Kiruna IF straffade Piteå: ”Går genom eld för att vinna”

Andreas Mäki Keros sista straff innebar 5-4 och två viktiga poäng till KIF.

– Jag är så stolt över killarna. Vilket jävla lag vi har. Om det finns något lag som går genom eld för att vinna, så är det de här killarna, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Texten är uppdaterad med kommentarer längst ner.

Första perioden gick helt klart till KIF. Spelmässigt och målmässigt.

Skottstatistiken 13-4 var kanske lite i överkant, men visst var Kiruna det bättre laget.

Det var gästerna från fick börja att spela powerplay tidigt i matchen. Men KIF:s boxplay var riktigt stabilt och just efter PP-läget fick istället Kiruna matchens dittills farligaste chans.

Jussi Pelto-Arvo fick skottläget i ett helt fritt läge mitt i slottet men skottet gick utanför.

Piteå vaskade inte fram många klara målchanser.

Kiruna hittade dock på en del.

Efter nio minuter kom hemmalaget i ett fint tre mot två-läge. Calle Källström avlossade från högerkanten och Andreas Mäki Kero högg farligt på returen.

Inget mål då. Men målet skulle komma, på en målvaktsretur.

KIF visade upp ett bra powerplay som gav 1-0 efter 14,54. Skott, retur och retur och till slut satt den. Sist på pucken var Olli-Aleksi Pietilä som äntligen hittade nätet efter att ha haft en måltorka ett tag.

Kiruna hade även en andra puck inne. Eller hur var det nu?

Simon Thyni slängde in pucken in på kassen och framför den flög en hungrig Herman Åstrand fram. Domaren dömde mål först men dömde till slut bort det. Istället för 2-0 blev det en Piteåutvisning.

Piteå kom ut mycket hetare till den andra perioden och matchen förändrades ganska rejält jämfört med den första.

Gästerna hade mycket bättre fart på skridskorna och stressade KIF till felpass och brist på organiserat spel.

1-0 blev 1-2 ganska logiskt sett till spelbilden.

Emil Wrenmans friläge var en fingervisning om vad som komma skulle. Just den plockade Jesper Eriksson på ett urläckert sätt. Men efter 4,01 fick han plocka ut pucken ur nät.

Simon Nilsson la in pucken från blålinjen och KIF-målvakten såg inte ut att se den alls. Det var en hög med trafik framför kassen och Kirunamålvakten protesterade efter målet och ville ha det bortdömt för offside i målgården.

Men till skillnad från i den första perioden, valde valde domare Olov Lundqvist att döma mål.

Exakt fyra minuter senare var det dags igen.

Läget såg helt ofarligt ut när Piteåspelare hade pucken nere i ena rundhörnet. Ludviq Vännström slängde in den i mitten och där kom William Edholm direkt från avbytarbåset och tryckte in ledningsmålet.

Det dröjde till drygt halva perioden innan Kiruna fick ordning på spelet. Men när man väl fick det jämnade man ut matchbilden rejält och började skapa målchanser.

Efter 13,34 fick Hampus Hagström ett friläge från mittzon. Han såg ut att ha hela Piteålaget efter sig när han skrinnade mot John Westermark i kassen.

Unge Hagström tittade upp – och tryckte in den mellan benen.

2-2! Och Lombia blev en puck fattigare.

Det här var 19-åringens första riktiga A-lagsmål. Han hade gjort två tidigare, mot Asplöven och Vännäs men i träningsmatcher.

Lagen bytte målchanser med varandra ett par gånger i slutet av perioden utan att få in fler puckar.

KIF tog ledningen direkt i den tredje. Och det efter en suverän spelvändning.

Jesper Landström till William Otter till Martin Söderberg. Backhand upp i krysset och 3-2 – redan efter 21 sekunder.

KIF:s offensiv fortsatte. Olli-Aleksi Piteilä var så nära att åka på direkt efteråt men pucken tog på Piteåmålvakten och gled utanför ena stolpen.

William Otter (som låg bakom så mycket bra offensivt i dag) fick ett fritt läge i slottet efter en fin passning av Olle Hellström men pucken tog på axlen och över.

Farligt blev det där!

Mål blev det lite senare. Simon Thyni (som täckte runt 100 skott i boxplay i dag) snappade upp pucken i styrspelet så att KIF kunde komma tre (!) spelare helt fria mot John Westermark.

Simon Thyni såg bara ut att ha en tanke i huvudet när han stänkte upp pucken i krysset.

4-2! Två Kirunamål på knappa sex minuter och drömstarten på den tredje perioden var ett faktum.

Sedan inträffade en omdiskuterad situation. Herman Åstrand jagade en puck i offensiv zon, såg ut att bli klämd mellan två Piteåspelare. Herman stod kvar. Men båda Piteåkillarna åkte i backen. En av dem blödde från ansiktet vilket resulterade i en fyra minuters utvisning på Herman Åstrand för hög klubba.

Mycket tveksamt.

Piteås powerplay var otäckt och gastkramande. KIF stod ut länge men 12,44 kom reduceringen. Jesper Eriksson gjorde en grym sidledsförflyttning och räddade i första läget men returen gick in. Sist på pucken var Pontus Wikström.

Gästerna fortsatte att rida på vågen. Kvitteringen kom inte ens två minuter senare när Ludvig Vännström hittade rätt från blålinjen när Piteå hade mycket trafik på kassen.

Otroligt tungt för KIF som fram till utvisningen gjort en grym tredje period.

När Hampus Hagström åkte ut i slutminuterna fick Piteå chansen att helt vända på steken och avgöra i powerplay. Jobbigt läge för KIF, som dock redde ut stormen.

Matchen gick till förlängning där Piteå åter igen fick ett powerplay. Den här gången efter en mycket tveksam utvisning på Jussi Pelto-Arvo. Än en gång var boxplayet riktigt bra. Tajt och tufft och full av Kirunaspelare som såg ut att älska att täcka skott.

Simon Thyni den mest framgångsrike av dem.

Kiruna redde ut den stormen och matchen gick till straffar.

Olli-Aleksi Pietilä och William Otter hittade målet mellan benen på Piteåmålvakten.

Jesper Eriksson gjorde ett par klassräddningar, den ena med målvaktsspaden i sista, sista tiondelens sekund.

Och när Andreas Mäki Kero sedan vräkte in den sista straffen ribba in, var bonuspoängen Kirunas.

Stort jubel på Lombia! Inte tre, men två viktiga poäng stannade i Gruvstaden.

Så här summerade KIF-tränaren Robert Lahti matchen:

– Vi gör en bra match som helhet. Vi har otur i många bedömningar och hamnar i underläge fast vi spelar bra, vi tappar en ledning, vi får ett bortdömt mål emot oss och konstiga utvisningar men ändå är det ett sånt jäkla go i laget. Om det finns något lag som går genom eld för att vinna så är det de här grabbarna. Kolla bara hur vi dödade boxplay i sudden.

Vi tar det från början. En bra första period, tycker jag.

– Ja, det finns inte mycket att klaga på där. Den är klockren. Vi styr och ställer.

Vad säger du om det bortdömda målet?

– Jag vet inte vad han dömde för. Jag ser det som att Herman blir ditknuffad och om det är någon kontakt med målvakten är tveksamt. Det var hårt dömt.

Vad hände i andra. Det såg ut som att Piteå var mycket hetare.

– De steppar upp. Här visar vi lite oerfarenhet och blir lite stirriga. Kanske var det det bortdömda målet som störde oss, vi fick kanske inte bort det ur huvudet. Vi gjorde tio dåliga minuter i den andra perioden. Men Hagströms mål gör att vi tuggar oss in i matchen igen och har en bra känsla inför den tredje perioden.

Och där får ni en drömstart!

– Ja. Vi har många flygande anfall i den tredje perioden och kan avgöra matchen. Det känns som att vi hade full kontroll på händelserna. Det var riktigt kul att se laget spela så som vi gjorde de första tio i tredje.

Utvisningen på Herman såg tuff ut, vad tycker du?

– Jag kan inte lasta honom. Han kan omöjligtvis göra något där. Han försöker hoppa undan från en tackling och åker ut för en hög klubba. Det är ett tufft straff eftersom Piteå är så bra i powerplay. När de gör 4-3 får de vittring.

Trots målet där, vilket uppoffrande spel vi har i boxplay.

– Ja, verkligen. Det genomsyrar hela laget. Det här är ett lag som ger så otroligt mycket av sig själva hela tiden.

Och tittar man i tabellen så ser man hur viktiga de här två poängen var.

– Självklart. Alla poängen är viktiga för oss. Det är inte så lätt att ta poäng i den här ligan men vi har verkligen förtjänat det under en längre tid. Vi har hittat en stabilitet i spelet och det var logiskt att de kom nu, säger Robert Lahti.

Härnäst väntar en lång roadtrip (även med Kiruna- mått mätt) med bortamatcher i Hudiksvall, Östersund och Teg.