Inför SIK-Malung IF

Andra seriehalvan tar vid

I ATG Hockeyettan Västras grundserie har vi nu kommit halvvägs. De fem första platserna när serien summeras den 11 september är vigda åt de lag som kommer spela i Allettan efter jul, just nu ligger Skövde IK på en femte plats. Formkurvan har pekat uppåt och det är viktigt att det inte kommer några större svackor för kampen om en plats bland de fem kommer vara sylvass ända in i kaklet. Hur har SIK bevarat formen under det tio dagar långa uppehållet?

Skövde IKs coach och tränare Johan Hellström ser välansad ut jämfört med senast vi satt och pratade i tränarrummet. Både skägg och hår är välklippt och det är nästan så man kan ana den bibliotekarie som hockeybloggaren Mikael Mjörnberg såg i honom förra säsongen. Samtidigt blir man påmind om att man själv ser ut som ett troll. Men det är ju inte för att sitta och titta på varandras utseendeattribut vi träffas dagen innan matcher utan i åtminstone mitt fall är det ju det brinnande intresset för vår härliga klubb Skövde IK och den möjlighet dessa samtal ger mig att fördjupa mig i mitt intresse. Jag tror nog att det faktiskt till viss del är lite likadant för vårt lags tränare och coach som verkligen lägger manken till i att tillfredsställa Skövde IK:s supportrar bland annat genom att bjuda på sina synpunkter och sig själv på detta sätt.

Det är onekligen lättare för mig när jag kan inleda våra samtal med att säga grattis!

– Tack så mycket

Det var en otroligt underhållande match från läktaren senast med den starten och att senare komma ikapp och vinna på övertid!

– Nej men på något sätt blir det många gånger en skönare seger faktiskt kan jag tycka när man haft det motigt, man vänder och så vinner man.

Det är konstigt för egentligen får man bara två istället för tre poäng men både den här och i derbyt har ju dessa två poäng känts så mycket mer än en vanlig trepoängare?

– Nej men så är det och det är klart att man vill ha tre poäng men ska man vara helt ärlig, och det gäller även derbyt, vi möter ju topp fem lag och det var tighta och jämna matcher och på något sätt är det att tighta och jämna matcher, bara man vinner dem är det en fantastisk känsla, det är inget snack.

Berätta om senaste matchen mot Lindlöven?

– Vi visste ju på förhand att det skulle komma hit ett skickligt lag, tabelläget säger det och deras laguppställning säger det. Vi har egentligen en dipp på två minuter och det är när vi har powerplay och de får göra två mål, det är självklart något vi inte är nöjda med. Det är sådant som händer och det är något vi pratar mycket om i gruppen att när skit händer, släpp det och gå vidare så får vi lyfta det dagen efter igen. Alltid ta lärdom av det som hände. Jag tycker att killarna visar en härlig moral för det är jäkligt lätt att grotta ner sig efter att släppa två snabba och framförallt när vi har powerplay. Men där visar vi ett jävlar anamma som jag är väldigt nöjd med och det ger definitivt en mersmak på något sätt. Det visar vad vi går för just nu, det var tufft. Sedan tycker jag att i fem mot fem är vi klart bättre rent spelmässigt. De får sina lägen och Hugo (Fargerblom) får göra några bra räddningar, absolut, men jag tycker att när det är fem mot fem är det vi som har kontrollen över matchen, från mitt tränarögas perspektiv.

Ja även från mitt supporterögsperspektiv är det är match förutom där i början.

-Ja det är de två minuterna.

Du sade att ni skall skaka av er skiten och gå vidare och det är en otrolig styrka ni visar efter den kallduschen?

– Nej man vill inte ha den starten i ett toppmöte, släppa två i powerplay, det vill man verkligen inte, skrattar tränaren. Jag kan idag sitta och skratta åt det för det löste sig och sedan har vi naturligtvis diskuterat igenom det och det ska ju inte hända igen. Nu hände det men vi var starka och det gjorde killarna riktigt bra.

Nu fick ju äntligen Hugo stå också i en seriematch där vi avgick med seger, kan du berätta lite om vår målvakt #40 Hugo Fagerblom?

– Hugo kom ju hit till oss under förra året när vi hade långtidsskada på Viktor Andersson. Hugo kom in först på ett korttidskontrakt men han gjorde det väldigt bra så vi valde att förlänga med honom. Hugo är en stor målvakt, en väldigt tekniskt skicklig målvakt. Han har gått hockeygymnasiet i Frölunda, blivit draftad av Florida Panthers. Han bygger mycket av sitt spel på sin storlek men jag tycker fortfarande att han har ett väldigt bra spelsinne också där han läser av situationer. Han hade en tuff inledning på serien, inte rent själv när vi förlorade utan det var ju på grund av laget så det var väldigt gött att han fick vinna en match nu för det förtjänade han verkligen. Han gjorde en bra match och det var ingen lätt match mot Lindlöven. Jag tycker att de gånger de verkligen fick avslut var det ofta två mot en eller tre mot två eller liknande och det är jäkligt svårt som målvakt men han hade bra fokus matchen igenom. Han är väldigt ambitiös och vill mycket med sin hockey och det är så vi vill se det. Våra målvakter tävlar på en bra nivå där han och Viktor är bra polare vid sidan av och sedan är det tävling på isen, det är ett väldigt sunt målvaktspar.

Nu är halva grundserien avklarad, kan du sammanfatta lite?

– Om man ser till tabelläget har vi ju som mål att vara med i racet och där är vi ju nu så rent tabellmässigt ser vi positivt på det. Sedan inser vi ju att det kan svänga fort och det kommer vara en jäkla race in i slutomgången. Spelmässigt om jag jämför med förra året så våra dippar, vi har fortfarande dippar men vi hanterar dem på ett bättre sätt. Jag tycker vi känns tryggare, vi känns piggare, vi har lyft oss på alla fronter jämfört med förra året. Jag är inte fullt nöjd ännu och det blir man nog inte heller utan man hittar alltid saker som tränare, man letar alltid saker som tränare som kan bli bättre och vi har mycket saker vi ska förbättra. Jag skulle vilja se att vi kunde hålla vår högstanivå längre i matcherna, just nu kanske vi smäller till och kan hålla vår högstanivå i sju-åtta minuter men kunde vi hålla det i tio-elva minuter och vara tyngre och jobbigare att möta vore det bra. Vi letar alltid saker vi kan utveckla och det ska man alltid göra oavsett var man ligger och vi behöver steppa upp på några punkter för att bli ännu bättre.

Ja om man vore nöjd så finns ju en risk att man lutar sig tillbaka och det är väl jättefarligt?

– Ja exakt, så är det och det handlar ju om att alltid ha en kravbild på sig själv och där tycker jag att killarna är bra, de är liksom inte nöjda utan man vill alltid bli lite bättre. Det kan ju vara så att man får det offensiva spelet att stämma men då kan det ju istället vara så att du har defensiva saker att förbättra, i skottlinjen, i markeringsspel, du kan bli tuffare i närkamperna, det finns alltid saker man kan bli bättre på. Vi kan ta en sådan sak som närkampsspel där du kanske går vinnande ur nio av tio gånger vilket är jättebra. Men varför går du inte vinnande ut i tio av tio? Du kan alltid höja den bilden lite samtidigt som man naturligtvis ska vara tacksam över det vi har lyckats med. Vi kan alltid bli jobbigare att möta och där kommer jag aldrig att bli nöjd.

En sådan grej som jag ser att ni kunde förbättra är ju i powerplayspelet?

– Ja vi är väl sämst i den i ligan skulle jag tro och det är klart att det inte är okej. Det är något vi pratar om och sedan är det ju så också att får man bara in en puck eller två, då stämmer det helt plötsligt där. Vi har inte riktigt fått kontroll på det där, vi har skapat lägen där jag tycker det ska vara mål, det har inte blivit det och så har pucken gått ut och så får vi börja om igen och det är väl det vi har pratat om, att ha mer tålamod. Jag kan tycka ändå att det är ganska starkt att vi har den placering i serien vi har med tanke på att vi inte har haft ett powerplay som har fungerat. Så där har vi definitivt en av de sakerna vi behöver utveckla.

Nu har det varit en längre ledighet, tog ni helledigt förra helgen?

– Vi körde fystester på fredagen, styrketester för att stämma av lite hur vi låg till där. Sedan fick de ledigt lördag och söndag. Vi körde is måndag och tisdag och sedan bröt vi faktiskt av där igen och stack ned till STC på onsdagen och körde ett fyspass. Fys har varit vårt fokus väldigt mycket och det är ju något vi ska hålla på med hela säsongen som vi pratat om tidigare. Träningarna därefter har varit lite intensivare övningar, lite explosivare, så jag tycker vi haft bra träningar och vi börjar få bra snurr på den dagliga verksamheten, vi har fått tillbaks spelare också.

Ja innan uppehållet var Johan Bok och Dennis Santesson skadade, Viktor Andersson febersjuk och Johan Planeby blev sjuk innan matchen, hur ser statusen ut nu?

– Alla är tillbaks förutom Bok, det är statusen nu så egentligen är det bara Bok som går på rehab om man säger som så, alla andra är tillgängliga.

Det låter bra?

– Ja det ska vi vara jättetacksamma över att inte skadelistan är så stor utan att vi har många spelare tillgängliga. Det skapar en sund konkurrens och bättre träningar.

Vi går in i november nu, movember säger man i hockeysammanhang, blir det några mustascher här ute?

– Jag tror de kommer försöka i vilket fall killarna, skrattar Hellas, så mycket kan jag säga.

Det är inte så jävla lätt när man är tjugo år om jag inte missminner mig?

– Nej det kanske är en tuff grej för ett ungt lag men de kommer nog kriga på här och försöka lösa några fina mustascher så gott de kan.

Malung nu och de hade ni ju även i seriepremiären och de gav er fullt upp innan Rasmus Gustavsson stängde matchen i tom bur med en halv minut kvar?

– Det var väl där de slängde klubban?

Ja så var det ja och domaren dömde mål eftersom han ansåg att det skulle blivit mål om inte motspelaren slängt sin klubba?

– Ja så Rasmus gjorde mål utan att få in pucken i mål, skämtar Johan innan han fortsätter.

– Malung är ju ett sådant lag som, jag ska inte säga att vi haft strul med men det har varit häftiga matcher under min tid i klubben. Jag kommer ihåg någon match förra året då vi var tokdominanta men förlorade med 5-3 trots att vi vann skotten med hur mycket som helst. Det går inte att slappna av emot Malung för de krigar i sextio minuter. Det vet vi och det var samma sak däruppe, de ger sig inte och det är en jäkla styrka de har i Malung, det vet vi och det har vi respekt för. Tuffa att möta i sarghörnen, rejäla, det handlar verkligen om att vi hittar in i våra grunder från första början, i vårt spel. Det är där vårt fokus ligger nu i vårt spel, att vi hittar tillbaks till grunderna och verkligen tjatar, tjatar in det så vi hittar rätt direkt nu när serien drar igång igen. Det kommer definitivt vara en jäkla tuff match.

Och vem är det du ställer då?

– Viktor!

Vill du hälsa till någon också?

– Haha, jag vill ju inte hälsa till någon. Haha, vad stort, men jag har faktiskt ingen jag vill hälsa till idag. Någon gång ska jag ta tillfället i akt att hälsa till någon.

– Nu är det match imorgon, faan vad kul. Nu ser vi till att fylla Billingehov, får bli dagens avslutande ord från Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström.

För er som inte har möjlighet att hjälpa till att fylla läktarna finns ju alternativet att följa matchen via webbteve. Länk till sändningen, som börjar 15.45, hittar du här. https://embedded.staylive.se/skovdeik/live/20855

Efter matchen ser Kristoffer Bennemyr-Porath till att några spelare kommer upp till efteRsnacket vid supportershoppen. Det är den påläste och med kommentatorsblick försedde Rickard Dahl som ser till att vi får spelarnas synvinkel på matchen vars slutsignal vi hört ett tiotal minuter tidigare. Vi detta efteRsnack kommer även Rebellerna att dela ut sitt pris till oktober månads spelare. Vem kan det bli? Ja stannar du kvar får du se.

Naturligtvis kul om just Du är med och snackar hockey på supporterklubben Rebellernas forum som du hittar här. https://rebellerna.com/forum/Om du istället väljer att lägga dina kommentarer kring matchen på sociala medier använder du naturligtvis hashtag #sikmal20191103

Nu har vi slagit in på en väldigt angenäm väg och med hjälp och stöttning från oss supportrar ökar naturligtvis chanserna att den vägen håller sig rak och slutar i dur. Se till att följa Hellas uppmaning och hjälp oss fylla läktarna på Billingehov.

KÄMPA SIK KÄMPA!