Hårt slit ger nya matchtröjor

Samtliga lag i Surahammars IF kommer till säsongen som kommer få nya matchtröjor. Det är resultatet av en medveten satsning från föreningens sida där riktade insatser och hårt jobb ger de pengar som krävs för att klä lagen i nya matchställ.

Surahammars IF har precis som många andra föreningar i samma storlek en utmaning i att få utgifter och inkomster att gå hand i hand. Färre lag med färre utövare ger lägre intäkter. Även intäkterna från marknadssidan har de senaste åren krympt kraftigt.

Det här har gjort att föreningen motvilligt fått bromsa önskade investeringar på materialsidan och det har fått till följd att många av ungdomslagen spelar i matchställ som har både tio och i vissa fall nästan tjugo år på nacken.

– Det är inte okej. Barnen och ungdomarna är hjärtat i vår verksamhet och dom förtjänar nya matchtröjor. Det är inte bara symboliskt viktigt för att visa att alla lag i föreningen är lika viktiga utan det är också viktigt i arbetet med att stärka klubbkänslan och identiteten, säger Surahammars ordförande Gustaf Carlmark.

Hur menar du?

– Nu kommer samtliga lag i föreningen att få ett hemmaställ som ser likadant ut och det ger ett mer samlat intryck av föreningen både internt och utåt. Det skapar dessutom en känsla av tillhörighet från de allra minsta och vidare upp till a-laget. Det är oerhört viktigt. Vi är EN förening och vi är alla en del av Surahammars IF och då skall vi också känna en tydlig samhörighet, gemenskap och stolthet över att tillhöra föreningen

Föreningen har gjort flera små insatser senaste tiden där man vänt på stenar och letat små intäkter som man kunnat samla på hög för det här. Andra aktiviteter som också givit oss ett visst överskott till den här satsningen är exempelvis Sura Pelle-cup i våras och den powerskating camp som arrangerades i slutet av säsongen. Föreningen kommer också arbeta med att bemanna vissa skolor i kommunen under Aroscupen.

Det som ändå till slut gav möjligheten till satsningen på matchtröjor var en städinsats för bara några veckor sedan.

– Vi fick via kontakter nys om att en industrilokal i Hallstahammar som stått övergiven sen många år, full med maskiner och annan bråte nu skulle tömmas. Företaget som stod för lokalen och som haft verksamheten där hade nämligen flyttat till annan ort och nu behövde dom hjälp med att tömma och städa ur lokalerna, säger Gustaf Carlmark

– Det var kort varsel och vi insåg att det skulle bli väldigt mycket jobb, men vi såg intäkterna framför oss och vad det skulle kunna betyda. Så det var bara att knyta nävarna och hugga i. Men det hade aldrig gått utan fantastisk hjälp från alla eldsjälar som hjälpte oss att göra jobbet. Förutom styrelsen och personer kring den så var det främst killar från a-laget som ställde upp och slet ont i några dagar.

Vi i Surahammars IF:s styresle är väldigt tacksamma över attityden och viljan hos våra a-lagsspelare att hjälpa till. De ser precis som vi i styrelsen vikten av att gemensamt jobba med många små aktiviteter för att dra in dom pengar som krävs för att ge alla lag i föreningen bra förutsättningar och som i det här fallet nya fina matchtröjor.

Nu kommer vi prata med alla ledare i föreningen för att se över antalet lag och antalet utövare så att vi kan lägga beställningen av tröjor så snart som möjligt. Det är en viss leveranstid på tröjorna och vi vill vara säkra på att tröjorna är på plats till säsongsstarten i augusti/september.

Styrelsen

Mattias Forsberg