Inför SIK – Forshaga IF

Det anrika värmlandslaget från Forshaga tippades som en stark kandidat till allettan av de flesta innan grundserien startade. Tyvärr för Forshaga startade de serien lite darrigt och förväntningarna på laget sjönk. Men ju längre serien har gått, ju bättre har Forshaga blivit och spelar nu verkligen som en allettankandidat och naturligtvis lever hoppet hos gästerna nu när de börjar få vittring. Lita på att onsdagskvällens besökare i folktomma Billingehov kommer kriga för att ta ännu ett kliv närmre strecket!

Ni skapar mycket målchanser men Jonas Eneroth i Köpings mål är otroligt bra, berätta om söndagsmatchen?

-Jag håller med om att vi skapar mycket målchanser, nickar Fredrik. Framförallt inledningsvis så borde vi haft, ja borde kanske är fel ord men vi kunde haft en ledning med två-tre mål efter första, så mycket tycker jag vi skapar. Jag tycker vi spelar fast oss lite i slutet på den perioden ändå, sista fyra-fem så forecheckar de hårt på oss och vi löser inte riktigt det. Det är väl det som följer med lite ut i andra tycker jag även om det är det vi vill bli av med. Jag tycker de får bra utdelning på sin skridskoåkning och sin press på oss vilket de gör väldigt väldigt bra. Vi vill ju ta oss därifrån såklart på ett lite snabbare och lite enklare sätt. Vi blir lite fastcheckade men jag tycker att vi skapar målchanser i både andra och tredje stundtals, men någonstans där kommer vi inte upp riktigt. Jag tycker att i spelet med puck är det lite för slarvigt emellanåt för att det ska vara helt bra och då förlorar vi en sådan match.

Full fart och mycket målchanser är ju lätt att se medans det andra är svårare att se. Du pratar ofta om mer uppstyrt i försvarsspel och lite mer kreativt i anfallsspelet. Det händer ju lite misstag i försvarsspelet och kan du ge något exempel på hur det borde vara och hur det blev i Köpingmatchen?

-I försvarsspelet är vi lite att vi, ja man pratar ju om att vinna insidan hela tiden, att man kanske inte ska åka för mycket efter utan att kanske ligga på rätt sida och sätta in stöten när läge ges, det tappar vi kanske någon gång. Någon gång åker vi ihop och det blir lite stökigt. Jag tycker ändå att när vi försvarar oss känns det okej men jag tycker däremot att vi tappar puckar både nerifrån och kanske i anfallzon med vilket gör att man inte är beredd på att försvara sig och det är då det blir lite svårare. Det är därför det är så viktigt att man tar ansvar för pucken, att man är rädd om den när man har den liksom, att man inte bjuder bort den i onödan för det är då man är felorienterad på hemvägen sedan. Det är snarare det tycker jag, vi behöver tycka det är kul att fortsätta att ha pucken.

På senare tid har boxplay haltat lite, vad gör ni för att få ordning på det?

-Ja vi fortsätter jobba med det. Vi försökte att trycka

på det ganska mycket för någon vecka sedan men nu har vi haft de här efter uppehållet där det inte riktigt har svarat riktigt upp till vad vi vill där heller för det var en bit vi jobbade med ganska mycket under den delen. Vi släppte ju Dalen, sedan klarade vi oss här hemma mot Sura då vi inte släppte något och sedan är det två uppe i Köping. Det är något vi jobbar med hela tiden både genom att träna på det och analysera lite med video också. Det har gått lite troll i det.

Tittade ni på video nu efter träningen när ni gick igenom kommande match?

-Vi tittade lite på hur motståndarna spelar både powerplay och boxplay så vi förberedde oss på det också.

Så har jag en läsarfråga där läsaren undrar om du är vidskeplig, om du har något speciellt i uppladdning eller om du tittar på läktaren efter någon särskild person eller något sådant?

-Jag är nog ganska vidskeplig egentligen eller jag har rutiner för mig men de byts ut med jämna mellanrum, haha. Jag märker ju när hemsidan inte är på plats på bortaplan och nu kan jag väl räkna upp namnen på de flesta som är på läktaren här hemma också.

Rutinerna är anpassningsbara?

-Haha, ja så är det nog. Nej men jag har väl inget direkt som jag kan komma på nu, det har jag inte. Men man hittar rutiner hela tiden men sedan så bryts de ibland och då får man hitta på nya, hehe. Från vad man har på sig till hur man tar sig hit tänkte jag säga och vart man parkerar, hehe.

Det kan vara skönt med en förlust ibland så man kan tvätta underkläderna?

-Ja precis, då kan man byta lite sedan.

Glest på läktaren är det och nu blir det ännu glesare, det blir väl bara fyra åskådare mot Forshaga?

-Ja men det är bara att anpassa sig och gilla läget. Man förstår ju varför det är som det är så att det är inte så mycket att säga om. Men det är klart att det är tråkigt att folk inte kan gå på idrott men är det de man anser att det hjälper i den här pandemin är det bara att rätta sig in i ledet.

Ja nu med bara fyra åskådare blir det lite press på dem att de hörs?

-Ja precis, de får höja upp ordentligt.

Idag tänkte jag be dig berätta om Erik Möller?

-Ja det är en ung spelare som tar kliv hela tiden. Han gjorde det redan under försäsongen och byggde på sig, han är jättevältränad konditionsmässigt och så och byggde på sig muskler vilket märks ute på isen nu tycker jag både i hur han åker och i närkampsspelet. På planen en väldigt väldigt smart spelare som man bara behöver förklara för en gång hur man vill ha det både vad det gäller övningar och spel. Väldigt laglojal och arbetsam och det finns offensiva kvalitéer som kommer växa fram också. Just nu så har vi honom i en roll där han får spela mer boxplay än de offensiva delarna men det kommer växa fram det också för han har jättemycket kvalitéer där med.

Det är en kille vi ska ha nytta av i många år?

-Ja det är jag helt övertygad om, han är junior även nästa säsong. Jag tycker han tar stora kliv och spelar ett väldigt moget spel.

Vältränad och vis yngling

Junior ja, jag hade inte sett vilka som gått förbi här nere när jag skulle ta kort och frågade efter honom och fick till svar att han är nog kvar därute och plockar puckar?

-Haha, ja det är väl så.

Skadefronten, hur ser det ut?

-Robin (Wallin), Fredrik Dahné och Martin (Olsson) är det så det är samma läge som i söndags.

Martin prövade i vilket fall på is idag och det kanske han har gjort förut?

-Han var på is igår också men åker för sig själv än så länge. Jag hoppas det är så pass närma för honom att han känner att det närmar sig så pass att han drar igång iskonditionen och jag hoppas på lite positiva besked framåt slutet av veckan också kanske.

Nästa motståndare Forshaga som vi besegrade senast med ett sent uddamål och de har gått väldigt bra här på slutet, vad tänker du inför matchen?

-Det var en väldigt tuff match när vi var där, det var bra fart och det var bra kamp från båda sidor. De tog inte de poängen som var förväntat från början kanske då de var ett tänkt topplag. Men de har ångat igång ordentligt nu så det gäller att vi är vakna. Det är ett skickligt lag med några väldigt skickligt offensiva pjäser som sticker ut så det gäller att vi är vakna när de är på isen också. Men grunden är att vi ska hitta tillbaka till farten och noggrannheten, hålla ihop lagdelarna och ha ett bra passningsspel.

Och Hugo Fagerblom i mål?

-Japp, Hugo i mål.

Då önskar jag lycka till med det!

-Tack!

Även om vi inte får stötta vårt lag på plats i fina Billingehov kan vi ändå stötta klubben ekonomiskt. På hemsidan hittar du information om femti femti lotter, SIK-stödet eller varför inte handla julklappar via sponsorhuset. Länk hittar du här. https://www.sponsorhuset.se/skovdeik/intro

Du glömmer väl inte bort att ange Skövde IK som din förening när du tecknar månadsabonnemang för att kunna följa matcherna via webbteve? Länk till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-forshaga-if-gi4d3

Har du några tankar eller frågor du vill ha fram till Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren så maila dem gärna till mig på [email protected]