Glödhett derby väntar i Kiruna

Derby, storpublik och matchboll för KIF.

Kan en lördag bli bättre?

– Det är kul med täta matcher och när det ska avgöras, säger tränaren Kim Sunna.

Läs mer: Tuff, tuffare, Kyle Moore

 

KIF-AIF 16.00 i Lombia Arena är en av de hetaste matcherna som spelas i hela Hockeysverige den här lördagen.

Det är bara att titta i den sjukt jämna Norra serien så förstår ni innebörden. Vid seger är Kiruna IF helt klart för Allettan. Det har man bäddat för i och med den starka 2-0-segern mot Kalix i onsdags.

– I måndags sa vi att vi går in i en slutspelsvecka med tre matcher. Vi har vunnit en, nu ska vi vinna en till, säger Kim Sunna.

KIF fick ledigt under torsdagen, så Sunna hade inte jättemycket info att ge om spelartruppen under fredagen. Både Rasmus Similä och Filip Eriksson missade matchen i Kalix.

– Vi siktar på att vara helt ordinarie men vi får se hur läget är efter fredagens träning, sa Sunna då.

Hur ska vi slå AIF?

– Vi ska köra på som vi har gjort hela säsongen, med ett rakt och snabbt spel. Vi har vårat sätt att spela och vi gör ingen skillnad bara för att vi möter AIF, säger Sunna.

En truppnyhet är att KIF väljer att skriva kontrakt med Parker Moskal. Transatlanten lånades in från division två-klubben Hällefors och har stärkt sina aktier nog mycket för att få stanna resten av säsongen.

– Han har visat upp en bra kvalitet. Han har gjort två mål, varav ett senast och kommer in i det mer och mer, säger Kim Sunna.

Sportchefen Henrik Törmä fyller i:

– Han är en stor och stark centerpjäs och tillför mycket till vårt lag. Han är lite transatlantisk i sitt sätt att spela. Slänger in mycket puckar framför kassen och det var så han gjorde det viktiga målet mot Kalix, säger Törmä.

Under torsdagskvällen blev det klart att Vita Hästen har imponerats så pass mycket av KIF-lånet Rihards Marenis att man väljer att kontraktera honom för resten av säsongen – och även nästa.

– Vi är otroligt glada över att Marenis vill samma sak som vi. Han har visat karaktär i träning, otroligt proffsig i sin helhet, sa tränaren Tony Zabel till Norrköpings Tidningar tidigare i veckan.

 

Henrik Törmä är inte förvånad över att Marenis blir kvar i Hockeyallsvenskan.

– Nu är han på den nivån han hör hemma. Man unnar ju alla hockeyspelare framgång, men vissa unnar man den mer än andra. ”Ricky” är en enormt ödmjuk person, både på isen och utanför den, säger Henrik Törmä.

 

Åter till dagens match i Kiruna.

Den väntas locka en storpublik till hallen. Uppmaningen från Kiruna IF är att man kommer i tid för att undvika köer.

För er som tyvärr inte kan närvara i hallen finns så klart superhjältarna på KIF-TV att tillgå.

Ni hittar länken här.

Må klockan gå fort i dag. Vi är många som längtar till 16.00.

 

Mattias Heikki