Presentation av motståndare: Nybro

Imorgon drar kvalserien till allsvenskan igång. Hudiksvall tar emot Troja medan Bois får ta bussen ner till Nybro för att ta sig an seriesegrarna i den södra allettan. Nybro som har gjort en imponerande säsong så här långt och är en av favoriterna att ta hem kvalserien. Här kommer en presentation av morgondagens motståndare.

Om klubben

I den lilla orten Nybro, som ligger 3 mil väster om Kalmar, har det spelats ishockey ända sedan 1946. Då inom bandyklubben IK Ymers regi. Men 1955 så fick ishockeyn en egen sektion och tog sig namnet Nybro IF Hockey. 1968-1970 spelade man i svenska högstaligan. 2002 bytte man namn till Nybro Vikings HF och spelade då i hockeyallsvenskan. 2009 ramlade man dock ur och har inte varit tillbaka sedan dess. Efter ett antal år med stora ekonomiska bekymmer har man nu plus i kassan igen och satsar nu stenhårt mot allsvenskan igen.

Hemmaarenan är Liljas arena som invigdes redan 1963. Arenan har en kapacitet på 2380 personer, men publikrekordet lyder på 4027 som sattes i en match mellan Nybro och Tingsryd 1970.

Säsongen

Nybro hade en bra höst defensivt sett men hade problem med målskyttet. Man hamnade dock på en andraplats till slut, nio poäng bakom segrande Troja. Till allettan värvade man in en hel kvartett med finnar för att stärka lagets offensiva slagkraft och det gav verkligen utdelning. Man vann allettan södra med sex poängs marginal och höjde målsnittet med över ett mål per match trots det tuffare motståndet. I åttondelen avfärdade man enkelt Borlänge med 6-4 och 8-2, och i kvartsfinalen slogs Visby tillbaka med 5-2 och 4-1.

Spelare att se upp med

Robin Johansson: 25-årig målvakt som kan mura igen fullständigt. Har bäst räddningsprocent av alla målvakter i hockeyettan sett över hela säsongen. Agerar med ett väldigt lugn i målet. Har gjort ett par säsonger i allsvenskan.

Erik Lindström: Tvåvägsback med mycket rutin som är väldigt viktig för Nybro både offensivt och defensivt. Stark med bra spelsinne och helt ok på skridskorna med.

Janne Väyrynen: En välväxt 28-årig finne som mestadels tidigare huserat i finska andraligan Mestis, men han har också några Liiga-matcher. Spelar ytter och har framför allt ett riktigt bra avslut, 16 mål har han gjort på sina 27 matcher i Nybrotröjan. Honom får Bois se upp med, framför allt när Nybro har powerplay.

Eero Savilahti: 28-årig finländare med sex säsonger i finska högstaligan. Spelar på andra kanten i Väyrynens kedja och är också en vass avslutare. 14

mål på 22 matcher vittnar om det.

Fabian Ilestedt: 25-årig ytter. Nybros bäste mönsterbrytare. Teknisk, och svårstoppad med bra fart.

Statistiken från slutspelet

Powerplay Bois 21.43%-Nybro 33,33%

Boxplay Bois 85,71%-Nybro 75%

Utvisningar i snitt: Bois 11 min-Nybro 6,5 min

Tekningar: Bois 54,01-Nybro 58,23%

Fem senaste inbördes mötena

Bois-Nybro 3-1 (allettan 20/21)
Nybro-Bois 4-3 e str (allettan 20/21)
Bois-Nybro 2-1 (allettan 19/20)
Nybro-Bois 2-3 (allettan 19/20)
Nybro-Bois 3-4 (allettan 16/17)

Tränarintervjun

Nybros tränare heter Mikael Tisell.

Summera er säsong så här långt!

Jag tycker att vi blivit sakta men säkert bättre och bättre. Vi hade inte 100 stäm under hösten, men vi gjorde några förändringar och en del bitar föll på plats och sedan har vi varit stabila efter jul  och under playoff. Så det ska bli roligt att spela kvalserien.

Detta är Nybros första kvalserie sedan de åkte ur allsvenskan -09. Hur stort är det för föreningen?

Jag tror att det är roligt, för när jag kom för ett år sedan var målet att bli ett playofflag och inom tid att bli ett kvalserielag. Ifjol var vi ett playofflag även om vi åkte ut i playoff 2 mot Hudik, men i år ville vi ett steg till. Och då var det roligt att vi kunde göra det, det är klart det är roligt och spännande.

Vad är det i spelet som har tagit er till kvalserien?

Vi har gnuggat på basmomenten egentligen, både få fart på anfallet men också att försöka hålla en skärpa i defensiven. Ha ett pålitligt boxplay och få upp powerplay. Men det är inget unikt, det gör dom flesta lagen.

Kvalserien är en fyralagsgrupp där vinnaren går till allsvenskan. Hur ser du på motståndet?

Nu är det bara fyra väldigt bra lag som är kvar. Det kan sluta precis hur som helst! Vi har en suddenseger och en torsk mot Mariestad och även Troja och Mariestad har varit väldigt jämnt. Det vi inte vet är Hudik, då de inte mött något söderlag ännu. Men att det är tre jämna lag från söder råder inget snack om.

Hur många poäng tror du kommer krävas för att vinna serien?

Man kan ju titta på andra kvalserier som är aktuella nu, för att hänga kvar i ettan hade vinnaren 15 poäng i vissa serier, men där har fjärde laget haft svårt att hålla stången mot dom andra. I den  södra kvalserien räckte det 12 poäng. Så det är väldigt ovisst, vi vet hur lite som skiljer mellan alla tre söderlag. Sedan får vi se med Hudik hur bra dom är. Men dom kom ju tvåa bakom Boden och är ett bra lag, så jag tror på en oerhört jämn kvalserie.

Det är en väldigt kort och intensiv serie. På vilket vis tror du det kommer att påverka matcherna?

Det är möjligt att det kan påverka lite, men jag tror att alla lagen redan gått igenom perioder med tätt matchande i och med Corona. Troja har haft tight spelschema, vi har haft det och Mariestad med skulle jag tro. Vi hade 7 matcher på 14 dagar i allettan och 6 matcher på 12 dagar i slutet av ettan. Så spelarna, ledarna och lagen har gått igenom liknande perioder, det kan man ha nytta av. Så jag tror alla fixar det bra.

Imorgon så möter ni Mariestad, ett lag som överraskade många genom att slå ut Boden. Var du förvånad?

Nej inte på det sättet. Jag har sett Boden spela och jag har all respekt för Mariestad, så jag var inte helt förvånad. Och jag tycker också det visar på styrkan norr mot söder. Vi spelar fler tuffare matcher, det är inte samma jämnhet i norr. Det är så varje år att söderlagen är lite flitigare representerade långt fram i playoff, så även i år. Vi har nytta av att spela tuffa allettor framför allt. Det är så otroligt lite som skiljer lagen emellan i den enskilda matchen här i södra allettan.

Har du bra koll på Mariestad annars?

Jodå, det har jag. Jag tror att lagen som möts nu har bra koll på varandra, så inget lag kommer att stupa på överraskning. Dom som vinner är dom som får till det bäst för dagen.

Vad ser du som deras styrkor och svagheter?

Det vill jag hålla lite för mig själv…

Vad tror du på för matchbild imorgon?

Jag tycker inte man ska tro så mycket, jag tror man måste komma in i matchen med öppet sinne och vara redo för många olika typer av matchförlopp och typer av hockey. Vi kommer vara förberedda på de flesta typer av hockey som kan dyka upp.

Vad ser du som styrkan i ert lag?

Det vill jag också hålla lite hemligt, men jag gillar att vi varit jämna i vårt uppträdande. Det skiljer lite mellan våra topp- och bottprestationer, det är en styrka att ha i serier. Jag har haft spelare som är på plats och presterar varje kväll, det ser jag som en styrka.

Vad måste ni se upp med imorgon?

Vi har bra respekt för Mariestad, så vi försöker vara förberedda på det mesta.

Av Krister Holm