Andra raka förlusten när derbysviten sprack

Skövde IK kom till Mariehus Arena med en färsk förlust mot Troja/Ljungby i minnet men med vetskapen om att laget hade plusstatistik mot sina motståndare. Enda problemet, alla spelarna var inte 100% påkopplade. Det straffade sig.
– Just nu grinar det illa för oss, det går emot och vi är alldeles för bleka i denna match, både som lag och med individuella prestationer, sammanfattade Johan Hellström
.

Skövde inledde derbyt piggt, de tryckte tillbaka Mariestad ordentligt och fick fast de i egen zon de första tre-fyra minuterna.

Men hemmalaget kom in i matchen och när David Lundmark stod för en horribel passning i egen zon fick Gustav Pehrson fri gata och placerade in pucken mellan benen på Viktor Andersson.
– Vi slarvar alldeles för mycket och då blir man straffad när man möter Mariestad, ansåg Johan Hellström.

Minuten senare åkte Jesper Emanuelsson ut för en hakning i en sekvens där han strax innan åkte på en tackling på egen blå linje, åkte ikapp sin motståndare och hakade upp honom.

Och ett Mariestad som får spela powerplay är ruskigt giftiga, BoIS drog isär Skövdes försvar flera gånger om och hade det inte varit för Viktor Andersson så hade siffrorna mycket väl kunnat vara större.

Bland annat brände Jesper Lindén öppet mål när han serverades av Eddie Davidsson. Men då parerade Andersson.

Istället kom målet knappa minuten senare, Viktor Andersson räddade det inledande skottet men på returen slog Eddie Davidsson in pucken på tennis och från undertecknads position såg den klubban misstänkt hög ut, men domare David Gustafsson var säker på sin sak och dömde mål.

Efter 2-0 målet kontrollerade hemmalaget tillställningen under de avslutande tolv minuterna av perioden och såg till att checka högt och tryckte tillbaka Skövde gång på gång och det var först när det var en halvminut kvar av akten som Skövde fick ett långt anfall med flera skottförsök.
– Ganska liknande match som mot Troja. Det är en lärdom vi behöver dra att är man inte 100% påkopplad så blir det förluster, sa Johan Hellström.

Skövde fick kontakt

I den andra perioden kom Skövde ut som ett helt nytt lag, SIK satte högsta fart direkt och fick omgående tryck mot hemmalaget. De fick dessutom en smakstart målmässigt, för redan efter en dryg minut reducerade Dennis Santesson när han tryckte in en retur bakom Tobias Sandberg.

Men återigen kom Mariestad in i matchen och tog över spelbilden fullständigt, de tryckte tillbaka SIK gång efter gång och när gästerna inte hängde med valde domare Gustafsson att plocka ut spelare. Erik Dahné fick sitta på botbänken i en knapp minut, sedan smällde Eddie Davidsson in 3-1 bakom en skymd Viktor Andersson och det kändes som Mariestad hade full kontroll igen.

Skövde valde att ta sin timeout efter knappt 13 minuters spel när de knappt varit ur egen zon under flera minuter. Men inledningsvis gav den ingen effekt. Mariestad fortsatte trumma på och trycka tillbaka sina rivaler.

Men när Skövde fick sitt första powerplay i matchen kom en ny reducering. Lukas Johansson var sist på pucken innan den passerade mållinjen, om den nu gjorde det, från undertecknads position såg det väldigt väldigt tveksamt ut.

Men med 20 sekuner kvar av perioden tacklade Dennis Santesson en hemmaspelare, föll över honom och visades ut för hakning. Då smällde BoIS in 4-2 genom Simon Ericsson och det kändes som en puck som Viktor Andersson vanligtvis tar hand om.

Det målet var mer eller mindre avgörande för utgången av tillställningen.
– Sådana här perioder kommer under en säsong och det är väl första gången vi är i en sådan svacka. Men vi måste vara noggrannare i allt vi gör, sa Johan Hellström.

BoIS kunde kontrollera

För i den tredje perioden kunde BoIS kontrollera matchen helt och hållet. Hemmalaget låg rätt i sina positioner samtidigt som Skövde försökte sätta sina lagkamrater i skiten mer än att hjälpa varandra.

När Skövde dessutom drog på sig ytterligare en utvisning kom matchens nästa mål, Tobias Björklund skickade iväg ett skott från offensiv blå som letade sig in bakom Viktor Andersson och matchen var definitivt punkterad.
– Vi möter seriens bästa powerplay och vårt boxplay fallerar totalt, det har inte varit bra efter jul heller, där behöver vi hitta rätt igen, ansåg Johan Hellström.

Skövde valde att plocka ut Andersson när tre minuter återstod av matchen för att satsa på en extra utespelare men det gick som det vanligtvis gör i de lägena. Lukas Söderlund kunde snappa upp pucken, skicka den över hela isen och in i den tomma Skövdekassen.

Därmed är Skövde vinstsvit mot Mariestad bruten och laget får bryta ihop och komma igen snabbt, redan på fredag väntar nästa uppgift när Kallinge/Ronneby IF kommer på besök till Billingehov.
– Det är bara studsa tillbaka och ta nya tag på fredag, avslutade Johan Hellström.