Väsby jublade förgäves

Väsby Hockey kom tillbaka från ett 2-0 underläge och kvitterade till 2-2 i matchens näst sista minut. Glädjen förbyttes dock till sorg efter att Borlänge åter tog ledningen till 3-2 sexton sekunder efter kvitteringen. Inte blev det heller muntrare miner av att Väsby tre sekunder före slutet hade ytterligare en kvittering inne vilken domare Henrik Nyberg dock dömde bort p g a hans tycke, spelare i målgården.

– Marginalerna i avgörande moment var verkligen emot oss ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi spelar bättre för varje period som går, och gör en bra sista period. Vi förtjänade att få ett bättre resultat med oss, men vi får fokusera på det vi kan kontrollera.

Trots det blytunga slutet för Väsbys del så måste man säga att det var en härlig premiär som Borlänge och Väsby bjöd på. Fullt tryck och många chanser men två bra målvakter gjorde att matchen långt och länge var målsnål med en högdramatisk sista period som avslutning vilken bjöd på hela fyra mål.

Det blev även en fartfylld första akt i Borlänge Ishall. Chansrik men aningen slarvig och ju längre perioden led desto mer irriterad blev även stämningen på isen.

Perioden bjöd även på ett matchstraff på Leonard Forselius vars vedergällning efter ful crosschecking från en Borlängespelare mot Jesper Kemi gav det hårda straffet. Väsby spelade dock bra i boxplay och gav inte Borlänge mer än några halvhyfsade lägen i de två numerära överlägena i den första perioden.

Spelmässigt, chansmässigt och även målmässigt gick perioden till Borlänge. Men det var Väsby som fick matchens första chans när Christian Holmblad hittade fram mot den bortre stolpen där Pontus Karlsson dock hamnade för nära för att kunna överlista hemmalagets målvakt.

Men det var egentligen det enda som Väsby visade prov på i offensiven i den första perioden förutom några fina avslutande minuter.

Hemmalaget tog ledningen i den sjätte minuten via en styrning strax framför mål vilket helt ställde Edvin Olofsson. Annars stod Edvin för en del fina räddningar i den första perioden där Borlänge var närmre en utökning i målprotokollet än vad Väsby var

en kvittering.

Andra perioden inledde Väsby väldigt bra och man satte stor press på Borlänge som verkligen fick arbeta för att freda sitt mål första fem minuterna. Men trots pressen vaskades inte speciellt många vassa lägen fram och de avslut som avlossades blev aningen tama vilket den säkra målvakten Alexander Johansson inte fick speciellt mycket bekymmer med att ta hand om.

Greppet släpptes sedan aningen från Väsby där Borlänge kunde sticka fram vid några tillfällen och där framförallt lagets förstaformation med målkungen Markus Persson i spetsen alltid behövdes en specialbevakning. Sista perioden blev detta än mer tydligt eftersom det var målkungen Persson som i princip var skillnaden mellan lagen ikväll.

Väsby inledde även denna period bäst men en olycklig Väsbyutvisning redan i den andra minuten blev ödesdiger. Det eftersom då Borlänge sex sekunder senare hade utökat i målprotokollet efter att just Markus Perssons skott letat sig in bakom Edvin Olofsson.

Väsby svarade genom att öka på trycket än mer och till slut kunde inte ens målvakt Alexander Johansson stå emot längre. Fredrik Falk stod för en av i raden fina uppåkningar och sedan hittade han fram till Oliver Horrsell som slog till direkt och gav Väsby en målmässig väg in i matchen igen.

Sedan handlade det mesta om Väsbys kamp mot en kvittering även fast Borlänge kunde kontra vid några tillfällen. Mot mitten av perioden var laget fasligt nära ännu ett mål men då stod återigen Edvinsson i vägen samt att Martin Liljekvists starka nypor höll undan för returen.

Väsbys idogt kämpande gav till slut resultat och med mindre än två minuter kvar och med utplockad målvakt satt till slut välförtjänta 2-2. Christian Holmblad hittade fram med en öppnande passning till Fredrik Falk som sköt direkt och framför mål stod Pontus Karlsson parkerad och fick se sin styrning ta vägen in mellan benen på målvakten.

Kvitteringen glav blodad tand men med facit i hand sattes tyvärr inte säkerheten i första rum. Väsby trummade på direkt efter nedsläppet och Manfred Ehlers fick faktiskt ett fint läge från kanten där avslutet dock inte hittade igenom målvakt Johansson. Istället vände spelet och några sekunder senare hamnade pucken framför vem, om inte Markus Persson som utan markering vid den bortre stolpen kunde skyffla in segerpucken till 3-2.

Väsby gav dock aldrig upp och till slut kommer vi till det omdiskuterade avslutet där Väsby alltså med stor sannolikhet tryckte in 3-3 medan tre ynka sekunder kvar av matchen, men där alltså domare Nyberg tyckte att Väsbyspelare var inne i målgården.

Rätt eller fel så slutade i alla fall den spännande drabbningen med en hemmaseger och med matchen färskt på näthinnan så lär måndagens retur blir en riktig holmgång.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Väsby frånsett en något svajig första period i det stora hela gör en helt okej match där framförallt spelet i den sista perioden är något som man får ta med sig inför returen på måndag.