Förlust mot Enköping trots en bra prestation

Surahammar förlorade onsdagskvällens träningsmatch borta mot Enköping. Hemmalaget vann med 5–2 men det är ett resultat som på intet sätt speglar matchbilden.

Surahammar gjorde en på det hela taget mycket solid insats med ett aggressivt försvarsspel och ett anfallsspel som med lite tur och något bättre skärpa hade kunnat ge ett helt annat slutresultat.

Våra killar inledde matchen med hög fart och bra variationer i anfallsspelet och Jakob Forslund gav Sura rättvist ledningen med 1–0 med ungefär fem minuter kvar av första ronden. Samme Jakob Forslund fick i periodens absoluta slutskede matchstraff efter ett mindre handgemäng med Enköpings Adam Rashidi. Ett för oss åskådare rätt svårförståeligt beslut som skulle påverka vårt spel resten av matchen. Jakob Forslund är en center som skapar tyngd i anfallsspelet och när Jakob försvann så påverkades också tränare Juhlins möjligheter att spela ihop formationerna som det var tänkt.

1–0 stod sig perioden ut och det var ett Sura stärkt av självförtroende som kom ut till mittperioden. Spelet från första perioden var fortsatt frejdigt och vi hade flera bra lägen under periodens första fyra minuter. Därför kändes det lite snöpligt när Enköpings Fredrik Lundin kunde raka in kvitteringen efter 4.05 när en rejält skymd Rasmus Helmrich inte såg pucken som slängdes in mot målet. Det här var början på en tung suraperiod där återkommande utvisningar gav Enköping ett spel- och senare även målmässigt övertag.

Efter drygt tio minuter gör hemmalaget 2-1 i powerplay genom Adam Lidström, och bara tre minuter senare utökade Enköping till 3-1 när den puck som Rasmus Helmrich såg ut att ha blockerat pressades ur händerna på Helmrich och in i mål av Johan Eek. Vilda protester från Suramålvakten men inget gehör hos domaren. När sen samme Johan Eek petade in 4–1 för Enköping på en målvaktsretur, också det i powerplay så kändes det om inte avgjort så åtminstone jäkligt surt när spelet från våra killar på det stora hela sett väldigt bra ut och vi spelmässigt ”vunnit” mittperioden. Farten fanns där, viljan att tävla likaså. Men de berömda marginalerna var inte på vår sida och därför fick vi inleda slutronden med ett tremålsunderläge.

Inledningen av tredje perioden såg återigen rätt så bra ut. Tyvärr så bränner vi några riktigt bra lägen och när vi återigen har en spelare i utvisningsbåset så kan Enköping sätta spiken i surakistan när de gör 5–1 på en retur alldeles framför mål. Sura reducerar sedan till 5–2 genom Elias Silfver i spel fem mot tre och har sedan ett par-tre riktigt fina chanser att reducera ytterligare men det var inte riktigt suras kväll. Det blev inga fler mål och matchen slutade 5–2 till Enköping.

Trots förlusten så var tränaren Patrik Juhlin väldigt nöjd med allt utom resultatet.

– Jag är skitnöjd med det här genrepet. Prestationen är där. Vi vårdar pucken på ett bra sätt mot ett snabbare och något bättre motstånd än de lag vi mött tidigare. Killarna tävlar hela vägen och gör väldigt mycket, väldigt bra.

Det var en match med flera ansikten. Vad känner du blev avgörande ikväll?

-Vi gör till och börja med en riktigt bra förstaperiod och leder rättvist efter tjugo minuter. Sen kommer vi till mittperioden där vi börjar bra. Sen kommer utvisningarna och vi blir lite frustrerade över saker som vi inte kan påverka. Det sätter oss lite i knipa och ger Enköping en möjlighet att dra ifrån.

-Genrep är ett genrep. Enköping är ett bra lag så det här var en bra värdemätare för oss inför säsongen som kommer. Vi gör vår bästa match mot det bästa motståndet så här långt och det tar vi med oss. Vi gör mycket bra ikväll, och sen finns det saker vi får jobba vidare på.

Vad tänker du på då?

-Jag tänker på arbetet vi gör framför egentligen båda målen. Situationer där det saknas lite desperation. Nästan alla deras fem mål kommer på returer och det är bitar vi kan rätta till. Samtidigt så har vi några riktigt bra lägen framåt där vi inte heller är desperata nog för att få utdelning. Men på det stora hela såg det väldigt bra ut och jag känner att vi är på rätt väg och att det vi nöter på träningarna börjar ge resultat.

Vi i webredaktionen delar Patriks uppfattning och känner trots en svidande förlust ändå en positiv känsla och en förväntansfull entusiasm inför hemmapremiären den 4/10 mot Borlänge HF. Vi säger det igen. Det är något riktigt bra på gång och vi tror att killarna kommer överraska många motståndare i vinter.

Enköping SK – Surahammars IF 5-2 (0-1, 4-0, 1-1)
Suras mål: Jakob Forslund och Elias Silfver

Text: Mattias Forsberg