Inför Halmstad vs Väsby

Väsby Hockey är två segrar från största framgången på tolv år. Två segrar från en hett efterlängtad kvalserie till Allsvenskan.

 

Väsby har ju varit där förut. Säsongerna 2006/2007 samt 2007/2008 avslutades ju båda två med spel i kvalserier till Allsvenskan. Det är verkligen en härlig avslutning på säsongen men för att komma dit måste då alltså Halmstad HF betvingas i bäst av tre matcher.

 

Halmstad är verkligen säsongens sensationslag. Ett lag som kvalade för att hänga sig kvar i våras och trots att man inte fyllt på med alltför många spelare sedan dess, spelar laget nu alltså HockeyEttan Final. Hockeyladan nere i Halland kommer att vara fullsatt och det innebär drygt 4000 åskådare så nog blir det tryck ikväll allt.

 

Halmstad är för oss i Väsby ett helt obekant lag och jag tror aldrig att lagen har mötts i vare sig tränings- eller seriematcher. För att få reda på lite mer om kvällens lag har jag vänt mig till lagets kapten, Sebastian Åkessson. Så här berättar han om sitt gäng.

 

Hej Sebastian! Ikväll smäller det. Hur pass laddad är du och dina lagkamrater inför finalfesten?

Vi är väldigt laddade och det ska bli riktigt kul! Väsby är ett bra lag så det gäller att vi är på tårna.

 

Det här är din första säsong i Halmstad. Kunde du någonsin tro att ni skulle spela en Hockeyettan Final när du bestämde dig för att spela för laget?

Jag kände direkt att vi hade något bra på gång i laget. Att vi skulle spela i hockeyettanfinalen trodde jag inte om jag ska vara ärlig, men att det skulle gå bra för oss trodde jag absolut.

 

Ni har ju gjort sensation efter sensation denna säsong. När började ni i laget själva tro på att det var möjligt att vinna Allettan Södra?

I allettan har vi haft ett bra go i laget under hela serien och vi vet att vi kan slå alla lag. Vi visste att vi hade bra chans att hamna högt upp i tabellen och det gjorde vi också så det känns bra.

 

Du är annars en av få i laget som har rutin från Allsvenskt kvalspel och inte minst från dina säsonger med Vimmerby. Vad kan du bidra med för tips till dina lagkamrater inför vad som nu väntar?

Det är många i laget som var med och spelade negativt kval förra året och på så sätt har dem också fått rutin från kvalspel. I negativt kval är det kanske ännu mer kniven mot strupen så det är nyttig erfarenhet att ha med sig. Jag själv bidrar väl med det jag brukar bara. Vi ska ha inställningen att det är vilken match som helst och vi ska gå ut och vilja vinna mer än motståndaren. Det hettar alltid till lite mer i playoff-matcher så det gäller att man är väl förberedd, så det är väl kanske det jag har poängterat i så fall.

 

Hur skulle du annars vilja beskriva årets Halmstad och vad är det framförallt som har gjort er så segerrika anser du?

En väldigt bra sammanhållning och en grupp där alla drar åt samma håll. Vi har högt i tak och alla strävar efter att bli bättre varje dag och det tror jag har skördat våra framgångar.

 

Du leder ju er mest producerande kedja där framförallt du och Martin Pärnä klivit fram. Men förutom er, vilka andra viktiga spelare skulle du främst vilja plocka ut?

Jag skulle vilja plocka fram hela laget egentligen. Det är laget som har tagit oss dit vi är nu tillsammans. Alla killar har en roll som dem köpt till 100% och det är också därför det har gått bra för oss. En spelare att hålla ett extra öga på är dock Erik Åhlén, en riktig snabbskrinnare som kan vända ut och in på dem flesta försvaren.

 

Väsby Hockey väntar er nu för första gången i klubbens historia. Vad känner du till om oss?

Jag mötte Väsby med Vimmerby i allettan för två säsonger sedan men det är ju mycket som har ändrats sedan dess. Jag vet att Väsby är ett skickligt hockeylag och som spelar ett snabbt spel med snabba omställningar så där gäller det att vi passar oss.

 

Hur mycket har ni hunnit scouta oss och vad tror du väntar er ikväll?

Det är klart att vi scoutar Väsby för att komma så väl förberedda som möjligt inför matchen, men inte något mer än vanligt.

 

Att starta upp finalserien hemma inför en förmodad fullsatt arena. Är det endast inspirerande eller kan det också kännas som en extra press att ni då måste prestera?

Jag skulle säga att det endast känns inspirerande. Vi har spelat några matcher denna säsong inför fullsatta läktare och det har varit helt magiskt. Vi hoppas på fullsatt imorgon igen så vi får en härlig inramning och bra match.

 

Slutligen Sebastian, varför tror du att er framgångssaga inte tar slut ännu och vilka detaljer blir viktigast för er att fokusera på i finalserien?

Vi ska spela som vi gjort hittills och fokusera på oss själva och det vi kan påverka. Allt kan hända i en finalserie så det gäller att vi vill vinna mer än Väsby och att vi älskar läget och går ut och ger allt vi har.

 

// 12 Sebastian Åkesson – Halmstad HF

 

Från en kapten till en annan. Christoffer Gozzi har likt hela Väsby haft en riktigt fin säsong och jag har nu kollat läget med honom inför avgörandet.

 

Hej Christoffer! Vilken säsong vi har gjort. Först seger i grundserien och nu serieseger i Allettan Norra. Kunde du på fullt allvar tro att detta kunde ske när säsongen startade i september månad?

Hej Krille ! Som du säger så har det varit väldigt roliga grundserier för oss. Vi har haft det som mål så vi har absolut trott på detta.

 

Vad tror du framförallt är orsaken till denna succé och är det något framförallt i vårt spel som du vill framhäva?

Att vi fick behålla stora delar av truppen, sen att alla i laget har lagt ner jobbet varje dag.

 

Vi är nu två segrar från den allsvenska kvalserien. Varför tror du att vi kommer att greja detta?

För att vi har en väldigt bra grupp som jobbar hårt för varandra!

 

Halmstad är ännu ett lag fullpumpat på självförtroende. Utifrån det, vad tror du att vi kommer att få för typ av matchserie, tillknäppt eller öppna spjäll?

Tror att det kommer vara väldigt jämnt och tillknäppt.

 

Vad vet du annars om Halmstad och vad tror du väntar oss ikväll?

Ett sammansvetsat lag som jobbar väldigt hårt!

 

Vi har ju spelat en del sådana här typ av matcher under Allettan som vi varit tvungna och då tänker jag specifikt på vår senaste match i onsdags då ÖIK nollades. Hur mycket nytta tror du att vi har av den prestationen inför denna finalserie?

Klart att det har betydelse! I viktiga matcher handlar det mycket om att göra rätt saker under 60 minuter så det tar vi med oss.

 

Debaclet under fjolåret då vi förlorade i två raka matcher mot Forshaga. Är det även en bra erfarenhet att ha med sig i bakhuvudet när det blir utslagningsmatcher och vad lärde vi oss av den erfarenheten?

Det kan absolut vara en läropeng att ha med sig. Vi vet hur det känns att åka ut och det är inget som vi vill uppleva igen.

 

Slutligen Christoffer, varför kommer vi att göra ännu en bra insats på tisdag och som lagkapten, hur kommer du att försöka gå i bräschen?

Vi har jobbat för detta under en lång tid och vi är väl förberedda. Jag kommer bidra med ett hårt jobb och pusha mina lagkamrater!

 

// # 19 Christoffer Gozzi

 

Matchen sänds på nätet och länken till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/livestream?id=25751

 

Om ni inte vill se matchen hemma så kommer Väsbys samarbetspartner, sportbaren Anders & Jag sända matchen. Kom dit, heja på Väsby tillsammans med andra fans och bara njut av en spännande hockeykväll.

 

// Krister Holmgren