Klasskillnad när tredjeplatsen säkrades

–Vi hade en plan att vi skulle gå ut och dominera direkt. När vi hade gjort 3-0 i första perioden kändes det redan avgjort och när vi sedan ökade på till 4-0 direkt i andra så var matchen stendöd, konstaterade Hudik Hockeys tränare Per Ljusteräng efter 8-4 (3-0, 3-1, 2-3) mot Vallentuna.

Fotograf: FlyWoodStudio.

Det här var matchen där målet att bli serietrea bakom Väsby och Borlänge var tydligt utstakat och där det egentligen aldrig var något snack om saken. HHC pumpade på och gjorde mål alla spelformer, inklusive boxplay, och där skillnaden i tabellen också blev tydlig ute på isen.

Att det sedan visade sig att HHC hade gått direkt till playoff 2 även om det blivit poängförlust eftersom både Östersund och Boden förlorade är en annan sak.

– Men det är självklart bra för moralen att vi kan avgöra så här och att vi så tydligt blir trea i tabellen, menade Per Ljusteräng.

– Det finns en risk att man börjar chansa om man inte får utdelning, så det var naturligtvis skönt att vi fick utdelning tidigt, konstaterade HHC-tränaren, som också kunde glädja sig åt att #1 Magnus Åkerlund var tillbaka i kassen efter sin skada.

Att få en match nu var förmodligen precis vad Åkerlund behövde inför playoff 2, där HHC nu får börja på bortaplan tisdag den 3 mars med retur i Glysishallen fredag den 6 mars och eventuell tredjematch på hemmaplan lördag den 7 mars. Vilken motståndare det blir avgörs i playoff 1 som HHC nu alltså får stå över.

Tyvärr fanns det inte bara glädjeämnen i säsongens sista seriematch. Det började med att #66 Joel Källström Englund åkte på en otäck smäll mot huvudet, som gav Väsbys Marcus Andersson 5+20 redan i första perioden.

Källström blev liggande länge på isen, men rapporterna efter matchen var ändå positiva. Värre var det med #33 Emil Lindblom som i en högfartssituation kolliderade med lagkamraten #29 Jesper Wiberg. Båda spelarna blev liggande på isen.

Wiberg tog sig upp på egen hand och kunde också fortsätta matchen medan däremot Lindblom av allt att döma inte bara förlorade blod och tänder utan också ådrog sig en allvarlig hjärnskakning. Det vill nog mycket till om det ska bli något mer spel för Emil den här säsongen.

Även #18 Erik Flood fick lämna matchen i den andra perioden med 5+20 för en tackling där domslutet blev ovanliga ”clipping”.

Och apropå händelser så gick brandlarmet igång efter 16.10 i den tredje perioden och 736 åskådare, funktionärer och spelare fick i ordnad form lämna ishallen i väntan på räddningstjänsten som kunde konstatera att en av Vallentunas matlådor i plast inte klarade temperaturen i värmeskåpet.

Så småningom kom matchen igång igen i en tredje period där det byttes chanser lite hit och dit och där Vallentuna efter 6-1 till HHC i de två första perioderna kunde krypa lite närmare.

Målen:

Första perioden: 1-0 (9.01) #19 Albin Kedbrant ( ass. Sirén och Källström-Englund), 2-0 (14.47) #20 Henrik Marklund (Byström-Johansson och Kinisjärvi), 3-0 (18.14) #61 Alexander Pettersson Medbrant).

Andra perioden: 4-0 (20.48) #29 Jesper Wiberg (Lindberg och Lindblom), 5-0 (24.23) #33 Emil Lindblom (Runesson och Wiberg), 5-1 (31.42) Andreas Paulsson, 6-1 (35.28) #37 Christian Lindberg (Hellgren och Hammargård).

Tredje perioden: 6-2 Andreas Paulsson, 7-2 #23 Adam Byström Johansson (Wiberg), 7-4 (57.33) Gustav Jansson, 8-4 (58.46) #20 Henrik Marklund (Kinisjärvi och Runesson).

I Östersund säkrade Väsby seriesegern genom 2-0-vinst där Väsby tog poäng i sin 17:e raka match och nu får spela i HockeyEttan-finalen där Halmstad kommer att stå för motståndet. Förre HHC-tränaren Fredrik Johanssons lag säkrade seriesegern i södra AllEttan i ett straffavgörande mot Kallinge-Ronneby.

Ända fram till dess var det Huddinge som under hela slutronden hade toppositionen i tabellen och alltså bara var en hårsmån ifrån att göra HockeyEttan-finalen till en ren Stockholms-historia.

Skribent: Lars Gösta Larsson