Hockeyn ett naturligt val för Oliver

De har så här långt delat målvaktsjobbet i Hudik Hockey med fyra matcher var. Efter sex säsonger i HHC är #25 Andreas Bosson ett välkänt ansikte – men hur många känner igen #39 Oliver Håkansson, 19-åringen som kom från Almtuna till Hudik för att försöka få mer speltid.

Fotograf: Lars Sundin.

Vi har tagit oss in ”bakom masken” på en spelare som fortfarande räknas som junior och som fått en fin start vid sidan av Andreas Bosson. HHC-målvakterna har spelat fyra matcher var och båda ligger på fina 94 i räddningsprocent.

Att det blev ishockey för Oliver Håkansson är kanske inte så konstigt när pappa heter Mikael ”Musse” Håkansson, hockeylegend med bland annat över 800 SHL-matcher i Djurgården, Linköping och Modo och VM-spelare för Tre Kronor.

Att Oliver blev målvakt var kanske inte lika naturligt, men har också en förklaring.
– Det började väl i skolan när vi skulle spela landhockey. När man spelade med dem som var äldre så gällde det att ställa sig i målet om man skulle få vara med, berättar han.

Och på den vägen blev det för Oliver Håkansson med juniorspel i Djurgården och TV-pucken för Stockholm Nord innan han säsongen 2018-2019 gick till Almtuna för spel i J18 och J20 med sikte på speltid också i allsvenskan där han också fick spela sex matcher.

– När Hudik hörde av sig tyckte jag att det lät intressant. Jag kände ju ”Lillis” Lövblom sedan hans tid i Almtuna och det kändes som att det skulle passa mig bra att flytta hit. Jag visste att Hudik hade en bra målvakt, men det är nyttigt för båda om det finns konkurrens om speltiden, tycker Oliver, som understryker att HHC-målvakterna samarbetar och byter erfarenheter till gagn för båda.

– Vi jobbar tillsammans för att bli bättre och för lagets bästa. Vi har en bra dialog och testar olika lösningar tillsammans med tränaren Patrik Rönning. Jag tycker att jag har kommit in snabbt i gruppen här. Det är klart att man vill spela, så är det alltid, men jag är jättenöjd med min första tid här i Hudik, säger Oliver.

Andreas Bosson och Oliver Håkansson är två olika målvaktstyper.

– Att vara målvakt är ju lite som en sport i sporten. Man är ensam om det man gör i matcherna, tycker Oliver.

– Min bästa sida är väl skridskotekniken och så har jag nog en bra speluppfattning. Jag försöker läsa spelet för att vara först på plats när pucken kommer, säger Oliver.

I Almtuna tränade laget redan under förmiddagen. I Hudik är det eftermiddagsträning som gäller eftersom många av spelarna har deltidsjobb.

– Men jag och ”Nille” (Gustav Nielsen) brukar köra ett pass i gymmet på förmiddagarna. ”Nille” var under en tid utlånad till Almtuna så jag kände honom redan när jag kom hit.

– Jag tycker att vi har en tajt grupp nu och det är alltid bättre om man har högt i tak och att alla försöker göra varandra bättre. Det är så man utvecklas som spelare, tycker den unge HHC-keepern.

– Dagen före match får vi reda på vem som ska spela, berättar Oliver som verkligen har tagit hemmapubliken till sig.

– Det är ju faktiskt första gången jag spelar seniorhockey inför publik. Under förra säsongen var det tomt på läktarna. Nu är det kul att det sitter folk på läktaren och att man känner stödet, säger Oliver Håkansson.

För HHC väntar nu närmast en hemmamatch på onsdag när Arlanda Wings kommer på besök till Holmen Center. Därmed är man också halvvägs genom grundserien.

Skribent: Lars Gösta Larsson