Finalserien går till en tredje och avgörande

Halmstad tog revansch på Väsby när laget i Vilundahallen segrade med 2-5 och tar finalserien till en tredje och avgörande match på lördagseftermiddagen. Laget får till stor del tacka sin målvakt Anton Malmborg för segern som stod för en formidabel insats samtidigt som Väsby inte riktigt hade torrt krut i sina bössor.

– Marginalerna var inte med oss ikväll säger tränare Viktor Tuurala. Vi kommer ut starkt i första, förtjänade mer än status quo. Andra är jämn, men vi har inte studsarna med oss. I tredje skapar vi chanser, ger oss möjligheten, men det var inte vår kväll. Skönt med match igen imorgon.

Det var verkligen uppdukat för fest i Vilundahallen denna glödande hockeyfredagskväll. Drygt femtonhundra hockeysugna personer var på plats och skapade en elektrisk stämning med välfyllda läktare.

Men hockeyfesten skulle tyvärr med Väsbyögon sett inte hålla i sig. Största orsaken till det fann vi i Halmstads målvakt Anton Malmborg som näst intill var omutbar kvällen igenom och som gäckade Väsbys avslutare enormt.

Väsby gör inte alls någon dålig match men däremot var avslutningarna inte alls i paritet med ett stundtals vasst offensivt spel. Det var alldeles för trubbigt och när då Halmstad visade upp en betydligt bättre skärpa i sina lägen och därtill Linus Ryttar för en gång skull var aningen mänsklig, så blev detta helt enkelt en kväll som gick i hallänningarnas förtecken.

Laget fick också en smakstart på matchen. De startade aggressivt men Väsby bjöd ändå i princip på målet via galen passning i egen zon vilket gav Halmstad i princip fritt läge. Två spelare stormade fram, en sidledspassning och direktskott senare hittade pucken vägen förbi Linus Ryttar som då tvingades konstatera sitt första insläppta mål på drygt hundraåttiofem spelade minuter.

Väsby tryckte ner gaspedalen efter baklängesmålet och gjorde en väldigt fin andra halva av perioden. Halmstad trycktes längre och längre ner i banan och i den artonde minuten kunde inte ens målvakt Anton Malmborg stå emot längre.

Hans baneman blev backen Gabriel Österberg som efter en passning i mittzon tog fart, utmanade sin back innan han med en snärtig handledare prickade in kvitteringen till 1-1, fasligt nära målvaktens vänstra kryss.

Publiken exploderade och Gabriel kastade sig mot plexit för att ta emot publikens jubel.

Inledningen av mittakten blev inte alls lika munter för Väsby. Väsby fick inleda den i spel i numerärt underläge och precis när laget blev fulltaliga drog man på sig en ny efter att trötta spelare inte orkade få bort Halmstadstrycket.

Den andra utvisningen blev kostsam. Endast några sekunder in i den lyckades gästernas Melker Iversen från en minimal vinkel från ena kanten hitta en väg över Linus Ryttars vänstra axel. Ett mål som nog Ryttar inte var speciellt nöjd över att behöva släppa in.

Målet gjorde att Väsby tappade lite utav det momentum som laget byggde upp under slutet av den första perioden och sedan tog det ett tag innan man hittade tillbaka.

Men målmedvetet enträget arbete och därtill ett väl utfört spel i numerärt överläge i den sjunde minuten och två minuter framåt gjorde att Väsby hittade tillbaka till styrningen av matchen.

När alla bara väntade på kvitteringen för Väsby gick det som det så ofta sker i hockey när ett lag i princip bara ligger på, att det andra helt plötsligt sticker upp och gör det oväntade. Precis så skedde även i Vilundahallen i den sextonde minuten och det oväntade blev till ett mål som får betraktas som ytterst snöpligt för Väsbys del. Det eftersom det blev ett ”självmål” eftersom Fredrik Falks tänkta rensning efter ett skott från gästerna istället träffade Halmstadsspelarens klubba och där pucken hoppade förbi en helt ställd Linus Ryttar.

Olyckligt, oturligt men tyvärr väldigt matchavgörande. För med en tvåmålsledning i ryggen och med ett flyt i spelet gick Halmstad inte att ta sig förbi för Väsby i den sista perioden.

Laget höll där ihop sina lagdelar föredömligt och det kompakta Halmstad gjorde det trångt för Väsby som mest fick hålla till på utsidorna.

Det bästa läget för en livsviktig reducering för Väsby kom redan i sista periodens elfte sekund men kapten Christoffer Gozzi skott i fritt läge från kanten hamnade strax utanför målet och det avslutet fick lite vara signifikativt för Väsbys avslut i matchen.

Det var lite för oprecist och även fast Väsby verkligen jobbade för en reducering ända in i det sista så var det som förgjort.

Med utplockad målvakt med drygt tre minuter kvar av matchen tog det bara Halmstad åtta sekunder innan man kunde avgöra matchen genom att sätta 1-4 i tom kasse.

Litet hopp fick Väsby ändå strax därefter när Manfred Ehlers fick hål på Anton Malmborg i spel i numerärt överläge. Men hoppet kom för sent för med fortsatt utplockad målvakt kunde Halmstad till slut bara spika slutresultatet genom att sätta ännu ett mål i tom bur och definitivt se till så att det blir en tredje och avgörande match i Vilundahallen.

Den matchen går av stapeln lördag eftermiddag med start 16.00 och då hoppas vi att publiken kommer tillbaka för trots förlusten för Väsbys del blev detta ändå en kväll minnas.

Folkfest, en het final mellan två bra lag och det finns ju ingenting som tyder på att lördagens match inte kommer att bli lika sevärd och spännande.