Inför grums IK -SIK

Viktig match kring streckstriden

Det kan bli en riktigt underhållande match som söndagen bjuder på. Det är två formstarka lag som drabbar samman då bägge två kommer med fyra raka segrar i ryggen och det är endast ett lag som kan bibehålla den fina sviten. Att det sedan är tabelltrean som möter tabellfyran gör inte matchen mindre intressant. Hur kommer övre delen av tabellen att se ut efter omgång tio?

Vi är fem stycken som tittar på lördagsmorgonens ispass från träläktaren i B-hallen. En är klubbchef och skall säkert som sådan göra något nyttigt. Två skall förbereda spelarnas matlådor till morgondagen och en representerar hemsidan. Den femte ser ut som ett ”road kill” men även en sådan kan man ju gilla så länge deras hjärta slår för Skövde IK. Vi är i vilket fall fyra som är lyckligt lottade tänker jag innan det blir tid att intervjua Skövde IKs coach Johan ”Hellas” Hellström.

Jag säger som vanligt, grattis!

– Tack så mycket, svarar Johan med ett lördagsleende.

Det har blivit rätt många grattis faktiskt?

– Ja det har blivit det på senare tid.

Fruktansvärt roligt!

– Ja så är det, absolut, det är kul att vinna matcher, det ska jag inte förneka.

Det blir så mycket lättare?

– Till viss del är det ju så men sedan handlar det om, i vilket fall som tränare, att inte påverkas allt för mycket av negativa eller positiva resultat om man säger som så utan att man fortsätter hålla den linje som man satt från början. Men det är klart, jag kanske blir en gladare människa vid sidan av och det tror jag även mina spelare blir.

Berätta lite om matchen senast?

– Det var ju det där innan matchen då, det är väldigt svårt att ladda om efter derbyt, inte fysiskt för det är de tränade för men det mentala för det är en sådan jäkla urladdning som sker mot BoIS så det var det som egentligen var vårt huvudfokus, att ladda om det mentala. Vad det gäller matchen så ska jag inte säga att vi var dåliga i första perioden, men vi kan bättre. Det var en jämn match där och visst, det böljar på lite, men vi var inte nöjda efter första perioden. Vi pratar inför andra om att vi kan göra allting lite snabbare för att få hundradelarna på vår sida istället och det tycker jag killarna anammar, andra perioden är vår. Tredje perioden handlar det mycket om försvar. Det var en tuff och jämn match igen mot ett skickligt Borlänge.

Du gjorde en sådan där luring igen att du startade med en annan femma än den förväntade?

– Ja, haha, jag är en lurig person, skrattar tränaren.

Varför pratar man om förstafemman, andrafemman och så vidare och har det någon formell betydelse?

– Oj, bra fråga. Personligen pratar jag aldrig om ”femmor”, kedjor och backpar är det som gäller för mig. Hur menar du med formell betydelse? Är det vilka som är bäst är svaret nej.

Jag tänker mer som att i till exempel matchrapporten skriver man in spelarna som förstafemma, andrafemma osv.

– Man kan fylla i hur man vill, bara spelarens namn finns med så är han spelklar. Annars finns det inga regler kring hur jag ska fylla i, bara namnet finns med och vem som börjar i mål. Det är dock lättare för personerna som för statistik om jag satt ihop femmorna.

Dennis Santesson smällde i motståndarmålet riktigt ordentligt och fick lämna isen, hur är det med honom?

– Han har en skada på överkroppen och det är lite oklart hur länge han blir borta. Han trä

ffar rehabteamet nu på måndag och då får man nog en prognos men jag tror inte det där är en allt för långvarig grej, någon vecka eller två kanske.

Är det några andra skador och hur är statusen på Johan Bok?

– Det är lite från och till med Johan. Jag ska sitta lite ner med honom nu efter intervjun och snacka lite. Han har fått ta ett steg bakåt i rehaben och lugna ned sig lite. Det är så jäkla svårt det här vid hjärnskakningar och vi är extremt försiktiga här. Han är fortfarande inte igång med träning. Han började sakta men säkert närma sig men nu har vi fått ett litet bakslag och då får man ta ett steg bakåt. Annars har vi inga skador.

Andreas Gustafsson är i Töreboda och spelar lite matcher hörde jag?

– Andreas har varit utlånad nu två matcher och kommer göra ytterligare någon match där och det är av den enkla anledningen att han behöver ha speltid. Han är i en sådan ålder att han definitivt behöver mer speltid än vad jag kan erbjuda här just nu. Det är bättre att spela femton-tjugo minuter där än att spela tre-fyra minuter i A-laget här. Andreas är en kille som vi tror på över tid så det här ser vi som jäkligt nyttigt för honom och jag vet om att det gått väldigt bra för honom också.

Jag har sett olika sätt att ersätta skadade spelare, där någon kanske ersätter en skadad i förstakedjan med en från andra som i sin tur ersätts från tredje osv, någon annan ersätter spelaren i första med en från sistafemman, hur tänker du där?

– Det är väldigt mycket hur matchbilden ser ut där också om det sker en skada under match. Nu senast stoppade vi in Ludvig (Dahlqvist) direkt som trettonde forward rakt in i förstakedjan och det är väldigt enkelt egentligen då Ludvig är en väldigt puckskicklig spelare och det är vad vi ville ha in där med ”Thege” (Henrik Thegel) och Nyman (Jonas) och sedan var det också så att andra, tredje och fjärdekedjan gick väldigt bra och då vill man inte sära på dem heller. Det är lite så man tänker, vilka spelartyper som ska in och vilka som är heta med mera.

Blir det han som tar Santessons plats mot Grums?

– Han kommer att fortsätta.

Jag har mest bett dig beskriva forwards förut så nu är det dags för en back. Vi har ju en som kom hit från öa som senaste, #65 Anton Brandhammar, beskriv honom?

– Anton är en spelskicklig tvåvägsback. Han har gått hockeygymnasiet i Färjestad och han har spelat både i Västerås och Visby/Roma. Det var en kille vi tog hit som skulle vara lite av en spelmotor för oss, det är en puckskicklig kille och det var lite vad vi sökte också för att få in det och få en mer balanserad backlinje om man säger som så. Han har definitivt infriat det. Han är välscoutad och han har definitivt gjort jobbet. En puckskicklig kille som samtidigt är väldigt bra defensivt också. Han har kommit in bra i det och jag tycker han tar kliv hela tiden, han var bra när han kom men jag tycker han har blivit bättre och bättre hela tiden.

Nu var det först tätt på det i början av veckan och sedan kändes det plötsligt långt mellan onsdag och söndag, hur har ni hanterat det?

– Torsdagens träning var rätt sliten om man ska vara ärlig, där var de trötta och det med all rätt också. Vi körde på med lite skridskoåkning på slutet och sedan körde Fredrik Söder ett riktigt jobbigt fyspass med dem direkt efter. Sedan var det ledigt fredag och idag, lördag, kör vi på här där vi körde en gemensam uppvärmning innan och sedan en kort intensiv träning. Jag tyckte träningen såg bra ut med bra tryck i grejerna och nu tar vi fokus på söndagen.

Du nämnde förut att ni hade pratat i periodpausen senast, vad händer egentlige i periodpauserna och skiljer det något på hemma och bortaplan?

– Nej det ska jag inte säga att vi har ett borta och ett hemmaspel utan vi har vårt spel som vi kör hela tiden men en ganska vanlig grej i periodpauser är att vi går in, vi lugnar ned oss och tänker lite klart och när det är åtta minuter kvar till nedsläpp kliver jag in och tar tre punkter vanligtvis. Sedan kan killarna prata vad de tycker och tänker för det är viktigt, det är de som är ute på isen. Sedan har vi ganska högt i tak därinne också. Men två tre punkter och sedan kör vi.

Nu är inte ens halva grundserien spelad så det är mycket kvar men det har skiktat sig lite i tabellen och väldigt tätt i toppen mellan sex lag, några tankar om tabellen såhär tidigt?

– Jag har inte kollat jättenoga på det men det är väl som förväntat och jag tror det kommer se ut sådär inför de sista omgångarna också. Det kommer vara ett getingbo, det är häftig och det är inget snack om att det är häftiga matcher hela tiden så det gäller att man inte svävar iväg vid seger eller deppar ihop vid förlust utan det går såpass snabbt här. Vem vet, imorgon kan vi ligga sexa här eller så kanske vi leder serien (Uttalandet gjort innan några lördagsmatcher spelats, red anm). Det är häftigt och det kommer kanske vara en nervpers för många på läktaren kan jag tänka mig fram till sista omgången.

Innan serien drog igång var det många som trodde att både Grums och Skövde skulle vara mittenlag men Grums har ju gjort det jättebra, vilket Skövde också gjort. Några tankar om Grums och vad tror du om matchen?

– Nej men Grums har vi ju respekt för givetvis som för alla de andra lagen, de gick till Allettan förra året och gjorde ju det för att de var bra. De har ju fortsatt på den inslagna vägen i en klubb som har vuxit genom åren här. Det kommer vara en tuff match, de senaste matcherna mot Nyköping, BoIS, Borlänge och allt detta, det kommer vara en liknande match, det kommer vara tätt och jämnt och det kommer vara noggrannhet i våra beslut som kommer vara nyckeln. Det är inte lätt att åka upp till Värmland och möta Grums, det vet vi, men vi är fast beslutna om att ge det chansen här åter igen och känslan är ju positiv när man kommer från några segrar, så är det ju.

Kommer du att fortsätta med Viktor Andersson i mål?

– Nej, det är Hugo (Fagerblom) som kommer stå mot Grums.

Det blir en jättespännande utmaning för honom?

– Nej man det är bra för honom och få hoppa in, han är sugen här och vi är bortskämda vid att vi har två bra målvakter och det är en bra match att få studsa in i också.

Då kommer vi upp några stycken i vilket fall och hjälper till att stötta honom från läktaren!

– Det gillar vi!

En match är roligast att följa på plats men även det näst bästa alternativet kan bjuda god underhållning. Vill du följa matchen via webbsändning hittar du den här. https://live.hockeyettan.se/live/20842

Hockey blir ännu roligare om man diskuterar med likasinnade och får jag bestämma gör du det med fördel på Rebellernas forum som du hittar här. https://www.rebellerna.com/forumOm du använder dig av sociala medier rekommenderar ATG Hockeyettan att du använder dig av hashtaggen #grusik20191020

Nu krigar vi hårt för att behålla vår plats i tabellen!