Inför SIK – Borlänge HF

Stärkta av en derbyseger tar vi emot nästa topplag

Det låter kanske lite fel att påstå att vi blev stärkta av derbysegern för säsongens upplaga av SIK har redan visat upp en styrka i säsongsupptakten som storligen imponerar. Sju raka segrar kommer inte till av en slump. Under onsdagen gästas vi av laget som av tränarna för västra tippades som seriesegrare. Borlänge började serien lite trevande men har sedan kommit igång starkt och dessutom har de forwarden Markus Persson som av många experter ses som kanske den bästa spelaren i vår serie. Blir det en åttonde raka i SIK:s segersvit när tungviktaren kommer på besök?

Jag konstaterade senast att du skulle bli en femtioprocentare vid seger mot BoIS och då svarade du att ”Det är det vi ska jobba in ja”. Det finns ingen som kan protestera mot sanningen i den utfästelsen. Stort grattis!

-Ja tack så mycket, svarar en nöjd Fredrik Ljunggren.

-Det satt hårt åt, små marginaler och ett krigande hela vägen in så blev det två poäng in på kontot i vilket fall och det var skönt.

Som vanligt när Skövde spelar match denna säsongen blev det en siffermässigt jämn kamp där ni tillslut står som segrare, berätta om matchen?

-Jag tycker det är en match som går lite i vågor. Jag tycker att vi börja första perioden ganska bra, vi får powerplay där vi faktiskt får till det vi vill med mycket avslut och bra tempo men tyvärr inga mål där i början. Det blir väl att vi tappar lite energi i det samtidigt som de gör mål i powerplay och de kanske tar över lite.

-Jag tycker att andra perioden startar väldigt bra i de första bytena och skapar målchanser och får fast i anfallszon. Sedan har vi stundtals ganska besvärligt med långa byten i egen zon där vi har svårt att komma till byten. Vi får spela mycket försvarsspel stundtals och får inte ut pucken riktigt så Mariestad lyckas byta i anfall så det blir lite långt.

-I tredje perioden tycker jag att vi rycker upp oss lite, vi har ju fått ett psykologiskt viktigt mål där att vi gjorde 2–1 i powerplay så vi har lite att gå på inför tredje. Det ger oss energi och jag tycker det syns att vi har gott om energi i tredje. Jag tycker Mariestad får försvara sig, de vill chippa ut och hålla tätt vilket jag tycker vi drar nytta av. Jag tycker ändå vi skapar en hel del långa anfall och flyttar fram spelet i tredje perioden även om vi kanske inte skapar de hetaste chanserna ändå men vi lyfter upp spelet vilket gör att vi tillslut får en kvittering.

Time Out vid 57:20 och du startar direkt med sex utespelare vid tek, tuff coachning, vad sade du till spelarna där?

-Jag sade bara till dem att vi skulle ta ut målvakten och så pratade vi ihop oss om hur vi skulle formera oss egentligen, vilka som skulle in och vad de hade för ytor att jobba med, vem som ansvarar för vad egentligen. Det han inte bli så mycket av det för det gick ju ganska snabbt, hehe. Nej men det var det vi hann med att prata om där.

Resultatet blev ju det önskade och jag måste ju ge säsongens SIK en stor eloge för alla fantastiska glädjekickar ni gett supportrarna hittills under Oktober!

-Ja det har varit många vi fått vinna och det har varit tighta matcher och det här är väl egentligen den första vi får göra på det här sättet att det är vi som tar ut målvakt och kvitterar. Förut har ju vi fått hålla tätt när de andra plockar målvakten. Det var lite annorlunda på det viset även om utfallet blev ungefär det samma, skrattat tränaren.

Fick vi med några skador från derbyt och hur ser det ut på skadefronten?

-Martin (Olsson) är inte spelklar imorgon. Han har en skada som han har dragits med ett tag som inte blir bättre. Däremot så är Forsmark (Oscar) tillbaka i spel och ”Willys” (William Johansson) gör säsongsdebut omklädd även om han kommer starta som extraback men han har kommit igång så pass bra att han är med och slåss om det.

Ja men då får vi glädjas åt Forsmark och Willys även om det var tråkigt med Martin?

-Ja absolut!

Sist pratade vi också om segerfirande och hur det gick till, var firandet som vanligt eller var det lite extra?

-Det var väl ganska högljutt tycker jag. Det är klart det är ju ett roligt sätt att vinna att man liksom får hämta ikapp och avgöra på det viset och sedan är det ju speciella matcher att vinna. Det är ju som vi pratade om sist att i det korta perspektivet är det värt väldigt väldigt mycket och i det långa är det värt lika mycket som alla andra matcher.

Sedan hade vi någon av spelarna som skulle utse matchens lirare, vem var det som hade den äran och vilken spelare utsåg han som matchens lirare i Skaraborgs stolthet?

-Ja jag tror att de

t var Thegel (Henrik) som hade den uppgiften och gav den till matchvinnare Dahné (Erik).

Då passar det rätt bra att du får berätta om #9 Erik Dahné?

-Ja det är ju en spelskicklig center som läser spelet väldigt bra. Han är duktig på att vara spelbar nerifrån och jag tycker han är väldigt duktig på att se till att flytta spelet framåt med att hitta ytor där han kan få puck och sedan leverera vidare. Jag tycker att han har tagit kliv i kampspelet och blivit starkare i det redan förra året och stora kliv i år också och fått en roll i powerplay som han kanske inte haft på samma sätt förut. Han gör det bra och använder sina offensiva kvalitéer i det. Så en smart center som är duktig på att hittar ytor där han kan vara delaktig och vara navet så som vi vill att våra centrar ska vara.

Glad efter derby GWG

Jag har fått ett helt knippe läsarfrågor denna gången och en materialarfråga så jag börjar med materialarfrågan.

-Haha, ja det kan du göra!

De undrar om du har åldersnoja, du springer och klipper dig väldigt ofta?

-Ja jag brukar klippa mig var sjätte eller sjunde vecka ungefär och om det är ofta kan man ju fundera på det.

Det var en jävla tjötande därute om håret!

-Ja det är ingen ordning med dem, haha. ”Basse” är väl avundsjuk så klart.

Jag tycker egentligen att ingen av dagens materialare kan klaga på någons frisyr?

-I det här fallet är det Basse som har tjatat mest och det är nog bara avundsjuka det handlar om.

Jag har en läsare som verkligen lagt manken till att motivera sin frågeställning där han pratar om vikten av individuell träning och nämner flertalet exempel på idrottstalanger som blommat ut tack vare att de tränat stenhårt med detaljer. Hur mycket individuell träning sker idag för att nöta bort svagheter eller nöta in extra styrka?

-Ja det är ju inte så att vi har specifika träningar för speciella ändamål med vissa spelare, det har vi inte. Man försöker väva in det i diskussionerna med spelare vad de ska tänka på och som idag när vi har tio minuter extra i slutet kan man jobba på tekningar, direktskott och de här sakerna. Annars är det mest lagspel, mest lagdetaljer, men i det så bryts det ju ner men inte sådär jättespecifikt att vi ger vissa spelare tid. Jag har svårt att ta något exempel men vi har inte den möjligheten att ha så gott om istid och den tiden över huvud taget att träna på det sättet.

Ja men en sådan här dag när det blev tio minuter över ser jag ju själv att det är många som utnyttjar den tiden?

-Ja det är ju bra som till exempel att centrarna övar med tekningar och sådär men annars blir det väl lite vad de själva gör det till. Det är ju ganska många spelare där ute och vi har en timme till vårt förfogande och det är svårt att hinna med allt.

Samma läsare skriver också, motståndaren har flera matcher visat att laget är lättläst och rent av stereotypt. Finns det tankar på att avvika från mönstret vid till exempel uppspel, jag saknar hittepå?

-Jag är väldigt nyfiken på vad den läsaren har sett i våra uppspel som han kunde få avslöja i så fall. Generellt är det så att vi bygger på kreativitet. Vi har självklart vissa mönster som vi ska följa men det är inte lika stereotypt som vi har i vårt försvarsspel, uppspel är mer lösningsorienterat vill jag påstå så där är det inte ett sätt jag vill de ska göra på tio utav tio. Vi har vart vi vill att det ska finnas spelbara spelare och vilka ytor vi vill jobba emot och sedan handlar det om att vara lösningsorienterad.

Du håller inte riktigt med om hans analys?

-Håller med vet jag inte men man får tycka vad man vill, det är inga konstigheter. Jag är mer nyfiken på vad han har sett?

Vi har ju redan prata några gånger om powerplay men här är det en som funderar över om det inte är dags att låta andra spelare få chansen, han tycker inte att nuvarande uppställningar får det att funka?

-Då har man alldeles för lite tålamod om man ska byta det efter två-tre matcher, det tycker jag. Vi försöker ha en kontinuitet och bygga upp kring det vi gör och de som har det förtroendet nu har visat att de klarar av det och vi jobbar med det hela tiden både på isen och video och jag tror att det kommer att trilla in puckar där också. Jag tycker till exempel att vårt powerplay mot Mariestad i första perioden var bättre än på matcher innan det där vi fick till det men inte mål. I andra perioden hade vi svårt att komma in i zonen men jag tycker ändå att det var ett steg framåt och att vi kan vrida om där också.

En läsare undrar vilken spelare som leder bötesligan?

-Det vet jag faktiskt inte.

En läsare skriver, sista matchen inför 50 pers, hur känns det att åtminstone få se några fler personer på läktaren efter onsdagens möte?

-Det är klart att det är ju jättekul om det kan komma publik på våra matcher. På något sätt har man ändå vant sig vid det som är, jag tycker grabbarna gör det fantastiskt bra efter de förutsättningar som råder med tanke på att vi är vana vid att spela inför mycket folk. Men självklart är vi jätteglada att det kan komma mer folk.

Den sista läsarfrågan skippar vi då den rörde fysiken hos en spelare men eftersom läsarfrågan innehöll ordet bedrövlig, vilket Fredrik inte höll med om, men ändå väckte en frågeställning hos Fredrik tar vi med den delen av svaret.

-jag undrar hur läsarfrågan hade lydet om vi legat i andra ändan av tabellen för det är ju väldigt mycket funderingar om saker som inte är bra och vi har fortfarande tagit poäng i alla matcher så det tycker jag är intressant att höra. Sedan förstår jag att det är det man ställer frågor om men jag tycker ändå det är intressant att man tar det så långt att man vill vi ska börja ändra i formationer och vi har spelare som är bedrövliga när vi fortfarande inte har blivit nollade i en match. Jag tycker grabbarna gör det fantastiskt bra!

Vid upptaktsträffen för västra den 22 September lade ni tränare favoritskapet på Borlänge, jag har för mig att du var en av de som gjorde det?

-Ja jag tippade Borlänge som seriesegrare.

De har varit lite ojämna i prestationerna men klättrar nu stadigt i tabellen. Hur går dina tankar om laget Borlänge och matchen mot dem som går av stapeln ikväll?

-Ja de har börjat att klättra. Nu hade de ju en liten dipp mot Malung där men annars har de ju efter inledningen där med lite poängtapp börjat ta ganska stadigt med poäng. Det är ett skickligt hockeylag och har bland annat några riktigt duktiga spelare, bland annat Markus Persson som är den som öser in poäng där. Han var ju inte med de första matcherna och det kan vara en anledning till en skral start om man får tänka så. Han har klivit in och gjort väldigt mycket mål så det är en stark förstakedja de har. Mycket fart också tycker jag de har och en bred trupp med ganska så spetsig spets.

Ja det var ju min nästa fråga här om Markus Persson, som för övrigt gjorde sex matcher i SIK 10/11, av många ansedd som den bästa spelaren i västra, hur tar ni er ann en sådan motståndare?

-I grunden gäller det att veta om att han är på isen och liksom hålla lite koll. Sedan kanske man inte kan åka och punktmarkera en spelare över hela banan, så kan det inte fungera. Man behöver veta vilka man möter, ha koll på att han är där och hantera det därifrån. Alla säger nog samma sak men ändå gör han sina poäng så det finns nog ingen formel hur man ska lösa det exakt men det gäller att vara vaksam, spela bra försvarsspel och ligga nära när de är i vår zon

Och i mål hittar vi?

-Robin (Wallin).

Är det så att vi fått en förstemålvakt där?

-Han har stått fem och Hugo (Fagerblom) tre så att det beror på hur man ser det. De tävlar om det och just nu är det så det ser ut.

Då önskar jag lycka till!

-Tack!

Sista matchen med 50 personer på läktaren, nästa hemmamatch är vi trehundra och även om det inte är mycket med våra mått mätt är det ändå ett steg i rätt riktning. Men att vi blir trehundra på läktaren löser inte den ekonomiska kris som klubben i våra hjärtan hamnat i tack vare Corona utan där får vi supportrar som har möjlighet hjälpa till. Skövde IK vädjar ödmjukt om ekonomisk hjälp att ta sig igenom säsongen och hur du kan hjälpa till hittar du information om här. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=168048

Du känner väl till hockeyettans fina erbjudande där du under en månad i taget kan se precis rubbet för bara 299 kronor. Rent oförskämt billigt om någon frågar mig men å andra sidan ger ju det möjlighet att stötta ekonomiskt på annat sätt. Glöm inte att ange SIK som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så hjälper du SIK med åtminstone 29 kronor. Länk till webbsändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-borlange-hf-x93ejb

Och läsarfrågor tas tacksamt emot via mail till [email protected].

KAFFE KAKA, EN JÄVLA MASSA RAKA!