Väsbyseger i Vallentuna

Väsby tog revansch på Vallentuna när laget åkte till grannkommunen och vann norrortsderbyt med 2-1. Trots bitvis rätt kraftigt spelmässig dominans hade laget fasligt svårt att sätta dit puckarna och det var mållöst efter två spelade perioder. I den sista perioden klev två backar fram i form av Rasmus Sörgardt och Ricard Blidstrand vilka sköt Väsby till segern.

Mållöst i fyrtio spelade minuter men derbyt var inte så tråkigt som man kanske kunde tro. Istället var det bitvis rätt underhållande spel i Vallentuna Ishall där det framförallt var två målvakter som såg till att hålla puckarna borta från varsin bur.

Vallentuna inledde matchen klart bäst. De kändes piggare och aningen snabbare fram till pucken och skapade matchens första lägen. De fick också med sig en utvisning i matchens femte minut vilket så klart också satte tonen på tillställningen.

Väsby växlade dock upp ju längre perioden led. Första skottet på mål kom i den sjunde minuten, strax efter att laget blivit fulltaliga och sedan började Väsbymaskinen mullra igång.

Väsby satte bitvis ganska tungt tryck på hemmalaget och det var inte alls långt borta att Väsby hade spräckt målnollan under periodens sista skälvande minuter.

Mittakten inledde Vallentuna, precis som laget gjorde i den första, bäst. Men trycket höll inte i sig mer än ett par-tre minuter för därefter gick perioden i klara tecken till Väsbys favör.

Laget spelade då stundtals med finess och satte ofta en tung press på hemmalaget med många långa anfall. Chanser skapades även fram i en ganska riklig mängd men trots två frilägen och en del andra fina inspelningar framför Vallentunakassen så ville puckuslingen inte ta vägen in.

Det krävdes ett backskott från Rasmus Sörgardt direkt i inledningen på den sista perioden för att spräcka målnollan. Väsby fick inleda i numerärt överläge och då lät man pucken göra jobbet vilket till slut satte Rasmus i ett fint skottläge. Med trafik framför Alexander Jirhage så kunde han aldrig se puckbanan vilken gick längs isen och sedan in mellan benen på densamme.

Annars tröt orken aningen på Väsby i den sista perioden. Laget gick endast på tre kedjor matchen igenom och ett i princip ordinarie hemmalaget orkade lite mer de sista tjugo minuterna.

När orken började sina kom några enkla misstag i egen zon vilket till slut straffade sig. Vallentuna kvitterade till 1-1 i den nionde minuten i spel i numerärt överläge efter att Väsby helt tappat bort markeringen framför August Hedlund som ställdes helt utan chans när kvitteringspucken skyfflades in.

Men Väsby reste sig än en gång i matchen. Laget jobbade hårt och metodiskt och till slut bar det frukt. Carl Wassenius stod för en fin uppåkning och sedan hamnade pucken framför gapet på Ricard Blidstrand som strax framför mål kunde raka in segerpucken med en backhand.

Det skulle visa sig bli segermålet. Väsby stred tappert, såg till att hålla Vallentuna på utsidan och klarade av den sista hemmanstormningen på ett bra sätt.

Sammanfattningsvis så får man se matchen som en klar uppryckning från det senaste derbyt. Ikväll kändes Väsbyspelarna betydligt mer påkopplade näst intill från start till mål och det gav resultat även fast segersiffrorna blev i det minsta laget sett till hur många fler chanser Väsby ändå skapade gentemot hemmalaget.

Av försäsongen återstår nu endast ett dubbelmöte mot Huddinge innan seriepremiären tar vid. På söndag möts lagen i Renew Arena och sedan väntar returen under tisdagen i Björkängshallen.