Inför Tranås AIF – SIK

Träningsmatch nummer tre och det mot Tranås AIF som spelar i division ett södra. Ett motstånd vi trots detta har mött åtskilliga gånger och enligt vår egen statistik har vi mötts 47 gånger. Av dessa har vi vunnit 20, Tranås 20 och 7 har varit oavgjorda efter 60 minuter. Historiskt sett en väldigt jämbördig motståndare och med det i åtanke kan man misstänka att fredagens bortamatch ger oss en skaplig fingervisning om vart vi står i detta läge. Matchen skulle egentligen ha spelats på söndag, men då Tranås velat flytta den, blir det nu en tripp till Småland redan under fredagen.

Vi brukar alltid vara minst tre i tränarummet när jag intervjuar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren men för ovanlighetens skull blir det bara jag och Fredrik denna gången. Andretränaren Jimmy ”Krusse” Krusell har bråttom iväg och det utdelas lite kryptiska gliringar mellan Fredrik och ”Krusse” innan han hastar iväg så jag antar att här sitter tränarcheferna inne med information?

Mycket skitsnack är det, kommenterar jag när vi blir ensamma!

-Haha, nej nej, skrattar tränaren, det är bara kärlek.

Du får berätta lite om senaste matchen mot Dalen?

  -Jag tycker det var en ganska jämn match där vi hittade betydligt mer rätt i arbetet, hittade mer rätt i att ligga lite mer närma varandra över hela banan, både offensivt och defensivt. Jag tycker att vi inte satte varandra i riktigt lika svåra situationer som vi gjorde hemma mot Grästorp. Jag är nöjd med det, jag är nöjd med försvarsspelet överlag. Sedan tycker jag väl att vi behöver tuffa till oss lite i spelet med puck också men det kommer. Vi har väl lagt mest krut på försvarsspelet för att sätta en grund och en tydlighet där. Sedan önskar jag väl att vi kan bygga ordentligt med fart och komma samlat in i anfallszon och skapa målchanser därifrån men jag tycker det var stora steg framåt och jag tycker veckan har sett ut så också.

Jag såg ju matchen på webben med vad det är värt men jag upplevde, ja det var ett klart fall framåt men jag kände det som att vissa spelare såg lite trötta ut?

-Så kan det absolut vara. Vi är väl som många lag inne i en period där vi tränar hårdare än vad vi gör under seriespel så att det är väl så en uppbyggnadsfas ser ut. Vi har pratat lite om hur vi släpper in våra mål och det går väl lite snabbt mellan att vi blir av med pucken och det smäller i vårt mål så vi kanske kan bli bättre i hur vi bedömer de bitarna. Jag tycker ändå att vi hade piggare ben nu än mot Grästorp och vi får se hur det ser ut med benen i Tranås? Vi har kört långa pass hela veckan men det klarar de av.

Kristoffer Söder fick ta på sig kaptensrollen, är det så att han blir säsongens kapten?

-Ja det kommer han att bli. Vi tycker att hans sätt att vara och hans erfarenhet från spel i högre serier och att han kan dela med sig det på ett väldigt bra sätt. Sedan har han visat att han är en sådan person där inne så vi vill ta vara på det utöver vad han gör på isen som en ledare.

Du har ju redan varit inne på det men du pratade efter Grästorpsmatchen att du hoppades ni kunde parspela lite bättre mot Dalen, bättre bedömningar och att inte ge bort så mycket. Fick du se detta?

-Ja absolut, det tycker jag. Defensivt så tycker jag att vi ligger mycket närmare varandra och det känns tryggt. Jag tycker att från vi börjar spela försvarsspel så släpper vi inte så mycket målchanser. Det är klart att vi kan hitta lite mer kombinationer offensivt för att det ska bli giftigt. Sedan pratade vi om puck där uppe och det är bättre än mot Grästorp men det är precis så vi släpper in våra mål. Vi släpper ett i deras powerplay och ett i öppen kasse men de andra är ju spelvändningar på oss som vi får se till att tvätta bort.

Det var ett ordentligt manfall?

-Ja vi har väl haft lite att det kommer och går folk under resans gång och det har vi väl haft i båda matcherna egentligen men det ser lite ljusare ut till fredagen.

Är det så här under träningsmatcherna att några av de som saknades skulle ha spelat om det varit serie?

-Ja någon enstaka sådär hade nog kunnat spela, det tror jag. Men inte alla utan det är någon enstaka som vilade som kanske har något i en ljumske eller något i den stilen och kan behöva någon dags extra vila. Men det är absolut inte så att vi har satt över folk utan det har varit lite sjukdomar och lite småskavanker.

Det var ju inte bara Fritz Abrahamsson som gjorde debut utan även Carl Forsmark klarade av sin. Berätta lite hur det gick för dem?

-Nej men det var jättekul att se. Fritz var ju förberedd på det och jag tycker det är kul att se hur han tar för sig, han tävlar ju och jag tycker inte han kan göra något på de målen utan det är fina anfall och direktskott några av dem så han sköter sig jättebra. Forsmark fick beskedet kanske 45 minuter innan samling så att han hade inte lika mycket att fundera på. Det blev ju som sagt var lite manfall under dagen så att vi fick styra om det lite och han hade faktiskt inte varit med oss och tränat på isen. Han har varit med oss under försäsongen men ingen isträning och jag tycker han tog för sig på ett väldigt bra sätt med de förutsättningarna.

Det måste vara jättesvårt att spela så när man inte varit med laget och tränat på is.

-Ja och han blev blixtinkallad så att vi kunde åka med fyra fulla kedjor.

Det var inte bara ett gäng spelare som var borta utan även Jimmy ”Krusse” Krusell saknades?

-Ja han har också varit lite småkrasslig här. Det är ju så att det är samma restriktioner som gäller fortfarande som vi hade förra säsongen. Det är så att för hans del och kanske någon mer så hade man kunnat spela om det inte hade vart för corona här i världen. Man måste ju stanna hemma tills man får provsvar även om man bara är förkyld och lite rosslig i halsen, det påverkar ju fortfarande.

Och det är kanske rätt bra eller?

-Det är jättebra att man fortsätter att följa restriktioner. Det jag menar är att spelare som kanske hade spelat under normala omständigheter får stanna hemma och ledare också. Men det är självklart att man ska följa det och det är jättebra att det finns tydliga regler kring det men det gör också att manfallet har blivit större än vad det hade varit för två år sedan som exempel.

Nu har ni hunnit med en del sedan senast och om jag inte är helt fel ute har ni bland annat varit med och spelat in en rockvideo med Ammotrack, berätta?

-Det är inget jag har varit inblandad i alls. Jag vet ju att det är gjort men jag vet ingenting om det över huvud taget. De har inte varit på våra träningar. Jag är inte inblandad och de har nog valt bort mig till de där musikgrejerna, hehe.

Nästa fråga jag hade var att det börjar bli en vana för er med rockvideos tillsammans med Ammotrack men det kanske inte är någon ide att ställa den till dig då?

-Haha, nej jag har inte varit inblandade i det här.

Ni har naturligtvis hunnit med att träna en hel del också. Tidigare har det varit grunder och försvarsspel, har ni börjat väva in andra bitar också eller vad jobbar ni på nu?

-Ja det har vi! Vi har mer spel med puck, nedifrån också, hur vi tar oss ut under press och hur vi ska ta oss in när vi vinner puck. Även lite spelvändningar och de bitarna har vi försökt hitta lite bättre timing i och lite tydlighet. Vi är inte färdiga men vi är där och känner på det i vilket fall. Sedan har vi backat tillbaka och jobbat med lite försvarsspel igen och man försöker nöta in det under den här perioden av året. Spel med puck nedifrån är väl det vi har tryck lite mer på de senaste dagarna och även lite försvarsspel där också.  Vi kände lite på powerplay/boxplay idag också utan att göra en stor grej av det men ändå för att ha provat på det.

Jag såg även i istidsschemat att det fanns morgontider benämnda resurstid för A-laget. Hur används de tiderna?

-De som har möjlighet får åka och köra då helt enkelt. Det är en dag i veckan och det finns vissa som har varit daglediga och som har haft möjlighet att göra det men det är inget vi styr utan det är helt eget. Det är inget vi gjort förut men det har kommit in önskemål och då har man lagt in en sådan möjlighet.

Hur är läget i truppen med tanke på frånvaro?

-Förutom Sundin (Anton) som inte har varit på fullt ännu så är det Anton Lundmark och Anton Blomberg frånvarande till Tranåsmatchen.

Tranås borta, ett lag som vi känner rätt bra och som bör vara en bra värdemätare i var vi står nu. Hur tänker du inför denna träningsmatch, vad vill du se?

-Tranås har jag ju inte mött här under ett tag men det är ju ett fartfyllt lag, framförallt på sin hemmaplan. Jag vill att vi ska möta dem med våran fart men jag vill också att vi ska ha bra bedömningar fortsatt i vårt försvarsspel. Det är en jätteviktig sak för oss att fortsätta ha som prio ett när vi är såhär tidigt, att vi fortsätter att pränta in det. Sedan hoppas jag att vi ska kunna se lite konturer av hur vi ska vända och så ska vi hitta alternativ när vi ska spela pucken nedifrån också så att vi kanske kan ta det ett steg till, att det dyker upp lite sådana sekvenser också och att vi tar vid med arbetsinsatsen vi hade senast och fortsätter att växla upp lite där.

Eventuellt skulle du kasta om lite i formationerna till denna matchen nämnde du senast. Kommer vi se några förändringar av det slaget?

-Ja det har blivit lite förändringar på de flesta ställen, eller på alla till och med. Sedan sker det ju lite naturligt också med tanke på frånvaron som vi pratade om. Varje match har det ju varit olika spelare borta så det har ju blivit lite naturliga rotationer under resans gång men nu var det lite större aktivitet från vår sida också för att testa lite.

Vi spelar åtta träningsmatcher men inte en enda av dem sker mot en seriekollega från västra, är det en slump eller en medveten strategi?

-Jag tycker det är ganska bra att inte möta seriekollegor. Vi har ju en möjlighet också i att vi har en hyfsad närhet till de här lagen som vi möter med Dalen och Hanhals, Tranås är väl lite längre kanske. Man tittar väl lite på geografi och jag tycker det är bra att inte mötas utan att man får det till serien sedan.

Hugo Fagerblom och Fritz Abrahamsson har fått pröva på hittills, kliver Robin in i handlingarna nu?

-Yes, det gör han!

Då önskar vi lycka till med det!

-Tack så mycket!

Vi pratade lite om rockvideon med vännerna i Ammotrack som spelats in på Billingehov i veckan och det ska naturligtvis bli spännande att se resultatet av den. I väntan på det kan det ju vara kul att återse resultatet från det tidigare mötet med hårdrocksbandet.  https://www.youtube.com/watch?v=UNEOeLqHBoc

Träningsmatchen mellan Tranås AIF och Skövde IK kan ses via webbteve på följande länk. https://www.staylive.io/embed/embed/livestreams/s-tranas-skovde-forsasong-foll51

Är suget efter hockey stort? Då kan man komma till Billingehov både lördag och söndag för att bevittna när vårt J20 tar sig ann Hanhals och J18 möter Dalen. Både lördagens och söndagens matcher drar igång klockan 14 och kiosken håller öppet. Fri entré och fri placering med kravet minst en meter mellan grupper.

Vill du ha med någon fråga till Fredrik i kommande inför. Maila i så fall över den till [email protected]