Appelgren inför Dalen borta

Bois tränare Andreas Appelgren inför morgondagens match mot serieledande Dalen. Han ger också sin syn på senaste segermatchen mot Köping och hans syn på att Ace Cowans försvann.

Det blev seger mot Köping senast med 6-3, vad har du att säga om matchen?

– Det var en viktig seger, jag såg på killarna tidigt att alla visste vikten av att ta hem tre poäng. Vi blev lite spända och stressade, men jag tycker sakta men säkert så tar över matchen. Det är lite som vi vill att det ska se ut, att vi glider ifrån för att vi är större, starkare och bättre och vinner till slut. Vi skulle velat ha mer mål i första bara. I andra glider vi ifrån och har matchen i en liten ask, sedan ställer vi till det lite med chanspassningar, jag vet inte vad det beror på att det inte går att följa direktiven, det ställer till det för oss. Det är ett sådant misstag som ger oss ett matchstraff, vi chansar med en puck in i mitten istället för att hålla den längs med kanten, det blir en turnover som Simon Svensson står upp perfekt på men den tar illa och han får matchstraff och vips är det match igen. Där ställer vi till det, vi kan inte trä in den i mitten till en motståndare. Det gör att de kan göra två snabba mål och är ett ribbskott från 3-3. Sedan gör vi ett viktigt mål i slutsekunden av andra och då känns det lunbgt och sedan kan vi spela av tredje perioden för att ta hem det, och då spelar vi hem det komfortabelt. Men ishockey är världens enklaste sport att hitta fel i, jag tycker vi ska kunna spela av matchen ännu bättre, det är som att det inte är fint nog att leda med 5-2 eller vad det var och då öppnar vi upp oss bakåt. Vi har ett ungt lag, en del inte varit i sådana här situationer, men det tar tid att lära sig att less is more ibland. Men jag är nöjd med samtliga poäng, det blev inte ens oroligt vid 3-2, hade det blivit 3-3 kanske det hade blivit det men nu gick den ribba över.

Jag måste säga att jag blev imponerad över Köping, de vågade verkligen spela pucken och hade ett snabbt och bra passningsspel!

– Ja vi sa det i vårt förhandssnack inför matchen att de är relativt spelskickliga och kvicka. De har lite mindre spelare och vill alltid spela på ett blad, det var en bra beskrivning och jag tycker de är värda fler poäng än de de skrapat ihop. Vi hade problem där uppe med och de visar här mot oss när de går ikapp hur skickliga de är. De gjorde det bra och försöker verkligen spela hockey.

Vilka spelare vill du lyfta fram?

– Lukas Larsson gjorde ju två mål i sin 400:e match, honom måste man lyfta fram. Powerplay slutade på 60% så det får vi ge godkänt. Aronsson gjorde det bra med. Sedan gjorde Sundberg några byten och han gjorde inte bort sig, snarare tvärtom. Men vi kan bättre.

Imorgon väntar Dalen, det känns som att man alltid gör bra matcher mot dom och ska vinna, likt förbannat står de ofta där med en uddamålsvinst!

– Ja det stämmer! Sedan vi slog ut som har det varit jämna matcher men de gör ändå ett mål mer på något vi. Framför allt är de alltid förbannade redan från första nedsläpp, och de brukar komma upp med en stark insats. Det måste vi svara upp mot, för det har nästan blivit derbykaraktär matcherna mot dom och då måste vi upp på minst samma nivå. Det brukar vara roliga matcher och vi har revansch att utkräva på dom då vi släppte upp dom till 3-0 och sedan inte riktigt orkade komma ifatt utan förlorade med 4-3. Det brukar vara roliga matcher, men det kommer kräva ett pris för att vinna och det ska vi vara beredda på att betala.

Hur ser frånvaroläget ut, Simon Svensson är väl avstängd?

– Ja Simon är borta så nu får Sundberg spela från start, det ska bli intressant att se för han har gjort det bra sedan kan kom in. Han har sett intressant ut på träning och i match och nu får vi se honom mot tufft motstånd, det ska bli spännande. Stenlund är tillbaks från sin skada så vi åker ner med sju backar. Sedan har Ace Cowans lämnat och Filip Joefsson är sjuk så Fält spelar från start imorgon, det har han gjort förut med så det vet vi att han klarar. Det blir det unga gardet som får komma in och spela, vi får se det positivt att det är bra för deras utveckling. Collberg är mer och mer sugen på att träna igen och Hugo har gått på is, men han väntar på ett nytt läkarbesked. Men det tar nog några veckor till, han är nog inte tillbaka innan årsskiftet, men efter nyår kanske det kan bli även om man som tränare alltid drömmer om tidigare återkomst.

Som du sa så har Cowans lämnat, vad har du att säga om det?

– Att det var synd. Jag tyckte han passade bra in i vårt spel, skridskoskicklig, passningsskicklig och hade presspelet vi önskade och han kunde vända spelet snabbt. En kvick och skicklig spelare med bra sinne för poäng. Tråkigt, han började komma in i det och spetsade vårt lag, så vi tappar spets och poäng. Jag måste säga att det kom som en överraskning, för jag pratade med honom flera gånger och han trivdes bra med allting sa han, så det kom verkligen som en blixt från klar himmel, trist!

Hur ser det ut med ersättare?

– Calle sköter den biten, men jag har inga större förhoppningar om att det kommer någon före jul, utan det är de som är här som ska lösa det. Vi får se det om en möjlighet för andra att kliva fram och slåss om en plats i laget och en plats högre upp i hierarkin, kanske kan det ge extra driv på matcherna som är kvar, så får se det positivt.

Av Krister Holm