Inför Malung med Appel

Trots en sämre insats senast mot Surahammar så vann ändå Bois till slut efter att ha vänt ett underläge i sistaperioder. Framför allt var det målskyttet som trilskade. Bois tränare Andreas Appelgren är dock inte orolig.

Det satt hårt åt senast mot Surahammar!

Ja vi fick jobba oerhört hårt. De kämpade frenetiskt och vi har svårt att göra mål och då blir det onödigt jämnt, men det var starkt att vända matchen.

Det tyder väl ändå på en styrka att återigen kunna vända en match?

Ja vi är starka över 60 minuter, och det är det vi pratat om. Att vi vill brotta ner motståndarna över 60 minuter. Men när vi har så oerhört med chanser så behöver man få in målen också så man får något att gå på. Men målchanserna kommer snart att sitta, då kommer det att lossna rejält. Men det är positivt att vi kan vinna också när vi har svårt att göra mål.

Hur kommer det sig att ni har svårt att göra mål det sista, är det något ni inte gör som ni gjort innan?

Det går i vågor för alla lag, ibland är man nästan för effektiva och man funderar hur det kan komma sig, andra matcher så låser det sig. Det jämnar ut sig över säsongen, men tar man poäng ändå så är det bra som sagt. Det är inget jag oroar mig över.

Är det några spelare du vill lyfta fram?

Det jag tar med mig är att vi får jobba hårt, både spelare och ledare, och ändra om för att skicka in energi och det svarar de på bra. Det finns spelare som tar ansvar och som manar på de andra så vi kan fortsätta mala på. Det blir lite enmansshower ibland men då manade vi på varandra i båset och kom tillbaka till spelet igen, på det viset var det en skön seger.

Vad är det som gör att ni kan vända match efter match?

Vi har visat att vi är starka i tredjeperioderna, där brukar vi mala ner motståndet. Vi är bra tränade och kan gå på mycket folk, det är en bra kombination. Sedan finns det inga dåligt tränade spelare i hockeyettan längre, och så länge de är med orkar de men de får det jobbigt när vi trycker på lite till sista 10 och då går de på knäna. Ibland reder de ut det men i långa loppet är vi starkare.

Ni var väldigt aktiva i er coachning, bänkade vissa spelare, ändrade i formationerna och så vidare…

Ja vi sa det i tränarteamet att när laget har en period där det inte händer så mycket måste vi dra vårt strå till stacken. Att göra det innebär inte alltid att man ska hålla på och ändra om, ibland gäller det istället att visa lugn och visa att vi tror på dom, men ibland så får man känna efter i båset och denna gång så kände vi att vi behövde väcka liv i det lite och skicka in lite energi i truppen. Så ibland jaga på och ibland lugna ner, och denna gång kändes det som att vi ville agera lite mer.

Imorgon är det match igen och nu möter ni ett lurigt Malung…

Jag har stor respekt för alla lag och Malung har fått in ett antal skickliga spelare, det är flera som tränat med Mora långt in på säsongen, plus att de hade några skickliga spelare från början. Så det är ett bra lag och de har en skicklig coach i Göran Tärnlund som är väldigt taktisk. Han har fått Malung att spela disciplinerat och det lär de vara imorgon med. De kommer spela med en tight box framför mål och chippa ut och gå när de får läge, det är de duktiga på. De behöver heller inte bjuda på något skönspel på bortaplan utan lär spela disciplinerat och gå därifrån och därför måste vi också vara disciplinerade och inte börja chansa utan tänka på att målet är att brotta ner dom under 60 minuter.

Är det inte så att ni haft svårt för lag som backat hem, båda förlusterna har kommit mot lag som mest försvarat?

Jag håller inte med, Grums kör som galningar i början, men sedan har vi pucken hela tiden nästan och trycker ner dom. Samma mot Skövde. Sura är inte defensiva heller, men de får ju inte få låna pucken, det är mer att vi har stort puckinnehav vilket gör att de är mycket i försvarszon. Men det är en del av vår spelidé också, att trötta ut dom i deras försvarszon så de inte orkar anfalla. Så det är vi som gör dom defensiva. Malung däremot lär spela defensivt som plan.

Det var väldigt få utvisningar under onsdagens match.

Domarna skötte sig bra, men det var vi fick göra mål i powerplay ändå, vi behöver få igång det igen, vi har spelat bra där men haft lite sämre utdelning även om vi har en hög procentsats där. Tyvärr släppte vi ett i boxplay också, annars hade vi bara släppt ett av de 14 senaste. Vi har delat in serien i fyramatchers-perioder, efter Skövdematchen summerade vi igen. Vi ligger bra med, men sämre sista fyra än första fyra, även om det är mycket som är bättre nu. Vi ligger bra till i det vi mäter.

Vad är det för mål ni har under era fyramatchers-perioder?

Vi har räknat ut att det krävs 2,4 poäng per match, så vi har inte råd att förlora någon match under ordinarie tid på fyra matcher, så det är ett tufft mål. Vad gäller tekningar så vill vi ligga över 55% och vi har nästan 65% så det är riktigt bra. I powerplay och boxplay så vill vi ligga över 100% om man summerar dom, och efter första hade vi 150% nästan, nu ligger vi väl på 127-128 någonstans. Också vad gäller skott för- emot och målchanser har vi en klar övervikt så vi är trygga med siffrorna vi mäter.

Varför sätter man upp sådana mål, efter fyra matcher?

Det är lätt att bli förblindade över en match, så vi ser det över tid. Annars kanske man har 5-6 matcher men nu är serien så kort så vi har valt fyra matcher. För att se att man håller siffrorna, man kanske förlorar två matcher, men för att inte gripas av panik så kan man titta på de andra siffrorna, se var det brister. Man kanske inte gjort mål i powerplay till exempel, så det är referenspunkter för att se att saker är bra över tid och se vad man behöver rätta till. Men också för att nå målet man satt upp, då kan det inte bara trilla på utan då checkar man av för att de hur man ligger till.

Till sist: Hur ser skadeläget ut?

Det ser bättre ut. Lukas Larsson kommer att vara med imorgon också, sedan får vi se om han gör något byte. Så just nu är det bara Jimmy Hellström som inte är 100. Så Det är inte omöjligt med en del omändringar imorgon, det kommer bli tuffare och tuffare konkurrens om platserna nu när de skadade spelarna kommer tillbaka.