Säker seger i Ö-vik – Lundin målskytt i comebacken

Enköping kunde ta en säker seger i lördagens bortamatch mot Örnsköldsvik. Segersiffrorna stannade vid 4-1 vilket kändes lite i underkant. Roligast: veteranen Fredrik Lundin gjorde comeback och noterades för ett mål och en assist!

Sett till att det var två bottenlag från norra respektive östra grundserien så var det ett förvånansvärt högt tempo i Husums ishall, dit matchen i Hockeyettan Norra Vår mellan Örnsköldsvik och Enköping hade förvisats sedan den ordinarie hallen i Örnsköldsvik inte var spelbar.

Kanske för högt tempo, båda lagen hade inledningsvis svårt att etablera något tryck åt något håll utan det böljade åt båda håll.

Men ju längre in i matchen vi kom, desto mer tog gästande ESK över spelbilden och framförallt förstakedjan med Lukas Henze, Viktor Burman och Daniel Andersson var riktigt jobbiga för hemmalaget.

Det dröjde till periodens slutminuter innan  nolla skulle spräckas och det var Viktor Matssons skott som hittade in trots att skottet avfyrades från ett läge snett bakom målburen.

Den andra perioden fick två ansikten. Först kunde August Sandell snyggt förvalta ett två mot ett-läge där han väljer att avsluta själv fram till 2-0.

Men därefter bytte matchens skepnad för en stund. Örnsköldsvik fick två powerplay som man spelmässigt utnyttjade på bästa sätt och det var en sekvens i mitten på matchen som blev riktigt jobbig för ESK, som dock med hjälp av bra försvarsspel med målvakten Emil Jansson som sista utpost kan hålla tätt.

ESK kommer nu åter in i matchen och får utdelning innan andra perioden är slut. Nu är det comebackande veteranen Fredrik Lundin, med 250 matcher i Hockeyettan på sitt CV, som sätter 3-0-målet på ett anfall som han själv startar bakom egen förlängd mållinje och sedan, efter några passningar, till slut sätter med ett välplacerat skott på målvaktens högra sida.

När samme Lundin sedan är organisatören bakom 4-0 så är matchen definitivt avgjord. Edvin Wiklund passar till Lundin, som från sin position på blålinjen lägger ner pucken mot mål och på returen rakar Alexander Starck in pucken på backhand.

Nämnda förstaformationen Henze-Burman-Andersson håller långa stunder hov i Örnsköldsviks försvarszon men trion kommer inte närmare än ett par ramträffar den här kvällen.

I slutminuterna kommer ett sista ryck från Örnsköldsvik. Först reducerar man till 4-1med drygt åtta minuter kvar och det är sedan ett par fina bud på ytterligare reducering, men dessa reder målvakts-Jansson ut på bästa sätt.

Matchen slutar 4-1 och det är därmed ESK:s andra raka seger, något man inte varit bortskämda med under säsongen. De tre poängen såklart viktigast, men sättet man vinner på är också oerhört värdefullt.

Efter matchen tog laget sig ytterligare några mil norrut för övernattning i Umeå inför söndagens match mot Teg. Ett Teg som efter lördagens förlust mot Surahammar, 1-2, nu är tvåa i tabellen, placeringen precis före ESK.

Ett tidigt toppmöta i norra vårserien att se fram mot.

Örnsköldsvik – ESK  1-4 (0-1, 0-2, 1-1)

Skott: 18-27  (4-10, 3-6, 11-11)

Utvisningsminuter:  6-6 min

ESK:s målskyttar: Fredrik Lundin, Alexander Starck, Viktor mattsson och August Sandell.

Publik: 83 personer