Väsby vann i en rysare mot Borlänge

Väsby Hockey förlorade med 3-2 borta i Borlänge i fredags men tog ikväll revansch och vann med samma siffror hemma i Vilundahallen. Det innebär första segern i Allettan men också faktumet att Väsby avslutar detta decennium med en seger i en riktig gastkramare.

– Vi svarar upp väldigt bra ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi startar bra, och hittar momentum vid viktiga lägen i matchen. Vi vann viktiga dueller, och hade bra tävlingsnivå, framförallt i tredje. Tycker alltid det är kul att börja så här med ett back to back möte.

Vilken rysare det blev i hemmapremiären i Vilundahallen. Matchen bjöd på härlig inramning med 760 åskådare på läktarplats. På isen var det precis lika hett med tuffa dueller, vasst anfallsspel samt därtill två väldigt duktiga målvakter som såg till att hålla siffrorna nere trots mängder med chanser i princip matchen igenom.

Böljande och fartfylld är den bästa beskrivningen över spelet i den första perioden. Två anfallsinriktade lag bjöd på fina kombinationer men där båda lagen inte riktigt var lika på alerten i det egna försvarsspelet.

Varsin stolpträff fick vi skåda inledningsvis där Borlänge hade sin i matchens tredje minut och där Manfred Ehlers minuten senare svarade upp när han ångade fram på sedvanligt maner i anfallszonen innan han vräkte iväg ett skott i ramen.

Det skedde när Väsby spelade sitt första numerära överläge i matchen men bättre skulle det bli minuten därefter i samma överläge. Väsby krigade då till sig pucken i anfallszonen och där pucken till slut hamnade hos Nick Hedemyr. Han tog sig fram mot mål och spelade sedan pucken vidare till Christian Holmblad vars avslut dock hamnade vid sidan om stolpen men där pucken vallades via sargen över till den andra stolpen. Där dök Lubo Fetkovic upp och försökte trä in pucken. Borlänges målvakt Alexander Johansson stod dock i vägen och parerade men då dök istället Pontus Karlsson upp och då kunde inte ens Alexander parera utan Pontus kunde med en backhand skicka Väsby till ledningen i matchen.

Trion med Pontus Karlsson, Christian Holmblad och Lubo Fetkovic var annars spelarna som Borlänge hade svårast att få grepp om under den första perioden. De hittade varandra bra och såg till att hålla Borlängespelarna ordentligt sysselsatta i den egna zonen.

De låg även bakom Väsbys andra mål i matchen men däremellan hade Borlänge kvitterat ställningen när backen Ludvig Östman hittade vägen förbi Edvin Olofsson. Det efter ett mäktigt skott som dessutom touchade en Väsbyspelare strax framför mål vilket helt ställde Edvin.

Sedan var det dags för tidigare nämnda Väsbytrio att få göra avtryck igen. Det efter ett riktigt snyggt mål vilket mestadels får tillskrivas Pontus Karlsson. Han fick pucken i anfallszonen och på andra sidan störtade Lubo Fetkovic mot mål. Det gjorde att han fick i princip all markering på sig och Pontus kunde då dra sin bevakare som blev till två via en backhand och en lång sidledningsdragning och därefter kunde han sätta 2-1 förbi ett helt överspelat Borlänge.

Om den första perioden blev aningens bjud hänt av Väsby så skärpte man till sitt spel i den andra perioden. Borlänge fick inledningsvis inte alls möjlighet att skapa sig lägen som de fick möjlighet att göra i den första utan Väsby höll ihop laget bättre och hade samtidigt bättre täckning hemåt.

Framåt fortsatte laget att skapa sig lägen där en farlig styrning av Elliot Lorraine och ett vasst skott av Lubomir Fetkovic var det bästa som uppbringades under första halvan av perioden.

Den andra halvan av perioden inledde Väsby med att sätta 3-1 men därefter blev det desto jobbigare när Borlänge satsade allt framåt.

Men vi kan börja med att berätta om utökningen av Väsby som kom till efter en snabb spelvändning. Christoffer Gozzi spelade fram till Johannes Nilsson som tillsammans med Elliot Lorraine hamnade i ett två mot ett läge. Johannes hittade därefter fram med pucken till Lorraine som dock inte slog till direkt. Något som säkert ställde målvakten för avslutet satt istället mellan benen på Borlängebevakaren och sedan lågt vid sidan om Alexander Johansson som för tredje gången under kvällen fick se sig besegrad.

Men målet fick till följd att Borlänge satsade allt på ett kort och matchade sin fruktade förstaformation med Markus Persson i spetsen skoningslöst, vilket fick till följd att Väsby sattes under ett ohyggligt tryck. Väsby hade till och med stundtals svårt att få ur pucken ur egen zon och räddades då av Edvin Olofsson som verkligen fick kliva fram stort för att hålla tvåmålsledningen intakt för Väsbys del.

Men en rättmätig reduceringspuck kom till slut för Borlänge innan perioden var över men sättet den kom till på var desto mer diskutabelt. Backen Lucas Byhlin som var mer än en meter utanför Väsbys zon tog plockade nämligen ner ett utlägg från Väsby med handen och trots att armen var utsträckt så doftade aktionen klar offside. Domarna blåste dock inte och Lucas tog pucken in i zon, rundade en Väsbyspelare innan han med ett välriktad skott överlistade Edvin Olofsson.

Det var dock sista gången som Borlänge lurade Edvin Olofsson. Borlänge som satsade allt framåt i den andra akten kändes aningen slutkörda i den sista som Väsby stundtals kontrollerade väl.

Laget krigade hårt, stängde Borlänges anfallsvägar och framåt skapades några riktigt fina lägen men likt Edvin så spelade hans målvaktskollega i Borlänge ordentligt bra och Väsby lyckades trots de fina lägena aldrig stänga matchen.

Istället kom en sista kraftansträngning från Borlänges sida med utplockad målvakt och när Väsby med dryga halvminuten kvar av matchen dessutom drog på sig en utvisning blev gästernas tryck bastant.

Till slut kom även det gyllene läget och vem om inte målkungen Markus Persson var det som dessutom fick det. Men trots helt öppet mål lyckades han med konststycket att skjuta utanför och en djup lättnades suck kunde skönjas från läktarplats.

Det blev för Väsbys del lyckligtvis också det sista av värde som skapades i matchen. Väsby höll stången, krigade till sig segern och får jubla över hela nyår med vetskapen om att den första trepoängaren är bärgad i Allettan Norra.

Grisligan

De två stora matchvinnarna för Väsbys del ikväll blev tvåmålsskytten Pontus Karlsson samt den fenomenalt duktiga målvakten Edvin Olofsson. De var krasst sett helt avgörande för matchens utgång och blir även de som tar hem tre respektive två grisar från insatserna.

Tre ges till Pontus Karlsson vars två mål gav Väsby den ledning som man kunde hålla ända in i mål.

Två till Edvin Olofsson vars fina målvaktsspel gjorde att Borlänge aldrig kunde hämta ikapp den ledning som Pontus givit laget.

Sista grisen tilldelas Martin Liljekvist vars uppoffrande och tunga backspel får symbolisera den arbetsinsats som praktiskt taget varje Väsbyspelare visade upp under kvällen.

För det var verkligen som ett lag som Väsby tog revanschen på Borlänge efter den minst sagt försmädliga förlusten upp i Dalarna i fredags. Ingen mer nämnd men ingen heller glömd och med det önskar jag alla ett riktigt Gott Nytt År.

Väsby Hockey tar nya tag år 2020 där första matchen spelas borta i Lindesberg och mot Lindlöven söndagen den 5 januari.