Matchreferat Skövde IK – Köping HC

Dags för returmötet mot Johan ”Hellas” Hällströms Köping HC och detta efter ett längre speluppehåll. Frågan inför kvällen var hur vi konserverat formen, som hittills varit rätt okej, under uppehållet? Svaret blev väl helt okej då vi med tennissiffrorna 6-2 avfärdade gästerna trots att vi såg mer än lovligt tama ut under delar av den tredje perioden.

Skövde IK kom spelmässigt ut bra i den inledande perioden och förde spelet men man kan heller inte ta ifrån gästerna att de försvarade sig bra. Även om Skövde spelmässigt ägde perioden styrde Köpingförsvaret framgångsrikt undan puckarna i fem mot fem spelet så gästernas Sebastian Trygg inte behövde göra de där jättekvalificerade räddningarna.

Efter ca halva den första perioden fick Skövde ett powerplay då Köpings Max Stigell slog pucken ut över sargen. Köping visar stor respekt för Skövde i sitt boxplay och låter hemmalaget spela runt pucken och även om vi får några puckar på mål så klarar gästerna av att fortsatt freda sig rätt lättvindigt.

Om jag inte är fel underrättad hade tränare Staffan Lundh önskemål om att backarna, när läge för detta ges, gärna fick ta ett större offensivt ansvar och en som nappade på det var trotjänaren Axel Abrahamsson som efter tretton spelade minuter gjorde ett monsterbyte och verkligen bröt mönster när han fördubblade sin målskörd för säsongen och gjorde Skövdes ledningsmål. Axel stoppar en puck från att lämna anfallszon. Han avancerar med pucken, krigar sig fram bakom målet. Det blir kamp om pucken och Abrahamsson backar bort lite och hamnar i sektorn mellan tekningscirklarna. Köping försöker rensa men Erik Möller får pucken, uppfattar att Axel står bra placerad, lämnar över pucken och Axel skjuter ett välplacerat skott och det viktiga 1-0 lyser på matchtavlan.

Skövde får ytterligare ett powerplay i perioden men något mer mål faller inte. Skotten i perioden slutar 10-4.

Staffan Lundh om första perioden:

-Jag tycker att vi börjar bra och vi borde väl egentligen fått lite mer utdelning på det som var under den perioden och det kändes som att vi kunde haft mer än 1-0 efter första.

Vilket byte han gör där Axel när han får göra 1-0, han tar verkligen för sig offensivt?

-Ja han stöter in där och behåller pucken först o främst och sedan får han tillbaka den längre ned i banan. Jag tycker han har tagit ett bra kliv i spelet och det är kul att han får lite belöning för det.

I den andra perioden är det proppen ur när Skövde går lite hårdare för det i de avgörande lägena. 2-0 faller efter en tilltrasslad situation där Oscar Forsmark är nära att måla men returen hamnar hos Erik Möller som inte gör något misstag när han spräcker sin målnolla.

4 minuter senare är det dags för Simon Siwert att spräcka sin serienolla. Josh Laframboise jagar in i anfallszon och är inte långt borta från att peta in pucken men han hamnar istället djupt med pucken, passar bakåt och där kommer Simon som placerar in Skövdes trea.

Efter att ganska precis halva matchen är spelad åker gästerna på sin tredje utvisning då Skövdebekantingen Alexander Björklund visas ut. När Skövde får till sitt uppställda powerplayspel låter de pucken gå runt en stund innan den hamnar hos Alexander Ternblad bakom  mål, lagkaptenen Kristoffer Söder avancerar in från tekningscirkeln till vänster om målvakten, Ternblad lägger en pass på Söders blad som placerar den snyggt i målvaktens vänstra kryss.

Ytterligare ett Skövdemål faller i perioden och denna gången är det Anton ”Muttern” Lundmark som agerar skarprättare. Axel Abrahamsson avlossar ännu en gång sin bössa, målvakten räddar men returpucken ramlar ned framför Lukas Smith som står placerad framför mål, han lägger den diagonalt till Muttern som kommer glidande och kan placera in Skövdes femte mål bakom en överspelad målvakt.

Det dröjer inte länge innan Skövde får en man utvisad och det är Forsmark som får sätta sig. Skövde får försvara sig en stund och det gör de framgångsrikt även om gästerna vaskar fram ett par riktigt bra lägen men inget mer mål faller i perioden där skotten slutar 10-9. Det finns ingen som kan klaga på SIK’s effektivitet i perioden.

Staffan Lundh om andra perioden:

-Där får vi väl lite retroaktiv utdelning på den första perioden och sett över fyrtio minuter där var det väl vad vi var förtjänta utav kändes det som. Det gick något lättare i andra om man jämför med vad vi kanske borde fått i den första. Det var kul att det inte var de vanliga målskyttarna som fick göra de där tre första målen och att vi har den bredden i laget.

5-0 inför tredje perioden och de flesta på Billingehov har redan räknat in tre poäng men det är sådant som kan straffa sig. Lätta på det ett par procent och man kan lita på att motståndarna tar en sådan chans. Helt plötsligt är det gästerna som styr och ställer och när Max Stigell obevakad får åka in i Skövdes försvarszon lägger han ett dragskott strax över Fritz Abrahamssons högra axel och det är reducerat till 5-1.

Det dröjer bara en och en halv minut innan Köping tillåts göra sitt andra mål för kvällen och det är ett avslut från Niklas Mattila som Fritz gör precis vad han ska på men returen som går rätt ut kommer till framstormande Wille Bärehag som ingen Skövdespelare ens är i närheten av och för andra gången reducerar gästerna och Staffan Lundh bestämmer sig för att ta sin time out och lugna ner det lite. En time out som visar sig vara effektiv då gästerna inte tillåts göra något mer mål.

Skövde hinner med att göra ytterligare ett mål så slutresultatet hamnar på tennissiffrorna 6-2. Detta sker när gästerna gör ett ganska fruktlöst försök att komma ännu närmre i målprotokollet och plockar ut sin målvakt i samband med en tekning i deras offensiva zon. Pucken hamnar hos Josh som fintar en spelare, fintar en andra spelare och sedan från mittzon enkelt slår spiken i kistan och Skövdes seger, som väl egentligen aldrig var hotad, hamnar på kontot för odiskutabel.

Staffan Lundh om tredje perioden:

-Det börjar väl lite snurrigt där med de två målen de får där. Vi spred lite grejer omkring oss och vi kanske var något nöjda efter de där två första perioderna. Vi är inte bortskämda med att leda med 5-0 efter två perioder så det kanske var någon reaktion av det. Jag tycker ändå att vi tog oss samman på ett hyffsat sätt efter de där två målen och spelade av det på ett bra sätt. Det var några chanser framåt och de hade några chanser så det var en lite jämnare period den sista där.

Vad säger du när du tar din time out efter deras två snabba?

-Nej men det är väl egentligen bara att lugna ner det lite och sätta igång spelet igen på ett annat sätt och så får man ju ett litet break i det. Det var inget speciellt där egentligen utan det vara bara att samla ihop oss lite.

Med 12 omgångar spelade befinner sig våra härliga krigare tabellmässigt på en andraplats med fina 25 inspelade poäng och endast en poäng bakom serieledaren HC Dalen. På fredag är det dags för returmöte mot fjärdeplacerade Tranås. Vi kommer ihåg att Tranås hade med sig en busslast supportrar som hjälpte till att skapa en härlig stämning i Billingehov när de tidigare under hösten besökte oss. Nu är det dags för oss att kontra på det besöket och skapa härlig stämning i Stiga arena, därför anordnar supporterklubben Rebellerna en supporterresa till denna match. I skrivande stund finns det plats även för dig. Se till att anmäla dig till denna resa och hjälp oss att göra fredagen den 25/11 till en riktig höjdarfredag.