Ingen utdelning för ESK i måstematchen

Lördagskvällens måstematch hemma mot Teg i ATG Allettan Norra blev inte alls som planerat för Enköpings SK. Efter att ta tappat både tvåmålsledning, det fina spelet och även humöret inkasserades den femte raka förlusten.

Måste man vinna så måste man också spela 60 minuter bra hockey. Särskilt som tabelltrean är på besök i hemmaborgen. Nu gjorde man inte det utan 2-0-ledningen efter första perioden mot Umeålaget Tegs SK byttes mot en slutlig förlust med 2-3.

Annars var det en stark inledning från ESK i den första perioden. Första målet var en rejäl delikatess, kanske till och med ett av de snyggaste målen vi sett på många år. Gustav Lindberg för pucken längst högerkanten i anfallszonen, spelar in i mitten till Jesper Cederberg som direktskarvar ner till William Kaijser i högra sarghörnet, som i sin tur direktskarvar in i slottet där en helt friställd Karl Sand styr in den i öppen bur. ”Klapp-klapp-spel” med fyra raka direktpass av bästa sorten och vi noterar att det också var Karl Sands första mål i grönsvart.

Kunde vi dela ut en fjärde poäng så skulle helt klart Gustav Lindberg också få en assist.

Cederberg noteras för dubbla assister

Innan periodvilan kom också 2-0 när Jesper Cederberg på nytt ger en målgivande passning. Den här gången kanske inte fullt lika snyggt då han som puckförare ramlar och den lösa pucken bakom honom snärtar Elias Lindskog in i krysset.

Men trots två måls ledning inför den andra perioden så skulle kvällen sluta i moll för hemmalaget. Teg reducerar till 2-1 genom planens yngste spelare, Björklövenlånet Carl-Holmner-Hägerstam (född -03) i en snabb spelvändning där ESK slarvat i offensiv zon. Kvitteringen till 2-2 kommer efter ett nytt slarvigt pucktapp, den här gången mitt i skottsektorn där gästernas Mattias Granlund blir helt fri och förvaltar läget på bästa sätt.

Hemmalaget hade flera ganska onödiga utvisningar under matchen och det kom att straffa sig. Teg, som har serien bästa powerplay, kunde göra 2-3 i just numerärt överläge sedan pucken lite oturligt studsat på en ESK-skridsko och därigenom gav Isak Stenlund-Ädelgran så gott som öppet mål.

Teg vände därmed matchen med tre mål på knappa nio minuter.

Märklig tredjeperiod

Sista perioden blev lite märklig från hemmalaget. Man kom ut stenhårt, spelade stundtals riktigt bra och verkade å ena sidan verkligen vilja ändra resultatet. Men å andra sidan kunde skönjas en hel del hängande huvuden i spelavbrotten. Visst skapades det chanser men tendensen att inte ha den rätta skärpan i avgörande lägen höll i sig även i den här matchen.

Rullgardinen åkte definitivt ned för kvällen när ESK:s Oliver Horrsell fick matchstraff med mindre än fem minuter kvar för en ”open-ice” tackling på en puckförande spelare i mittzonen.  När man sedan tog ytterligare en tvåa i samma numerära underläge var det såklart ingen diskussion vart segern skulle hamna trots 2,19 kvar på matchuret att spela.

Hemmalaget tappade också humöret och var inte nöjda med framförallt de två sista domsluten vilket renderade i ytterligare matchstraff, men naturligtvis ändrade det inte det faktum att laget för femte matchen i rad kammade noll.

– I tredje tycker jag att vi börjar ta över mer och mer men vi lyckas inte få dit en kvittering. Sen får vi spela med två man kort sista minuterna och vår tänkta forcering för ett kvitteringsmål uteblir. Känns riktigt surt. Men vi får bryta ihop och studsa upp igen under dagen och ta en seger över Piteå, sa tränare Patrik Fagerlund till Lokalsport.nu.

Teoretiskt lever ännu hoppet om en direkt slutspelsplats, men i praktiken ser det mörkare ut. Laget får nu istället sikta in sig på en av de två ”play-in”-platserna som ger en chans att ta bakvägen in i slutspelet. Där har man, med fyra matcher kvar, två poäng upp till Borlänge närmast ovanför strecket.

Notera att söndagens match mot Piteå startar redan kl 14.

Mer om matchen:

TV: Se matchens höjdpunkter
Lokalsport: ESK stod inte att känna igen
Enköpings-Posten: ESK kollapsade: ”Vi gör det bra i 55 minuter”

ESK Hockey – Tegs SK 2-3 (2-0,0-3,0-0)

Skott: 28-25 (8-9, 11-9, 9-7)

Period 1: 1-0 (14:11) Karl Sand, 2-0 (18:44) Elias Lindskog.
Period 2: 2-1 (30:56) Carl Holmner-Härgestam, 2-2 (36:23) Mattias Granlund, 2-3 (39:48) Isak Stenlund-Ädelgran.