Special teams gav tre poäng i hängmatchen

Coronasäsongen 20/21 fortsatte under fredagskvällen när Skövde IK tog sig an Eskilstuna Linden hemma i Billingehov i en hängmatch från omgång 13. En match där SIK växte in i det desto längre det gick och till slut kunde vinna komfortabelt.
– Jag är nöjd med hur vi tar oss an det och växer in i matchen och fullföljer den på ett bra sätt. Jag tror att vi ville ganska mycket idag, vi har inte fått spela så där jättemycket det senaste så det kanske blev lite överambition i vissa situationer för att vi ville för mycket, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Skövde IK hade inledningsvis svårt att hitta in i sitt vägvinnande spel och hittade inte riktigt rytmen. Alla dessa uppehåll har inte varit till gagn för SIK men efterhand kom laget ändå in i det hemma mot Linden.

Tränarna hade inför matchen valt att ändra om en del i kedjorna och de nya formationerna behövde några minuter på sig för att anpassa sig.

Spelmässigt var det jämt i början av perioden men när det kändes som att SIK höll på att ta över matchbilden kom 0-1 som en blixt från klar himmel.

Oscar Pettersson placerade sig i slottet och fick en perfekt macka av en hemmaförsvarare. Pettersson skickade upp pucken i krysset bakom en chanslös Robin Wallin, som för övrigt fyllde 25 år dagen till ära.

Första för säsongen

Men det var ändå hemmalaget som tog över matchbilden även efter målet och skapade en del chanser mot duktige Anders Olsson. Det tog 16 minuter, sedan var det till slut kvitterat.

Lukas Johansson vann en offensiv tekning till Jesper Erlandsson och han dunkade upp pucken i nättaket bakom Olsson.

Dryga minuten senare blev det händelserikt värre, först fick Jesper Emanuelsson ett friläge som han drog via Olssons benskydd i stolpen och i anfallet efter var det Linden som fick ett friläge men även då var det en stolpe i vägen.

SIK växte in i matchen och med dryga minuten kvar av den första akten var det Dennis Santesson som stod för ett fint instick till David Lundmark men Olsson reflexräddade med sin klubbhandske.

– Jag tycker att i första perioden tar det ett tag innan vi kommer in i det ordentligt, vi ger

bort lite initiativ och ger bort lite puckar som gör att de får lite anfall på oss. Däremot gillar jag det jag ser från start med aggressiviteten i anfallszon, det är någonting vi jobbat mot att vi ska få mer trafik och mer avslut, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Den andra perioden hann knappt att börja innan Oscar Forsmark fick en dubbelchans att ge sitt lag ledningen i matchen men Skövdes kapten fick inte träff på pucken så Olsson kunde styra undan.

Minuten senare fick Skövde sitt första boxplay i matchen men laget spelade ett av sina bättre numerära underlägen på hela säsongen. Linden skapade absolut ingenting i powerplay och pucken var förlagd längre stund i gästernas försvarszon än i Skövdes.

– Boxplay har vi bara ett och det reder vi ut på ett bra sätt, ansåg Fredrik Ljunggren.

Skövde skapade flera möjligheter under mittperioden och vann skotten med förkrossande 19-5. En av de fick David Lundmark efter dryga fyra minuter när han blev frispelad men han lyckades inte få upp pucken ovanför Olssons benskydd.

Spelet jämnade ut sig och SIK föll in i gamla hjulspår en stund, laget hamnade ute i sarghörnen och Linden kunde försvara sig på ett bra sätt.

En blixt från klar himmel, igen

För istället för 2-1 kom 1-2 när Niklas Hjalmarsson vallade pucken via Erik Dahnés skridsko och in bakom Robin Wallin efter tolv minuters spel.

Det krävdes ett numerärt överläge för att SIK skulle få till en kvittering. Henrik Thegel fick en öppnande passning från Dennis Santesson, sköt ett skott som Olsson räddade men tog sin egen retur och tryckte in pucken i nätet.

Det var för övrigt en av få returer som hemmalaget högg på.

Oscar Carlsson fick ett friläge för gästerna med dryga minuten kvar av mittakten men Robin Wallin läste dragningen och fredade sin kasse på ett förtjänstfullt sätt.

– I andra blir det ännu bättre när vi får lite långa anfall, vi får ofta avslut tidigt i anfallen så vi inte åker oss trötta, det är positivt, ansåg Fredrik Ljunggren.

I den tredje perioden inledde SIK på ett stabilt sätt, laget satte tryck direkt och fick omgående med sig ett powerplay som utdelning.

Det tog 22 sekunder, sedan hade Dennis Santesson skarvat in 3-2 bakom Anders Olsson. Från undertecknads position såg det ut som pucken gick via Oscar Forsmark men kaptenen svor sig fri från att ha varit på pucken.

Komfortabelt till slut

Målet gav hemmalaget viss luft men gästerna hade inga planer på att ge upp. De kämpade hårt och skapade ett par halvchanser men Robin Wallin kunde med enkelhet styra undan de skott som tog sig fram till honom.

– När vi gjort 3-2 så går de väl för det ganska hårt ett tag men skapar väl inte de absolut hetaste målchanserna men där är ett läge där jag tycker att vi fastnar lite, kommenterade Fredrik Ljunggren.

Efter drygt sex minuter av perioden punkterades tillställningen. SIK snurrade friskt i anfallszon och Alexander Henriksson gjorde det mesta rätt men precis när han skulle avsluta fick han pucken för långt framför sig. Den hamnade istället hos Adam Thilander som med en vacker handledare skickade in 4-2 ovanför Olssons vänstra axel.

Knappa minuten senare utbröt det lite gurgel mellan Joel Werner och Nils Carlsson. Båda fick matchstraff för tilltaget och efter den uppgörelsen gick luften ur gästerna.

Till viss del kanske av att de drog på sig en tredje utvisning efter drygt nio minuter. SIK fortsatte snurra i anfallszon och fick fast pucken gång efter annan. Linden fick allt svårare att hålla SIK på rätt sida och med dryga 20 sekunder kvar av utvisningen kunde Oscar Forsmark trä in pucken mellan benen på Olsson när han blev frispelad i slottet av Henrik Thegel.

– Powerplay är bra där vi gör tre mål och då underlättar det att vinna matcher, berömde Fredrik Ljunggren sina spelares numerära överläge.

Tre sköna poäng för SIK inför söndagens derby mot Mariestad och en skön återstart efter ett nytt uppehåll.

– Det ska bli kul med derby igen, det ser vi fram emot och ett derby är alltid speciellt. Vi har en go känsla efter våra tidigare matcher mot de den här säsongen och känner att vi gjort det väldigt bra. Nu ska vi åka dit och bygga vidare på den trenden och samtidigt förstöra deras segersvit som de byggt upp, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.