Ny seger när Sura malde ner Köping i målfattigt derby

Vi i Surahammars IF är fortsatt obesegrade i Hockeyettan Västra. I den femte omgången malde vi ner Köping på bortais och vann med 3-1. Men det blev en jämn och inledningsvis svajig tillställning.

Det fanns en viss nerv i luften när pucken skulle släppas i Köpings ishall på fredagskvällen. Hemmalaget Köping som inlett säsongen svagt med fyra raka förluster skulle garanterat sälja sig dyrt i derbyt mot våra killar. Främst för att man var i poängbehov, men också för att visa sina hemmafans att det finns något där i truppen att bygga vidare på.

Köping inledde också matchen bra och stressade våra killar till återkommande misstag. Vi hade svårt att skapa de riktigt farliga lägena och hamnade ofta i tidsnöd. Vi gjorde egentligen en riktigt dålig förstaperiod. Kanske var det derbynerver som spökade hos vissa. Det var därför inte helt oväntat eller orättvist att det var Köping som vann den första perioden med 1-0. Målskytt Casper Åkesson efter 17:51. Skotten i första perioden 9-10.

Surahammar kom sen ut som ett helt nytt lag i mittperioden och startade redan i första bytet med hög forechecking. Något som belönade sig direkt. Efter bara 28 sekunder kvitterade André Astley Rydberg till 1-1, fint framspelad av Hampus Pettersson. Spelet böljade sen lite fram och tillbaka även om det var våra killar som hade både det mesta, och bästa av spelet. Stärkta av några powerplay flyttade vi fram positionerna och vi hade ett antal riktigt bra chanser innan vi fick utdelning. I numerärt överläge kunde mycket duktige Adam Karlsson på pigga ben trampa runt sin försvarare och sätta 2-1 mellan benen på Köpings målvakt Jonas Eneroth. Då stod klockan på 17:25 och det var ett resultat som stod sig perioden ut. Skotten i andra perioden 7-13.

I Tredje perioden så hade Köping några farliga lägen och ett antal framstötar som kunde ha belönats bättre, men ett stabilt försvarsspel och en duktig sista utpost i David Otter blev den avgörande faktorn ikväll. 3:34 in i slutperioden kunde vi utöka vår ledning till 3-1 när Samuel Ander snappade upp en lös puck intill Eneroths ena stolpe efter fint förarbete från Adam Karlsson. Köping fick efter det allt svårare att ta sig in i Suras zon. Ofta fångades hemmalagets forwards upp på vår blålinje och det märktes ju längre perioden led att Köpings spelare var såväl ett nummer för små men också frustrerade av att inte hitta de nycklar som krävdes för att ta sig förbi. Sista halvan av tredje perioden blev aldrig riktigt spännande och våra killar kunde ganska lätt spela av matchens avslutande minuter. Skotten i tredje perioden 11-11, totalt 27-34.

Fem matcher och fem segrar, fortsatt serieledning och 14 poäng. Ingen dålig inledning på säsongen 2021/22, och målskytten Adam Karlsson har sina aningar om vad som ligger bakom den fina starten.
-Det finns en trygghet i hela gruppen. Vi trivs ihop och alla kuggar i och gör jobbet för varandra över 60 minuter. Vi gör idag en riktigt dålig första period, men litar ändå på våra kvaliteter och vår spelidé och tar tillbaka kommandot i matchen och kan gå ifrån och vinna. Det är starkt och speglar väl egentligen hela säsongsinledningen.

Vi gratulerar laget till ännu en stabil insats, tre nya poäng och den fortsatta serieledningen. Nu njuter vi av det här någon dag sen tar vi nya tag i jakten på ännu en seger när vi möter Forshaga IF hemma i Surahallen på söndag klockan 16.00.

Kan vi få se 500 åskådare på plats då? Vi hopaps det för det är killarna värda med det spel man har visat upp. Ta med en vän till Surahallen och gör söndagen till en hockeyfest.