SIK fortfarande nollat i årets Alletta

Allettan Södra rullade vidare under onsdagskvällen och för Skövde IK innebar det en lång resa ned till Småland och möte med Kalmar HC. Ett Kalmar som kom ut frustande och visade att det skulle bli svårt för SIK att ens fundera på att få med sig några poäng hem. För i Kalmar fanns det tre före detta Skövdespelare som alla ville sänka sitt gamla lag. De var en stark bidragande orsak till att Kalmar kunde nolla SIK för andra matchen i rad.

SIK:s förstaperiod sammanfattades väl i tv-sändningen av Oscar Forsmark.
– En riktig skitperiod, sa Forsmark.

Forsmark syftade till stor del på att laget såg ut som i början av grundserien, lagdelarna hängde inte ihop och avstånden mellan spelarna var närmast oceanliknande vissa stunder.

SIK fick ett gyllene läge att inleda matchen på ett bra sätt när den tidigare SIK-spelaren Libelin Bäckström drog på sig en utvisning redan efter en dryg minut men SIK:s powerplay var långsamt, statiskt och fantasilöst.

Det märktes att flera tunga pjäser i numerärt överläge saknades. För bästa läget i SIK:s powerplay fick hemmalagets Jesper Sellin som serverades ett friläge med Hugo Fagerblom men skyttens avslut gick en bit ovanför målramen den gången.

Skövde hängde inte alls med i svängarna och Viktor Laz fick både en och två chanser att göra mål på Fagerblom under den inledande akten.

Första gången blev han dock stoppad av Fagerblom men han fick revansch några minuter senare.

Kalmar kom närmre och närmre ett ledningsmål desto längre perioden gick och Viktor Crus-Rydberg fick en fin passning från Sellin men prickade Fagerbloms målram den gången.

Istället kom ledningsmålet i powerplay, Libelin Bäckström drog iväg ett handledsskott från toppen av Fagerbloms vänstra tekcirkel och med gott om trafik framför burväktaren styrde Robin Dahlstedt in 1-0.

När Skövde sedan drog på sig en ny utvisning så lyckades inte gästerna få ut pucken ur försvarszon en enda gång under de två minuterna och lagom när laget blev fulltaligt igen pricksköt Jesper Sellin in 2-0 i Fagerbloms vänstra kryss.

En minut senare small det på nytt.

Anton Brandhammar drog upp pucken till anfallszon och åkte mer eller mindre slalom mellan Skövdespelarna innan han droppade pucken till Victor Laz. Skytten dunkade in 3-0 med ett handledsskott och både Fagerblom och resten av laget såg uppgivna ut.
– Det var en väldigt tuff start med 0-3 i baken efter första, samtidigt visste vi att vi vänt sådana underlägen tidigare, Borlänge borta till exempel, sa Fredrik Ljunggren.

Spel mot ett mål

Till den andra perioden såg det ut som SIK var bättre förberedda på anstormningen från Kalmar men delarna mellan laget var fortfarande horribelt stora och matchen påminde väldigt mycket om en del matcher i grundserien. Soloräder och enmansshower istället för att låta pucken göra jobbet.

Den där riktiga desperationen saknades hos Skaraborgarna och SIK hade svårt att skapa några riktigt farliga lägen.

En enda kvalificerad målchans hade Skövde under mittperioden. Erik Dahné fick öppet mål efter drygt två minuter efter att Jonathan Stålberg slarvat bakom sitt eget mål men inte ens då lyckades SIK trycka in pucken i nätet.

Hemmalaget däremot skapade mängder och Niko Ahoniemi fick ett friläge efter knappt sex minuter men Fagerblom stod för en fin parad.

Kalmar sköt 27 skott på mål under andra perioden, många av de höll bra kvalité och Fagerblom fick verkligen slita för brödfödan. Som siffrorna säger så var det verkligen spel mot ett mål under stora delar av perioden och ismaskinen behövde knappt spola isen i Kalmars zon efter mittperioden.

SIK saknade desperation och ork. Det gjorde inte Kalmar.

Hemmalaget behövde inte ens gå för fullt under slutet av perioden men kunde ändå dominera händelserna på isen.

Efter knappa kvarten kom dessutom 4-0 när Oliver Östergren utnyttjade ett räknefel och dunkade in pucken bakom Fagerblom.
– Vi ändrade om lite under resans gång men det gav väl ingen större effekt direkt, konstaterade Fredrik Ljunggren efter att ha vaskat om i kedjorna under matchens gång.

Tennissiffror

Till den tredje perioden var Skövde tvungna att gå framåt för att försöka skaka liv i matchen. Men istället för reducering kom 5-0 redan efter en minuts spel när Oliver Arle Östergren fick öppet mål efter att SIK, på nytt, räknat fel i defensiven.

Kalmar spelade mest av den tredje perioden, trots det såg det ut som att det var powerplay under 80% av akten.

Perioden bjöd dock bara på en minuts officiellt powerplay. Kalmar fick ett powerplay när Viktor Bolinder drog på sig en utvisning och minuten senare satt 6-0 i ett uppgivet Skövdemål.

Efter lite bök och stök framför Fagerblom kunde Carl Sjöberg trycka in pucken och fastställa slutresultatet.

SIK hade fyra skott på mål i den sista perioden, trots underläge och vetskapen om att laget fortfarande inte gjort ett mål i årets Alletta. Givetvis på tok för lite och Kalmar kunde spela av tillställningen på ett väldigt kontrollerat sätt.
– Vi kom snett in i det från start idag, de hade en fart som vi inte lyckades hantera. Vi är så klart väldigt missnöjda med dagens prestation, vi är lite för naiva i spelet, lite för långsamma och vi är för långt ifrån våra motståndare. Samtidigt gör Kalmar det bra men det gäller att hitta tillbaka till grunderna vi kan och spela mer rejält och noggrannare, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Efter 120 minuters ishockey står Skövde IK på noll poäng och hemska 0-9 i målskillnad.

25 matcher återstår av Allettan södra, mängder av poäng att spela om men att spräcka nollan och plocka de första poängen vore bra för självförtroendet hos hela laget.

På söndag gästas SIK av Hanviken SK i Billingehov.
– Den här matchen glömmer vi och laddar om för att ta första segern mot Hanviken istället på söndag, avslutade en mycket missnöjd Fredrik Ljunggren.