Förlust trots kavalkad av målchanser

Ett derby mellan Skaraborgsantagonisterna Skövde och Mariestad under en fredagskväll är som gjort för att skapa problem, både på och utanför isen. Precis det blev fallet när lagen möttes i Mariehus Arena under fredagskvällen och smockorna hängde länge i luften. På isen blev det en jämn fight där SIK borde avgjort i andra men där BoIS vann med 2-1 efter periodsiffrorna 0-0, 1-0, 1-1.

På isen var det desto lugnare inledningsvis, derbykänslorna infann sig inte förrän efter halva den första perioden var spelad och det var först då det hettade till ordentligt mellan spelarna. Från att knappt rört varandra i en närkamp till att hela tiden ligga på gränsen och skicka iväg ett par tjuvnyp mot sina motståndare när domarna inte tittade på.

Även de riktigt heta chanserna lös med sin frånvaro under inledningen och det dröjde nästan nio minuter innan undertecknad antecknade den första målchansen.

Simon Siwert blev frispelad med Tobias Sandberg men avslutet gick via burväktaren utanför. På returen högg Jesper Erlandsson men han fick inte tillräcklig träff och chansen rann ut i sanden.

Matchens första utvisning drabbade hemmalaget när Simon Svensson visades ut efter en interference och SIK:s powerplay fick snabbt till ett uppställt spel.

Både Anton Lundmark, Adam Thilander och Anton Blomberg fick varsina lägen att spräcka nollan men Sandberg han med att parera.

Mariestad fick sina första långa anfall efter dryga 17 minuters spel och fick fast SIK ordentligt i försvarsställning men gästerna höll sin derbykombattant på utsidan och såg till att de inte fick komma till några farliga chanser.

Det blev mest styrningsförsök från hemmalaget men Hugo Fagerblom var tät och såg till att ställningen var mållös efter 20 minuter.

Samtidigt som periodsignalen ljöd hamnade William Frödelius och Simon Svensson i luven på varandra och båda två fick inleda den andra akten i fel bås.
– Det är ställningskrig i första. Det är en tuff och tät derbyfight med en kavalkad av målchanser i andra perioden, sa Fredrik Ljunggren.

Ofattbart att vi inte gör mål”

Mittperioden gick helt klart till gästerna spelmässigt. SIK skapade hur mycket chanser som helst och borde i ärlighetens namn gjort både tre, fyra och fem mål sett till de 100%iga chanserna.

Joel Werner prickade målramen redan efter 20 sekunder och då kändes det som en tidsfråga innan Sandbergs nolla skulle spricka.

Hemmalaget sköt nio skott i mittperioden, SIK 23.

BoIS var inte of

arliga när de kom till målchanser men Fagerblom var stabil i kassen och tog hand om det mesta som kom fram till honom.

Albin Kedbrant fick öppet mål efter dryga två minuter men när alla i hallen trodde att skytten gjort 1-0 så hade Fagerblom pucken i plockhandsken.

BoIS skapade inte mycket men när Adam Thilander drog på sig en utvisning strax efter att SIK klarat av ett boxplay så tog det bara en halv minut innan Adam Samuelsson smällt in ledningsmålet för Mariestad. Ett slagskott från blå letade sig in bakom Fagerblom och sett till matchbilden kändes det inte speciellt rättvist.

Målet gjorde att SIK blev än mer desperata i sitt agerande och chanserna avlöste varandra.

Jonathan Ström fick ett friläge efter dryga sex minuter, Axel Abrahamsson fick ett nytt efter drygt sju men båda avslutade rakt på Sandberg.

När SIK sedan fick ett powerplay var det bara centimeter ifrån kvittering. Adam Thilander drog iväg ett skott mot mål och pucken gick stolpe, stolpe ut den gången.

Dryga minuten senare fick SIK en trippelchans men även då stod Sandberg i vägen.

Känslorna var relativt lugna även i mittperioden och det var bara Alexander Henriksson och Lucas Larsson som hade en intern uppgörelse som renderade i fyra minuter vardera.

SIK fick ett nytt powerplay när William Frödelius fick en ful slashing på vaden efter 12.38 men gästernas powerplay-spel den gången var skrämmande dåligt.

Hugo Fagerblom hade inte i närheten av lika mycket att göra som hans kollega på andra sidan men efter att Viktor Bolinder gett bort pucken i egen zon fick hemmalaget ett friläge men Fagerblom parerade med plockhandsken.

När knappa minuten återstod av mittperioden fick SIK ytterligare ett friläge, Anton Lundmark kom ensam med Sandberg och försökte hitta femte hålet mellan benen men där var det stängt och ställningen var fördel BoIS inför den tredje akten.
– I andra startar vi bra och de gör 1-0 i andra men från det så parkerar vi i deras zon och skapar hur mycket chanser som helst under hela andra perioden egentligen och det är ofattbart att vi inte lyckas hänga dit någon. Sandberg storspelar men att vi inte får dit någon sätter lite prägel på det, konstaterade Fredrik Ljunggren.

BoIS stängde ned SIK

I den tredje akten var det ett Skövde IK på jakt efter en kvittering. Enda problemet var att när Mariestad leder en match, då är de svåra att komma åt.

BoIS stängde ned Skövde på ett bra sätt och fick dessutom ett två mot ett läge efter dryga minuten när Erik Olsson och Simon Ericsson kontrade men Hugo Fagerblom stängde till på ett bra sätt den gången också.

SIK försökte men hade svårt att ta sig igenom det kompakta BoIS-försvaret och efter knappt fem minuter kom dessutom 2-0 för hemmalaget. Tobias Aronsson skickade iväg ett skott mot en skymd Hugo Fagerblom och pucken gick via en skridsko in bakom SIK-målvakten.

Hemmalaget försökte få SIK ur balans och spelade på gränsen och SIK gick i fällan gång efter gång. Hemmalaget skapade de hetaste chanserna i perioden och efter knappt elva minuter fick Philip Norberg Aspnäs stå helt allena i slottet men Fagerblom stod för en ny fin räddning.

Ett par minuter senare var det bara överliggaren som var i vägen för ett 3-0 för hemmalaget när Mikael Hansson tog sig förbi en försvarare.

SIK blev mer desperata desto längre perioden gick och med en och en halv minut kvar att spela stack Hugo Fagerblom till båset och SIK satsade på en extra utespelare.

Det gav önskad effekt för med 47 sekunder kvar att spela kom till slut reduceringen av David Lundmark när han snärtade in pucken i Sandbergs bortre hörn men närmre än så kom aldrig gästerna.
– I tredje är det en jämn start men när de får tvåan så kommer vi inte åt dem. De är jätteduktiga på att stänga ned oss och det visade de senast vi mötte dem också, sa Fredrik Ljunggren.

BoIS avgick med segern och på slutsignalen bröt ett stort handgemäng ut. William Frödelius och Johan Frick fick båda två varsin game för fajten men Frödelius tvingades dessutom försvara sig mot ett gäng med hemmasupportrar som tog sig ned i spelargången och skulle slåss med SIK-spelarna.

Bland publiken blev det som tur var aldrig några slagsmål, däremot flög det både snus, öl och annat diverse skräp mot Skövde-klacken och Mariestad har definitivt en hel del att jobba på när det kommer till säkerhet under fredagsmatcher.

Undertecknad hoppas att detta var sista gången någonsin som lagen drabbar samman på en fredag, det slutar alltid med någon form av skandal och denna gång var alltså inget undantag.

På söndag spelar SIK nästa match när Lindlöven kommer på besök till Billingehov.
– Jag tycker vi gör en jättebra match spelmässigt och att vi skapar så vassa målchanser som vi gör i den här typen av matcher får vi vara nöjda med men det är poängen vi vill åt och de fick vi inte med oss idag. Vi sitter i förarsätet och det är bara att fortsätta gasa och jag vet att vi behöver ta mer poäng, avslutade Fredrik Ljunggren.