Inför SIK-Borlänge HF

Skall SIK knipa ytterligare en skalp?

Finns det något bättre än att vinna hockeymatcher? Inte enligt mig. Men det gäller att inte sväva iväg och man måste inse varför man vinner. Skövde har nu tagit två segrar på raken från lag som av expertisen förväntas tillhöra den absoluta toppen i ATG Hockeyettan västra. Segrar som grundlagts med en uppoffrande defensiv där Viktor Andersson stått som en trygg sista utpost. När nu Borlänge kommer på besök är det ännu ett förväntat topplag vi ställs emot och dessutom är det ett lag som älskar att kruta på mål för allt vad tygen håller. Ska Skövde IKs försvarsspel ännu en gång vara segerreceptet?

Det ligger extra gott i munnen när jag inleder dagens intervju med ett grattis!

– Tack så mycket svarar Skövde IKs tränare och coach Johan ”Hellas” Hellström.

Berätta lite om måndagens match?

– Jag tycker det är en jämn match. Jag tycker att vi kanske är lite stela i våra agerande under första perioden, vi är tagna av stundens allvar, det är mycket folk och en jädra press. Så första perioden ger jag väl till BoIS väldigt mycket även om jag tycker vi försvarar oss på ett väldigt bra sätt. Det är spelet med puck som kanske är lite darrigt från vår sida då men bra boxplay också, vi dödar utvisningarna. Jag tycker sedan att i andra och tredjeperioderna så visst, BoIS har mer puck än oss men sedan kommer de väl inte till allt för heta lägen och när de väl gör det är Viktor bra, han är med där och backarna är med på returer. Vi blixtrar till ibland, vi kanske inte skapar jättemycket egentligen sett över hela matchen men vi får in en puck där. De ligger på och de ger ju inte upp och trycker ned oss men vi försvarar oss väldigt bra men till slut får de in en puck där, det är en bra prestation från deras sida, det ska jag ge dem. Men 1-1 och sedan är det sudden där vi byter chanser och sedan blir det straffar så publiken fick nog valuta för pengen då de fick se en långdragen historia som, ja det var nog lite nervöst för en del.

Själv tycker jag att det var det häftigaste derbyt på länge och jag vet att jag inte bara talar för mig själv utan för otroligt många som vill tacka er i laget och runtomkring. Det här kändes bra, det här behövdes. Det är bara en sudden seger och det är ju inte så mycket egentligen men den här hade något symboliskt jättestort och viktigt, tack!

– Jag har förstått det. Jag kommer ju inte härifrån men jag har ju förstått ända sedan dag ett när jag skrev på att det var det här man längtade efter på många sätt, det har inte hänt allt för många gånger. Jag fattade nog inte under matchens gång, och det var kanske tur det, men efteråt, alla meddelande man fick och hela inramningen kring det när vi vinner, då kanske min pollett trillade ned att oj, det var en stor seger på många sätt. Inte den vackraste hockeymatch jag sett, vi har säkert spelat bättre i andra matcher men det var symboliskt väldigt viktigt för många har jag förstått, det är häftigt.

Du var alltså inte med riktigt på hur stort det var?

– Nej men jag tror man måste uppleva det innan man fattar det. Jag har ju fattat att det var viktigt men så jäkla mycket meddelande jag fick igår kväll, det var anledningen till att jag inte kunde sova igår kväll att mobilen plingade hela tiden. Det är jättekul att det uppskattas det killarna gjorde. Jag tycker också att det har funnits nu i gruppen, inte bara igår utan även Nyköping, Forshaga borta som också var en tight och jämn match, att det har funnits en moral som är väldigt väldigt bra. Det var häftigt och det är väl ordet jag vill sätta på det. Jag har ju varit med om många hockeymatcher tidigare men jag har aldrig varit med någon gång där Viktor (Andersson) gör den räddningen som vann derbyt, då tänkte jag att nu smäller ju Billingehov i bitar, har vi byggt tillräckligt bra för att klara detta för jävlar vilket tryck det blev, det var häftigt.

Ja det är definitivt en av grejerna som gör allt det här värt det. Nu är det fokus på onsdagens match, är det svårt att ta ned killarna på jorden?

– Vi pratade om det innan träningen här och det är något vi kommer trycka på, inte att ta ned dem på jorden för det tror jag inte behövs, men att ladda om mentalt däremot. Det är ju en form av urladdning när man spelar en sådan match som ett derby med allt vad det innebär så det handlar ju om att ladda om i skallen, nu kommer Borlänge och det är ju ett lika bra lag som BoIS. Det är mer det som det handlar om att vi börjar ladda upp batterierna, fysiskt sett är det inga konstigheter för de är tränade för detta, men det är det mentala nu att hitta ny fokus här.

Återigen gör Viktor en fenomenal insats, han har startat sex matcher och seger i fem av dessa. Hur går förfarandet till när du tar ut målvakt, bollar du mycket med Viktor Måbäck?

– Ja men vi bollar tankar och idéer, sedan är det ju jag som har det slutgiltiga ordet och jag ser dem ju ofta. Måbäck är här två dagar i veckan och jag är här alla dagar i veckan men det är klart att jag bollar tankar och idéer och vad jag tycker, sedan får jag facit av honom för han kan ju målvaktspel. Men Måbäck är ett bollplank för mig och för målvakterna, så är det.

Det är många som förtjänar att hyllas efter derbyt både i laget och allt runt i kring och en av dessa är #13 Jesper Erlandsson, berätta lite om honom?

– Ja Jesper är en energispelare, det har alla fattat. En skridskostark spelare som brinner just energi till laget om man säger så. Det är en kille som är lojal i arbetsinsatsen, man vet alltid vad man får av Jesper och han stämplar alltid in. Det är en nyttig spelare som vi spelat mycket i boxplay har vi gjort. Han är fantastisk också i fem mot fem spelet när det gäller att jobba tillbaks puckar så det är en kille som hjälper sin omgivning på ett väldigt sunt sätt.

Det var riktigt tufft därute på isen i måndags många gånger där spelarna bokstavligt talat får kriga för varje millimeter, hur ser det ut med skador och sådant efter matchen?

– Inget nytt alls och Johan Bok går framåt. Idag var han med oss ute på isen och hittar tillbaks från sin skada. Jag håller med dig, det var en fysisk match men det var absolut ingen ful match. Jag tycker att både från vår och deras sida höll det sig på rätt nivå så nej, inga nya skador.

Avspeglade sig matchen i dagens träning eller kändes det som en ”vanlig” träning?

– Nej men vi körde ju en kortare träning med fokus på intensitet och kampmoment. Det är ju klart att jag ser ju på killarna dagen efter en match, vissa har spelat mer än andra så det är klart att sådana träningar kanske inte alltid är på topp om man säger så. Då väljer vi att köra kortare och intensivare så att vi har kvalitet på det istället för kvantitet. Men jag tycker de gjorde det bra idag. Det är klart att självförtroendet blir ju inte sämre av att du vinner hockeymatcher men jag tycker fortfarande att det finns en ödmjukhet och det är klart att det finns glädje ute på isen men det är också rätt fokus när vi väl kör.

Såhär på träningarna inför en match, är det mycket moment du lägger in som avspeglas i vilket lag du skall möta, såhär kommer matchbilden att bli och då är dessa grejer viktiga typ?

– Nja, ibland, det beror på, det är ytterst sällan och då beror det på att vi ska göra en taktisk förändring. Många gånger när vi scoutar som igår till exempel, då scoutar vi lite och då pratar vi mer om att tänk på detta. Däremot ska vi ju inte förändra vårt spel på grund av vilka vi möter utan de ska ju anpassa sig efter oss utan det är mer att vi trycker på delar som vi är bra på men som vi kan göra bättre. Någon enstaka grej kan det kanske vara att man ändrar någon liten positionering i boxplay eller powerplay eller i fem mot fem men inte allt för mycket anpassat utifrån motståndet.

Nu är det tabelltvåan Borlänge som kommer, lite tankar om motståndaren?

– Det är ett väldigt spelskickligt lag. De påminner mycket om BoIS på många sätt, det finns rutin inom gruppen där och de spelar en frejdig hockey. Det är som att möta BoIS spelmässigt om man säger som så, det handlar verkligen om att vi stämplar in och det kommer vara kamp från första början där också. Att vi hittar våra grunder i spelet och att vi jobbar rätt med noggrannhet kommer vara våra nycklar.

Jag gillar ju att kolla lite statistik så här kommer det lite sådan från swehockey. Enligt den gör Borlänge mål på 9.88 procent av sina skott, Skövde gör mål på 10.88 procent. En siffra som kanske säger en del om ett lag är ju den med Shots On Goal. Hittills i ettan västra är medelvärdet för SOG efter 8 matcher 250 skott på mål per lag, Skövde har avlossat 285, ett lag har avlossat mer än 300 skott och det är Borlänge som är uppe i hela 324 skott på mål. Enligt den statistiken kommer det bli att försvara sig en hel del även i denna match, tankar om matchbilden?

– Ja det finns lag som skjuter mer än andra. Vi har också varit ett sådant lag tidigare som skjuter mycket men däremot har vi kommit till en insikt och vi har utvecklats också, det handlar om att ta rätt typ av avslut. När ska man skjuta och hur ska man skjuta och varför ska man skjuta. De är ju ett spelskickligt lag som gillar att ha puck och de har många skickliga skyttar i laget så det är ju ingen nyhet för oss imorgon och den statistiken är ganska talande också.

Så kommer den sista frågan här, vem ställer du i mål?

– Viktor!

Då önskar jag lycka till!

– Tack så mycket, avslutar coach Hellas på samma sätt som vi inledde intervjun.

Som vanligt är det efteRsnack uppe vid supporterkiosken en stund efter att matchen har spelats av. Richard Dahl från Skövde webbteve borgar för att det blir kvalitet på frågorna och synpunkterna som ges till spelarna som dyker upp. Det är för övrigt Kristoffer Bennemyr-Porath, som skriver matchreferat för Skövde IK som tar ut vilka spelare han vill att Hellas skickar upp till efteRsnacket. Hans val borgar även de för kvalitet, att spelarna som Rickard får tala med oftast är spelare som på något sätt stuckit ut under matchen. Klart att du stannar kvar för att få denna extra dimension till hockeyn.

Har du inte möjlighet att se matchen på plats är det näst bästa alternativet att följa den via webbsändningen. Den hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/20833