Maikkula coachar vidare i Surahammar

Nu står det klart att succétränaren Thomas Maikkula stannar i Surahammar. Maikkula som överraskande tog Surahammar till Allettan och nästan hela vägen till Kvalserien får alltså chansen att bygga vidare mot nya framgångar.

Thomas Maikkula har en gedigen tränarbakgrund och var den som tillsammans med Kevin Lidström coachade Surahammar under året som gick. Thomas kom till föreningen inför säsongen men var på intet sätt en oprövad tränare även om fokus legat på spelarutveckling för de något yngre lirarna.

Förutom några tidigare sejourer i Surahammar som både spelare och tränare har Thomas Maikkula varit huvudcoach i TV-pucken och även tränat på camper i både Sverige och Norge.

Vad tänker då tränaren Thomas Maikkula om säsongen som nyligen tog slut och det fortsatta äventyr som väntar i Surahammars IF?

– Ja oj, det var en fantastiskt kul säsong och en helt otrolig resa vi fick vara med om. Man har inte riktigt fattat att vi nådde så långt och att vi som grupp gjorde det så himla bra. Jag är otroligt stolt över killarna i laget och alla som jobbat kring föreningen och fått helheten att funka.

Du får inte glömma din egen insats. Det var ju ändå du och Kevin (Lidström, assisterande tränare) som fick ihop gruppen

– Haha, ja det kanske är så att man ändå är värd en klapp på axeln trots allt. Vi lyckades skapa en grupp som trivdes bra tillsammans. Ett lag med duktiga hockeyspelare som tog ansvar för varandra och på olika sätt bidrog till lagets prestation. Väldigt kul att det blev en sådan tight grupp och att vi alla kan känna så här i efterhand att vi gjorde det tillsammans. Det var inte en eller två som var avgörande utan alla bidrog på sitt sätt till framgången. Det är häftigt.

Hur har tiden efter att säsongen tog slut varit?

– Först var man väl lite besviken över att inte nå kvalserien, men det övergick sen i en stolthet och glädje över det vi gjort tillsammans. Sen blev man väl lite trött, men när det gått över efter någon vecka så var man mest sugen på att dra i gång igen och börja bygga på något nytt.

Var det aldrig något snack när du fick frågan att stanna i Sura?

– Nej det var det inte. Jag trivs fantastiskt bra i föreningen och med alla runt omkring den. Jag och Kevin Lidström funkade mycket bra ihop. Jag har också haft ett mycket bra samarbete med sportchefen Jörgen Mähler, där vi förstår och respekterar varandra på ett bra sätt. Tycker också jag fått till en bra relation med spelarna där vi förstår och respekterar våra olika roller och kan prata på ett bra sätt med varandra om det mesta.


Efter en sådan här säsong så misstänker jag att du varit intressant för andra lag?

– Jag har fått en del anbud från andra klubbar men kände väldigt tidigt att ska jag fortsätta som tränare och får frågan, så är det i Sura jag vill stanna. Jag trivs som sagt väldigt bra, och sen passar det mig väldigt bra på det privata planet.

Vad är det framför allt som driver dig och får dig att ta ett år till i Sura?

-Jag känner att jag vill fortsätta bygga på det fina vi hade i fjol och försöka utveckla den här gruppen ytterligare ett steg. Stommen i laget blir ju kvar och det ser jag som väldigt positivt. Vi hade ett bra gäng där vi lärde känna varandras olikheter. Vi vet var vi har varandra och vi pratar samma språk. Sen har vi med Jörgen Mählers fina jobb fått in några riktigt intressanta och duktiga nya spelare.

-Jag känner redan nu att truppen i fjol var väldigt bra, men att den vi får nu är snäppet bättre.

Ni har med vinterns resultat satt Sura på kartan igen. Är det här något du har märkt?

– Ja verkligen, alla man möter vill stanna till och prata hockey och höra mer om Suras utveckling och det är jättekul. Jag var upp till Ejendahls i förra veckan för att köpa lite arbetskläder och där hade man också snappat upp vår insats och ville prata hockey. Det är otroligt roligt att det skrivits och pratats så mycket om Surahammars IF och jag hoppas att det här även ger ringar på vattnet för engagemanget kring föreningen. Att det är fler som vill vara med och jobba för föreningen och få hela föreningen att växa. Det är viktigt om man ska bli framgångsrika över tid.

Nu kommer ni som sagt från en succéartad säsong. Något som säkert höjer både kraven och förväntningarna utifrån. Vad tänker du kring det?

– Ja så blir det ju. Även jag kommer höja kraven på killarna och hoppas att vi ska kliva upp en nivå till. Men det är små marginaler och det svänger snabbt. Vi kan inte stå och vara kaxiga på gamla meriter utan det gäller att vi är ödmjuka i det här och fortsätter jobba hårt för varandra. På varje träning och i varje match. Men jag har en bra känsla och tror att vi har goda chanser att få ytterligare en väldigt kul säsong.

Vi önskar Thomas ”Taggen” Maikkula stort lycka till i höst och riktar samtidigt ett tack för den glädje och stolthet som han, övriga ledargruppen och laget spred bland oss med hjärtat i Surahammars IF.

Fotnot: Vem som blir Taggens tränarkompis i vinter är just idag inte helt spikat. Vi återkommer om det.

Text: Mattias Forsberg

Foto: Oliver Szabo