KIF-duon slog till igen

Vi har sett det förut.

Anthony Paskaruk till Martin Söderberg, mål – och seger.

KIF besegrade Vännäs med 3-2 på övertid.

– Det kändes som att målet var exakt likadant som mot Piteå, säger matchvinnaren Martin Söderberg efter matchen.

Vi tar det period för period:

I den första perioden spelade KIF bort för många puckar och hade svårt att kontrollera uppspelen. Gästerna gjorde 0-1 efter ett pucktapp från hemmalaget. Alexander Sunnefors hittade rätt efter 7,51.

Kiruna hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna i den första perioden. Martin Söderbergs fina passning till Jesper Landström i slottet och Anthony Paskaruks dito gav till David Krekula skapade två lägen i slottet, utan att pucken letade sig in.

Vännäs skapade heller inte mycket. Efter 13 minuter oroade man dock framför KIF-kassen men Jesper Eriksson kom ut och räddade hemmalaget.

Kiruna avslutade perioden bra. Under den sista perioden naglade man sig fast i Vännäs zon.

Klockan tickade och tickade och tiden såg ut att rinna KIF ur händerna.

Då fick Calle Källström läget längs med vänsterkanten och hittade rätt.

1-1! Med fem sekunder kvar.

Ett otroligt psykologiskt tungt mål.

Den andra perioden fortsatte som den första. Båda lagen hade det svårt att bygga upp kontrollerade anfall och hade problem att få ut pucken ur den egna zonen.

Det hettade till chansmässigt först efter åtta minuter när KIF fick spela fem mot fyra. Man radade upp skott efter skott efter skott. Calle Källström, Valtteri Lemmetty, Andreas Mäki Kero bombade och styrde på, men Marcus Johansson Vännäsmålet stod emot.

Först efter halva perioden började gästerna skapa chanser. Man tog över matchen mellan minut tio och 15. Men de få gångerna man skapade chanser klarade Jesper Eriksson av det i buren.

Periodens bästa målchans fick Olli-Aleksi Pietilä. Pucken studsade ut efter en målvaktsretur och målet var öppet för en kort stund, men Marcus Johansson gjorde en fin förflyttning och räddade.

Även Herman Åstrand höll sig framme i slutet av perioden och försökte trä in pucken via en backhand.

Det ska även nämnas att Vännäs var mycket nära att ta ledningen med två minuter kvar av andra rundan. Men Jesper Eriksson gjorde en viktig räddning på friläget.

KIF vann skotten i den andra med 19-7.

Jesper Eriksson fortsatte att göra riktigt matchavgörande räddningar i den tredje perioden. En fantastisk superplock vid ett friläge är läget som främst stannade vid näthinnan.

Men han kunde inte stoppa gästerna från att ta ledningen med 2-1 efter 8,49. Efter en spelvändning med nyförvärvet TJ Sneath ledig vid den bortre stolpen och kunde slå in pucken, otagbart för Eriksson.

Jussi Pelto Arvo var nära att kvittera kort efter Vännäs mål.

Han fick vänta ytterligare i några minuter innan han fick göra sitt mål. Det kom istället efter 16,21.

Olli Aleksi Piteilä hittade sin landsman i slottet som nöp till direkt. 2-2 satt efter ett hårt direktskott när mycket talade för att gästerna skulle vinna matchen.

Matchen gick till övertid och där upprepade sig ett drömsamarbete från Piteåmatchen i premiären.

Även den gången innebar det ett slutresultat, 3-2.

I spel tre mot tre drog Anthony Paskaruk in pucken i offensiv zon och hittade Martin Söderberg på andra sidan.

Passet var perfekt.

Avslutningen gav bonuspoängen till Kiruna IF.

Hemsidan fick tag i målskytten direkt efter matchen.

Det börjar bli en vana att du och jag pratar, Martin!

– Haha, ja. Jag surrar gärna med dig, då vet man att man har gjort något bra.

Målet i dag påminde extremt mycket om segermålet mot Piteå…

– Ja, det kändes som att det var exakt likadant. Jag höll i pucken lite längre den här gången innan jag sköt. Vi hade exakt samma ingång i zonen och passet från Anthony var likadant, jag fick pucken på nästan exakt samma ställe, säger matchvinnaren.

Det var en glad assisterande tränare som pratade med undertecknad efteråt.

– Otroligt skönt att få vinna på övertid. Vi var värda segern. Jag tycker vi gör en bra match och följer matchplanen, säger Henrik Törmä.

Glad över två eller besviken över att inte ta tre?

– Glad att vi tar två. Vännäs är inget lättspelat lag som de spelar i dag. De har farliga spelomställningar

Fint radarpar ni har hittat i Söderberg-Paskaruk…

– Absolut! Det är kul att Martin fick stänka in den på slutet igen. Han är en spelare som verkligen jobbar hårt på isen i spelet utan puck. Det är kul att se att hårt jobb lönar sig.

Jeppe” gör många avgörande räddningar i dag…

– Det tycker jag. David har stått de inledande matcherna. I dag visar Jesper att han tar tävlingen med honom på ett bra sätt. Han kommer in och visar att han tänker vara med och tävla om det här. Jag är jätteglad för honom. ”Jeppe” är en kille man verkligen önskar framgång, säger Henrik Törmä.

I och med den sena vändningen har KIF vunnit båda sina hemmamatcher den här säsongen.

Nästa stopp: Derby mot AIF på onsdag.