Första säsongen med helplanshockey för U13

Första säsongen med helplansspel och seriespel för U13, födda 2010. Följ med  mig ”in” till tränare Robert Medin och hör vad han har att berätta kring detta, kring truppen, kring träningar med mera.

Hur ser det ut med spelare i U13?

Vi är 21 utespelare och 1 målvakt. Det ser rätt så bra ut, mycket folk. Vi har 2 tjejer i laget.

Är det så många ni har varit de senaste säsongerna? 

Ja vi har tappar 2-3 stycken, en per säsong ungefär så det är helt okej. Det är fantastiskt att vi är så många ändå. Det finns lag vi möter som är snedstreckslag (2 eller fler föreningar som bildar lag tillsammans, red.anm). Tidaholm drog sig till och med ur tyvärr, Töreboda och Tibro har ett lag ihop tex. Att vi har 22 spelare i truppen är jättebra.

Nu är det helplansspel som gäller för er.

Ja det är första året vi spelar på helplan. Vi kommer spela ett par poolspel på liten plan också men annars är det seriespel på helplan som gäller.

Hur ser upplägget ut för seriespelet?

Det är ca en match i veckan, vi är 6 lag i serien men sedan görs den om efter jul med lite nya lag för att vi ska få byta motstånd. Det ska bli ett möte den 12 december om hur m

an delar upp serierna efter jul. Har ju lite med avstånd och sånt att göra också.

Hur många matcher har ni spelat hittills?

Vi har spelat 6 matcher. Vi har blandat lite resultat och är lite mitt i mellan kan man säga. Det är inte det viktigaste utan det är att alla ska få lika mycket speltid.

Det måste vara stor skillnad på att spela 5 mot 5 på helplan än 3 mot 3 på liten plan?

Ja så är det. Det är fantastiska ytor om man jämför med småplanerna. Första säsongen så här är det mycket att lära. Det kommer mer och mer hela tiden. Jag tror man får räkna med att hela säsongen är en lite lärotid för att komma in i det.

Man har spelat på liten plan och sen blir det massor av ytor, det är mycket att tänka på. Däremot så tror jag att småplaner och 3 mot 3 i yngre ålder är bra i långa loppet, det är tight och tätt. Vi är nog första åldersgruppen som har kört detta med 3 mot 3 och småplansspel hela vägen.

Du ser att det har varit utvecklande att spela så?

Det tror jag, detta med små ytor, lite tid, det kommer en spelare fort och det här tighta det tror jag man har igen.

Alla blir kanske mer delaktiga?

Ja så är det, det är inte en som åker omkring och gör åttor hela tiden utan alla blir delaktiga. Det tror jag vi kommer ha fördel av, detta med att upp med blicken snabbt, att man inte har hur lång tid på sig som helst.

Hur lägger ni upp era träningar? Vad fokuserar man på i U13?

Vi är fortfarande kvar i det med att åka mycket skridskor och att få dem att göra det hela vägen nu. Det man gjorde på liten plan, den farten måste man ha fast det är gigantiska ytor nu. Det är en helt ny spelform och ett helt nytt spel så vi får träna en hel del helplan. Vi tränar 3 gånger i veckan.

Om vi blickar lite vid sidan av träningar och matcher, vad tycker du är viktigt då?

Att bli sedd och ha roligt. Vi försöker att pusha varje spelare 2 gånger/ledare på träningarna och då har de fått X antal push varje träning.

Hur ser det ut på ledarsidan hos er?

Vi är 3 på isen och 3 utanför isen. Det ser bra ut. Vi har varit samma gäng hela tiden.

av Susanna Johansson

Förutom Robert Medin är det Gustaf Pethrus och Edvard Larsson som är tränarna på is och vid sidan av isen är det lagledare Ulrik Johnsson och materialförvaltarna Rickard Eklund och Mikael Pettersson.