Boden vann även det andra mötet

Boden var för tunga – även i det andra klassikermötet.

Gästerna vann med 0-4 (0-0, 0-2, 0-2).

Segern var rättvis, även om siffrorna inte riktigt speglade matchbilden.

 

Texten är uppdaterad med kommentarer längst ner.

 

Den första perioden blev mållös men väldigt, väldigt underhållande.

Det var full fart från start, böljande spel fram och tillbaka och ganska många farliga målchanser.

Boden vaskade fram två riktigt farliga inledningsvis. Båda gångerna var det Oliver Blomstedt som kom fri mot David Otter i KIF-kassen.

Första gången gick skottet utanför och andra gången räddade Otter backhandsskottet.

Martin Söderbergs styrning och Olle Hellström höga skott var två KIF-lägen tidigt.

Men det var i spel fem mot fyra efter tolv minuter som det verkligen hettade till i Bodenzonen.

Powerplayspelet var grymt!

Kiruna tryckte på i två minuter, lät inte Boden rensa undan eller andas ut. Kiruna skapade flera farliga lägen framför kassen men Bodens målvakt Claes Endre var tät.

KIF vann skotten med 14-8 i den första perioden och det var siffror som skvallrade om att hemmalaget var lite bättre.

Poängkungen William Otter var inblandad i två riktigt farliga lägen i slutet av perioden. Han passade fram Anthony Paskaruk som tryckte till direkt. Endre såg ut att rädda med klubbspetsen.

Riktigt farligt, alltså!
Det andra läget fick han själv efter en sylvass spelvändning. Simon Thynis passning var precis. Otter tog emot och fick iväg ett dragskott – just utanför.

Boden kom ut mycket tyngre i den andra perioden. Efter tre minuter gled Sebastian Harila igenom i powerplay till ett bra läge men lyckades inte överlista Otter i målet.

Ledningsmålet kom istället efter 4,26. KIF hade just rett ut ett boxplay. I efterdyningarna av det Hittade Tommy Wargh Petter Sundqvist med ett skottpass från blå. Sundqvist satte dit klubban och fick in pucken i det öppna målet.

Inte mycket för David Otter att göra i det läget.

Gästerna hade mer puck i den andra. Tryckte ner KIF och fick ofta starta bytena i anfallszonen. 0-2 kom ganska logiskt.

Sebastian Huczkowski var sist på pucken i powerplay med ett direktskott på Christian Nymans passning.

Sedan blev matchen grinig, precis som ett viktigt derby ska vara mellan två ärkerivaler.

Det blev gurgel efter nästan varje avblåsning.

Och efter 6,32 kokade det över.

Det började med att Johan Kruukka och Christian Nyman hade ett privat tjafs där Nyman åkte i backen. Ingen utvisning, helt korrekt. Kruukka åkte vidare.

Då kom hämndaktionen av Max Pålholm, från blindside. KIF-backen däckades. Då reagerade Jesper Landström direkt.

Han skejtade mot Pålholm och tog fajten just intill Bodens avbytarbås.

Kaos uppstod och efter en lång domarkonferens delades en hög utvisningsminuter ut.

De allra flesta fick Bodens rutinerade Tommy Wargh, fem plus match för spearing.

KIF fick nu ett gyllene läge att hitta in i matchen igen, målmässigt.

Men det var Christian Nyman som fick den farligaste chansen i boxplay när han kom fri mot Otter. Men KIF-målvakten fortsatte att vara tryggheten själv.

Powerplayet fortsatte i den tredje perioden för KIF:s del…

…och där fick Jussi Pelto-Arvo det bästa läget, öppet mål efter en målvaktsretur. Pucken såg ut att studsa lite elakt och finländaren missade.

Mål där och vi hade fått ett drama.

Men istället avgjordes matchen 2,59 i tredje perioden. Henri Tamminen kom in i KIF-zonen med fart, sköt, snappade upp en udda sargretur och kunde göra 0-3.

KIF gick mållösa från den här matchen. Trots att man etablerade rejält tryck mot Bodenkassen vid flera tillfällen. Men den sista skärpan saknades, i kombination med att Boden visade prov på ett ruggigt tajt boxplay.

Olle Hellströms skott från blå, studsade just utanför ena stolpen och Simon Thyni fick ett gyllene läge i powerplay, men sköt över när kassen gapade rätt öppen.

I slutet av matchen tog Kiruna ut målvakten och spelade med sex man, dels i powerplay men även efter att Boden fick in sin femte spelare igen.

Man hade flera långa anfall utan att lyckas överlista duktiga Claes Endre i Bodenmålet.

Istället kom 0-4 i tom bur från Christian Petterssons klubba.

Kiruna går poänglöst från två Norrbottens El Clasico. En positiv sak från kvällen på Lombia var publiksiffran, fina 1165.

En annan positiv sak är att Allettan bara har börjat.

Kirunapubliken får en ny chans att se KIF spela redan på onsdag när Teg kommer på besök.

Hemsidan fick tag i KIF:s tränare Robert Lahti efter matchen.

Bra förstaperiod tycker jag där vi är lite vassare…

– Ja visst, vi borde ha haft ledningen. Vi hade del flesta chanserna. Ett bra PP och två riktigt bra tre mot tvåor där vi skapar jättelägen men pucken vill inte in. Men inte bara det. Vi var starka i tekningscirkeln och spelade fysiskt bra i den första perioden.

Men i andra var de tyngre.

– Det blir lite gann så att vi gör fler misstag och Boden behöver inte många för att förvalta dem. Bägge målen kommer genom att vi inte får ut pucken ur zonen eller att vi förlorar någon kamp och hamnar på utsidan. Vi gör inte många fel men vi blir straffade.

Hur ser du på gurglet och matchstraffet i andra?

– Jag vet inte. Jag tycker att domarna hade bra koll på det. Det var två lag som möttes som spelade med passion och hjärta och då blir det så här. Jag tycker att våra killar stod upp bra och har inte så mycket att säga om det.

Hur gick snacket inför tredje perioden?

– Vi tryckte på att vi hade gjort en ganska bra match så långt, enligt vår gameplan, utan att resultattavlan visade det. Ni fick de ett tidigt tredje mål men vi repade mod efter det också och försökte forcera framåt. Men deras målvakt var väldigt bra, ska sägas också.

Noll mål på två matcher, vad är din spontana analys?

– Vi måste göra mål för att ta poäng. Spontant ser jag det som att vi inte hade så många lägen på bortaplan men här ikväll så spelade vi verkligen oss fram till många målchanser. Vi spelar på en högre nivå nu och då krävs det lite extra för att göra målen.

Inget mål i PP, i dag men bra tryck många gånger…

– Ja, sakta men säkert så har vi utvecklat vårt powerplay Nu fattas det bara att målen okmmer. Men det kommer inte att komma automatiskt. Nu ska vi vila två dagar sedan fortsätter vi att gnugga på bitarna så att vi kommer ut lika desperat till nästa match.

Samtidigt ska det sägas att Bodens BP är jättebra.

– Jaja. De har grundseriens bästa boxplay. Jag tycker vi gör det bra bortsett från att vi inte får in pucken. Som summering kan man säga att vi måste gå för det precis på det här sättet i varje match i Allettan. Då kommer det bli poäng och segrar framöver. Det gäller att ha fokus på prestationen hela tiden, då kommer målen och poängen.

Det är många, många matcher kvar.

– Ja! Det smärtar enormt att förlora men samtidigt är det kittlande att vi får spela på den här nivån på Lombia igen.

På tal om Lombia, bra publiksiffra i dag (1165).

– Man blir stolt. Det är roligt. Vi ska fortsätta att jobba hårt och spelar vi bra och vinner så kommer de tillbaka igen.

Gott nytt år!

– Tack det samma!

Mattias Heikki