

– Vi studsade tillbaka och gör match av det till slut. Det spred sig en stress i laget efter deras start på matchen och den gjorde att vi gjorde individuella misstag som straffade oss. Vi får ladda om batterierna ikväll och utmana Teg i morgon. Alla som följer serien vet att de är det kanske mest formstarka laget just nu så det gäller att studsa tillbaka ordentligt, säger Robert Lahti.

Bortaturnéns andra och sista match spelas på söndagen 16.00 i Umeå.

Mattias Heikki