Det vill sig inte på bortais för SIK

Under söndagen avslutade Skövde IK den tuffa matchveckan med bortamöte i Södermanland mot Eskilstuna Linden och målsättningen inför var att göra sig av med ”bortaspöket” och plocka säsongens första poäng på bortais. Men inte heller denna gång gick det, laget fick vända hem utan poäng och tränarna var allt annat än nöjda efter slutsignalen.
– Jag är oerhört missnöjd med att vi inte vinner den här matchen, vi ger Linden den energi de behöver för att vinna den här matchen, sa Fredrik Ljunggren..

Skövde började annars matchen piggt och redan efter 50 sekunder blev Kristoffer Söder frispelad av Anton Blomberg men Albin Mörck i Lindenmålet fick ut en arm och stötte pucken utanför målramen.

Skövde spelade smart under den första perioden och gick för det när tillfälle gavs samtidigt som de stängde ned eventuella ytor för hemmalaget.

Matchens första numerära överläge gick även det till SIK och förstakedjan visade upp en offensiv kreativitet men fick inte in pucken den gången.

Skövde var heta i perioden och var riktigt bra i tekningscirklarna, ett tag ledde SIK tekstatistiken med klara 8-2 men i slutskedet av akten vann hemmalaget ett par stycken i rad och jämnade ut det till underläge 11-6.

Publiken i Sméhallen fick efter dryga kvarten se periodens enda mål. Viktor Bolinder skickade iväg en projektil från offensiv blå och med gott om trafik framför Mörck smet pucken in bakom burväktaren.

Drygt två minuter senare var det ytterst nära att ringa igen när Anton Blomberg tog sig in i anfallszon och drog på ett slagskott men gummit prickade överliggaren den gången och smet ut.
– Vi har en förstaperiod som är hyfsat avvaktande och kliver ifrån den med 1-0, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Borde gjort flera mål

Den andra perioden har varit SIK:s akilleshäl den här säsongen, laget har blivit långa i laget och släppt till betydligt mer chanser än under de övriga två perioderna.

Det var inte Linden sena på att utnyttja. Redan efter två minuters spel hade de vänt underläge till ledning.

Först slarvade Samuel Gustavsson b

akom eget mål och Linden fick ett två mot ett läge där Thom Flodqvist lyfte in kvitteringen bredvid Hugo Fagerblom och 46 sekunder senare fick Fagerblom återigen kapitulera.

Johan Cederberg provade ett skott mot Fagerblom och returen gick rakt ut till Adam Lidström som enkelt kunde skicka in pucken i den öppna kassen.

Nej att påstå att Skövdes andraperiod var bra vore att överdriva ganska kraftfullt.

Laget drog till och med på sig en utvisning på grund av för många spelare på isen vid ett tillfälle.

Boxplay-spelet var det dock inget fel på, laget jobbade för varandra och såg till att Fagerblom hade fri sikt på avsluten.

Minut nummer 18 blev periodens mest händelserika. Först fick Linden ett tre mot ett läge där Fagerblom räddade dubbla avslut, spelet vände och Alexander Henriksson fick ett friläge men Albin Mörck parerade med stöten. Dryga tio sekunder senare så fick SIK ett nytt friläge när Jesper Erlandsson blev ren med Mörck. Erlandsson försökte en dragning och la över pucken på backhand innan avslutet men Mörck var med och fredade målet även den gången.

SIK fick avsluta perioden i boxplay efter en utvisning på Axel Abrahamsson och det var ytterst nära att Bálint Horvath stötte in Thom Flodqvists passning men pucken smet någon centimeter utanför målramen den gången och Skövde kom undan med blotta förskräckelsen.

I stort så var dock mittperioden Skövdes och laget borde, med normal utdelning gjort ett par-tre mål under akten men utan utdelningen så växte Linden och fick energi.
– Vi ger bort initiativet och ger de målchanser som de gör mål på. När vi skapar egna och de ger oss möjligheter så sätter vi inte dit puckarna. Om vi hade haft en okej utdelning så hade vi klivit ifrån den perioden med en två-tre-fyra mål till och då hade matchbilden varit annorlunda, resonerade Fredrik Ljunggren.

Tack och god natt

SIK fick dock en smakstart på den tredje perioden. Kristoffer Söder tog emot en passning i mittzon, skarvade den vidare till Anton Blomberg och han tog några skär in i anfallszon, sedan dunkade han upp trissan i nättaket bakom en chanslös Albin Mörck.

Det var precis den starten SIK ville ha men bytet efter målet så fick hemmalaget ett nytt två mot ett läge framför Fagerblom men Horvaths avslut landade i magen hos keepern.

Men Horvath fick revansch bara några sekunder senare. Ett fint anfall avslutades med att Horvath serverades öppet mål av Johan Cederberg och han gjorde inget misstag den gången.

Skövde försökte ändå komma tillbaka men när Anton Sundin stod för århundradets indianare efter dryga åtta minuter högg Linden direkt. Tobias Sjökvist hängde upp pucken bakom Fagerblom och då kändes det som tack och god natt. Åtminstone på läktaren.

SIK hade dock inga planer på att ge upp, för bara halvminuten senare styrde Erik Dahné snyggt in reduceringen till 4-3 efter en stenhård passning från Anton Blomberg och Mörck hade inte en chans att nå pucken.

Skövde tryckte på för en kvittering och Alexander Ternblad fick ett fint läge i powerplay efter knappa 14 minuter men Mörck fick på något sätt ut en kroppsdel och räddade.

Med knappa minuten kvar att spela tog SIK sin timeout och plockade ut Fagerblom för att spela sex mot fem men närmre än ett par halvchanser kom de aldrig.

Linden lyckades hålla undan och vann med 4-3.
– I tredje skapar vi chanser och får 2-2 vilket ger oss energi, sen gör de 3-2 men vi pressar på och skapar klara målchanser innan de gör 4-2, sa Fredrik Ljunggren och utvecklade.
– Vi behöver vara bättre på de avgörande lägena, både nedifrån och offensivt sett. Vi ger bort målchanser och de gör mål, de ger bort målchanser och vi gör inte mål. Ett exempel är när vi har två frilägen från rödlinjen i andra perioden. Vi utnyttjar inte de chanserna vi får och det ger våra motståndare energi. Inför dagen hade vi en god känsla och jag tycker den här matchen är godkänd, spelmässigt, men vi ger bort deras mål och det vinner de på. Den här matchen är dock ett steg framåt jämfört med de övriga bortamatcherna i serien, avslutade en missnöjd Fredrik Ljunggren.

På onsdag spelar SIK nästa match, då väntar lokalrivalen Mariestad BoIS HC i Billingehov.

//Kristoffer Bennemyr