Ryttar matchvinnare i straffseger

Linus Ryttar spelade en huvudroll när Väsby tog trettonde raka segern via 3-2 efter straffar borta mot Nyköping. Förutom fem straffräddningar i avgörandet nöp han även en straff när Nyköping med mindre än tre minuter kvar av matchen kunde ha avgjort. En klar matchvinnare i en dramatisk match som förutom det dessvärre även bjöd på en fruktansvärt ful tackling från en hemmaspelare på Nils Bolin som gjorde att han fick lämna matchen blodig och klart sargad i slutet av den andra perioden.

Vi börjar matchen slarvigt och har lite svårt med vårt spel. Efter tio minuter steppar vi upp lite. Andra perioden fortsätter lite som första. Laget är lite för långt på isen och vi jobbar lite en och en. I tredje perioden visar vi en jäkla karaktär och jobbar bra. Matchen var kanske inte en av våra bästa, men det är en jäkla styrka att kunna vinna även när allting inte fungerar spelmässigt, säger tränare Jussi Salo.

Det var hemmalaget som inledde matchen klart piggast även fast det var Väsby som hade matchens första läge när Axel Olsson tog en fräck inbrytning mot mål i matchens andra minut.

Men därefter var det ett hungrigare hemmalag som visade upp en hel del finess i sitt anfallsspel och som skapade sig själva såväl längre anfall som bäst chanser. Men Linus Ryttar var tryggheten personifierad redan från start i Väsbys mål och såg tack vare lugnt och följsamt spel till att Nyköping aldrig fick den start på matchen de önskade och nog förtjänade.

Istället var det Väsby som mot mitten av perioden, i sitt första längre anfall tog ledningen i matchen. Det efter ett härligt backskott av Daniel Carlqvist som mycket tack vare Tobias Liljendahl skymning framför mål, trycktes upp i nättaket bakom hemmalagets målvakt.

Målet tände Väsby som därefter tog rejält tag i matchen och där Calle Åsell var en stolpträff från utökning i målprotokollet. Men en utvisning på en Väsbyspelare gav hemmalaget spelmässigt övertag igen även fast Calle Åsell inte långt in i det numerära underlaget återigen var nära att öka Väsbys ledning. Men hans friläge från mer än halva planen gav inte önskad utdelning och istället lyckades hemmalaget kvittera till 1-1 efter en fin kombination och där en påfyllande back dundrade upp pucken i Linus Ryttars vänstra kryss.

Väsby var dock väldigt nära att återigen ta ledningen mot slutet av perioden, i sitt första numerära överläge när Adam Falk prickade ribbkrysset.

Nyköping var pigga i inledningen av den första perioden men var nog snäppet piggare i början av mittakten. Redan efter tio spelade sekunder blev en hemmaspelare helt ren några meter framför Ryttar men Linus täckte ytan bra och avslutet satt strax utanför stolpen.

Spelet under den andra perioden blev väldigt böljande och det var något som passade hemmalaget bäst eftersom de hade bäst tryck under sina skridskor i sina omställningar.

Efter just en snabb omställning så blev en hemmaspelare fri från kanten och med ett rungande hårt slagskott hittade han vägen förbi Linus Ryttar som inte hann med att täcka ytan med sin plockhandske.

Nyköping fortsatte därefter att gäcka Väsby med en starkare skridskoåkning och ett aningen stillaståendes Väsby blev för passiva och drog på sig två raka utvisningar. Men Väsbys fina boxplay fortsatte att vara bra även på isen i Sörmland och trots i princip fyra minuters oavbrutet spel i numerärt överläge för hemmalagets del, så skapade de knappt en chans värd namnet.

När perioden var på väg att rinna ut, med endast sex sekunder kvar av perioden, kom det olyckliga ögonblick som kom att bli ett oerhört uppretat ämne såväl ute på isen som i båsen. Det var nämligen då som hemmalagets back, Casper Gillberg stod för en fruktansvärd ful tackling. En tackling som dessvärre träffade Nils Bolin rakt i huvudet och där han sänktes och föll direkt, rakt ner i isen. Efterföljande slagsmål samt skärmytslingar mellan båsen gav en tråkig avslutning av perioden och framför allt för Nils som fick lämna isen med blodet rinnande från ansiktet och med vidare transport med ambulans direkt till sjukhuset.

Det fula matchstraffet gjorde så att Väsby tände till riktigt ordentligt i den sista perioden. Visserligen fick laget endast spela en minut i numerärt överläge eftersom Väsby själva drog på sig två utvisningar under tiden som hemmalagets fem minuters utvisning löpte på. Men det var ett uppretat Väsby som verkligen ville ta striden för sin skadade spelare.

Laget tryckte ner Nyköping allt mer och när Väsby fick med sig nästa utvisning i matchen så kunde inte hemmalaget stå pall längre. Tobias Liljendahl sköt en puck ur dålig vinkel mot målvakten men returen hamnade perfekt till Carl Wassenius som smällde till direkt och tryckte in pucken i nättaket bakom en chanslös målvakt.

Väsby gick sedan för ett avgörande före full tid och var också det lag som absolut låg närmast segern där hemmalaget fick allt svårare att freda sin egen zon. Men mitt i den pressen och med lite mindre än tre minuter kvar av matchen, fick Nyköping ett friläge och eftersom Väsby bryskt kämpade ner den fria hemmaspelaren så gavs dem en straff och därmed ett gyllene läge att ge Väsby sin första förlust under seriespelet.

Men då klev Linus Ryttar fram som den matchhjälte han kom att bli och med en framfusig stöt med sin klubba så störde han straffskytten som inte alls fick igenom sin tänkta dragning.

I övertiden blev det en målvaktsmatch mellan Ryttar och hemmalagets Daniel Fahlström som turades om att glänsa med läckra räddningar.

I straffläggningen satte Väsby två. Adam Falk prickade krysset och Carl Wassenius träffade nättaket medan endast en hemmaspelare överlistade Linus Ryttar. Det gav bonuspoängen, lite plåster på såren och en skön trettonde raka seger.

Linus Ryttar var Väsbyspelaren för kvällen. Inte bara för sina sköna straffräddningar utan även för att han därutöver stod för många fina räddningar när Nyköping såväl i den första som andra perioden skapade en hel del farliga lägen som han löste med stor ackuratess. Tre grisar är därmed givna!

Två grisar ges till backen Daniel Carlqvist som stod för en stark insats där han förutom att vara riktig rejäl i defensiven och i alla närkamper även pangade in Väsbys ledningsmål.

Sista grisen tilldelas en annan back i form av Lucas Thorstensson som var rejält på alerten i Väsbys offensiv ikväll och som kanske var den som bröt flest mönster när han utmanade hemmaförsvaret med den äran.

Sist men inte minst var det kul att se nykomlingen Tim Dackell som i sin första match i Väsbytröjan tog för sig fint och som faktiskt med halvminuten kvar av övertiden hade kunnat bli segerhjälte om det inte hade varit för en fin plockhandsräddning av hemmamålvakten Daniel Fahlström.