Inför SIK – Linden Hockey

För drygt en månad sedan spelade vi kanske säsongens bästa match hittills då vi besegrade Borlänge men efter det har flertalet av insatserna varit sämre. Naturligtvis jobbas det hårt för att hitta rätt igen men ett sönderryckt schema gör det inte lättare att hitta tillbaka till en vinnande trend. Fredagens match mot Eskilstunalaget är den som ställdes in i omgång tretton och om hockeygudarna är på vår sida och killarna i laget gör sitt är förhoppningen att tretton blir ett otursnummer för gästerna? Det börjar nämligen bli hög tid att vända formkurvan uppåt!

Du fick stanna hemma med förkylningssymptom från söndagens match mot Lindlöven, hur är det nu?

-Ja jag mår bra och jag har mått ganska bra hela tiden så det är ingen fara. Jag mår bättre nu, lite småförkyld men efter mitt negativa provsvar fick jag ta mig hit igen.

Onsdagens match mot Grums fick ställas in så den chansen att revanschera sig för söndagens förlust gick om intet. Vi låter Jimmy Krusell, som stod i båset i söndags, berätta om den matchen?

-Jag tycker vi gör en bra start, inleder Jimmy. Vi pratar mycket om energi där och hur vi tar oss an dem med skridskoåkning och tydlighet och de första sex sju minuterna eller däromkring så tycker jag vi startar bra. Jag tycker att vi kommer från det mer och mer ju längre perioden går sedan. Överlag tycker jag det är en match där vi blandar och ger lite för mycket, framförallt i vårt passningsspel där vi blandar bra prestationer med lite sämre prestationer och då blir det väldigt ryckigt och hackigt vilket inte gynnar oss. Då får de komma in i matchen lite mera och tar över vissa perioder tycker jag.

-Sedan är det ingen jättedålig bortamatch på det sättet men jag tycker det finns några snäpp till som vi kan lyfta och när en match är så tight, vi ligger med och torskar bara med ett mål, då känns det lite extra surt. Sedan är det ju givetvis så att jag tycker vi skapar chanser för att göra mer än ett mål och det är något vi har pratat om lite här. Jag tycker också att vi kan fastna lite för mycket ute i sargerna och i hörnen och det är något vi har tränat lite mer på här i veckan att komma loss och komma i en attack som tar oss in mot kassen så det hoppas jag vi kan få lite mer på fredagen.

Hade du med dig någon hjälp i båset?

-Ja, Lundström (Anders) fick rycka in och vara med som coach så det var jag och han.

Du som HC och han andre?

-Ja jag fick väl vara lite HC och så fick han vara lite assisterande, hehe.

För drygt en månad sedan gjorde ni en som jag tycker fläckfri insats mot Borlänge men sedan har det funnits lite fläckar. Jag förstår ju hur hårt ni jobbar för att komma tillbaka till en vinnande kurva igen. Vad har du Fredrik för tankar kring den lite sämre kurvan efter att serien vände?

-Jag håller med om att Borlänge är vår bästa match, bekräftar Fredrik, och det är klart att det räcker ju inte med att göra en sådan prestation för att man ska vara nöjd med en säsong så att vi måste hitta tillbaka till något som är i närheten av det. Sedan tycker jag kanske att även om vi har förlorat tre tuffa bortamatcher här nu mot Dalen, Lindlöven och Köping för det är de du tänker på tror jag, så har inte spelet varit sådär jättemycket sämre än vad det var när vi vann tighta matcher i början. Det är mer att vi inte fått med oss de poängen som vi fick inledningsvis.

-Jag tycker att Dalen är ett väldigt väldigt bra lag och när vi var där tycker jag att vi var lite för bleka för att vinna. Köping var också en svår bortamatch där vi gärna hade vunnit såklart och Lindlöven har tuffat igång så att resultatmässigt tycker jag inte man ska dra för stora växlar utan vi försöker fokusera på att göra en bättre prestation. Om vi tyckte förut att vi vann lite jämna matcher och avgjorde matcher med kanske bara någon minut kvar emellanåt så kanske det är det som kommer tillbaka lite nu. Vi behöver komma upp i prestation helt enkelt, så tänker vi att vi ska hitta tillbaka till det vinnande spåret.

Nu har jag en välmotiverad läsarfråga här. Backarna har ju oftast betydligt mer speltid än forwards. Tränar backparen med olika kedjor så de blir samspelta eller satsar ni på att matcha ett backpar med t ex två kedjor? Jag tycker att uppspelen ibland misslyckas p g a missförstånd mellan backar och kedja. Då blir det lätt en dumpning av pucken ner i kortplanket som sällan leder till konstruktiva målförsök. Har full förståelse för att motståndarna gör allt för att förhindra fina uppspel från backarna men en konstruktiv ambition och en precis och hård passning är ju eftersträvansvärt i uppspelsfasen.

-Jag tänker mig att det låter som lite mera frågor än en där men nummer ett är ju att, det är ju inte så att vi skiftar varje träning med backpar och kedjor men lite med jämna mellanrum så får backparen andra kedjor framför sig så man ska ha lite trygghet med de spelarna också. Så ja, det gör vi. Inte varje gång och det ser oftast ganska likt ut men vi justerar emellanåt som svar på den frågan.

-Sedan när det gäller precisa passningar och varianter att komma in i zon är det ju alltid önskvärt att komma in i anfallszon med puckkontroll. Det är det man vill och det är det lättaste sättet att skapa en målchans såklart. Däremot gäller det också att värdera, möter man ett samlat försvar kan det också vara en tanke med att komma ned i kortsargen och jobba därifrån. Då behöver det också vara att man timar det här med åkningar så det hänger också ihop. Men självklart vill vi komma med kontroll över blålinjen för att kunna skapa direkt men det är ganska svårt för det är många som vill försvara den blålinjen också. Men det är en ambition vi har, absolut, och passningsspelet behöver vara bra för att det ska fungera.

 Vi kan väl spinna vidare på detta med hur laget formeras på träning då det såg ut som att du möblerat om lite, stämmer det och i så fall berätta lite om det?

-Ja vi har möblerat om lite grand i kedjor. Vi har ju gått på i princip samma hela tiden vilket vi tycker har fungerat bra men känner också att vi vill kanske få upp lite nytänk på spelare också så man inte fastnar i samma hjulspår. Vi såg väl att det skulle passa bra med lite småjusteringar så att de får tänka lite nytt och börja prata lite ishockey på ett annorlunda sätt igen.

Sedan har jag lite frågor från materialarhåll till Jimmy Krusell.

-Jaså, är det nytt nu, skrattar Jimmy.

Här kommer Dalas fem snabba till Krusell och vi börjar, Snickers eller Cola?

-Haha, Cola!

Hockey eller padel?

-Hockey!

Fredriks slip eller Gummis slip?

-Då tar jag Fredriks slip om det är positivt.

Ölkorv eller pepparkaka?

-Ölkorv!

Vinkel 29 eller 28?

-Jag har ju aldrig provat 28 ännu men jag är sugen på att prova så jag säger 28 då.

Sedan hade Janne en fråga också och han undrar om du har någon misstänkt till dina underliga skridskor?

-Ja jag har bantat ned det till två stycken har jag gjort.

Och det är?

-Ja jag får återkomma med det, får forska lite mer.

Du får komma med den skyldiga då?

-Det gör jag, det lovar jag!

Och där är jag färdig med frågorna till dig!

-Haha, kanon, tack, skrattar Jimmy innan han hastar iväg på spelarsamtal.

Så länge jag har engagerat mig i hockeyn har jag fått höra hur viktiga i spelet duktiga centerforwards är, varför är centrarna så viktiga?

-ja det är navet mellan våra backar och ytterforwards såklart, förklarar huvudtränaren. Om vi återkopplar till vad vi pratade om förut med uppspel och ingångar så är oftast en nyckel i att man kanske väver in en center i ett förstaskede. Kan man äga mitten i ett uppspel och sedan kunna välja sida blir det svårare för en motståndare att sätta press så där är de viktiga i att kunna avläsa och ligga rätt och kunna fördela puckar. Sedan är det de som jobbar tillsammans med backarna i försvarszon och tillsammans med forwards i anfallszon i de djupa lägena så de är delaktiga i spelet. De ligger väl nära pucken i alla delar av spelet kan man väl säga. Så en länk mellan backar och forwards.

En centerforward i SIK:s lagbygge som man inte behöver vara någon expert för att lägga märke till är vår nummer 20, berätta om Jonathan Ström?

-Det är väl den forwarden, eller centern i vilket fall, som har kanske mest istid skulle jag tro om man ser till matcherna. Han startar mycket boxplay och han spelar mycket powerplay och mycket fem mot fem. En väldigt väldigt hårt arbetande center som också är smart i spelet där vi får ut mycket av honom och av hans omgivning. Han är bra på att jobba fram puckar åt andra, han är bra på att hitta ytor, att täcka ytor. Väldigt smart och väldigt nyttig för oss.

Värmländsk hårding med mycket istid

Sist var William Johansson sjuk, Martin Olsson och Fredrik Dahné borta med skador. Har vi några förändringar i sjuk och skadeläget?

-Willys är tillbaka och Hugo (Fagerblom) är förkyld så det är ändringarna i det hela.

Jag förstod att era nya tröjor äntligen anlänt Billingehov, har du sett dem?

-ja en snabbtitt.

Snygga?

-Ja det tycker jag allt.

Får tröjorna göra premiär mot Linden?

-Jag har inte hunnit kolla det än med materialarcheferna.

Hängmatchen från omgång tretton nu på fredagen, hur går dina tankar inför matchen mot Linden, som ju har hela fyra hängmatcher att hämta in?

-Ja de hade ju ett långt uppehåll och sedan har de väl hunnit spela tre matcher nu de sista dagarna så de börjar väl komma igång i matchtempo. Nu har de inte fått den återstarten de vill. När vi var där och det jag har sett av dem upplever jag att det är ett lag med mycket kvalitéer med puck, de är skickliga i anfallszon, de har riktigt luriga forwards och de matcherna de har fått stryk nu så tycker jag de har varit med mycket och tappat lite framåt slutet egentligen i spelet. Så en tuff match där det är viktigt för oss att fokusera på det vi ska göra, komma upp i matchfokus. Vi har ju de senaste veckorna hamnat i lite orytm vad det gäller matchandet och ska inte fundera på det utan fundera på att nu är det match, nu ska vi äntligen få spela igen och tycka att det är jätteviktigt att vi kopplar på ordentligt. Jag tycker att det känns som att det finns ett sug att få spela match. Jag tycker jag har sett det de två senaste träningarna med bra energi och bra tävling på ett sätt som bådar gott så jag hoppas vi är startklara imorgon och kommer gå för fullt från start och sextio minuter.

Hugo sjuk, då har du Robin Wallin och Fritz Abrahamsson att tillgå, du ställer?

-Robin står!

Lycka till!

-Tack så mycket.

Matchen sänds naturligtvis via webbteve och länk till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-eskilstuna-linden-hockey-44tfgm

Hjälp gärna till med läsarfrågor. Det är uppskattat av mig och säkerligen uppskattat av både läsare och Fredrik. Skicka in frågor via mail till [email protected]

OKEJ NU TAR VI DEM NU TAR VI DEM

OKEJ NU HAR VI DEM NU HAR VI DEM

SÅ KOPPLA GREPP OCH SLÄPP EJ TAG

MELLAN SJÖAR SKARABORGS BÄSTA LAG

VÅRA FÄRGER SKA SEGRA IDAG