Åtta månader efter tacklingen…

Matchklockan i Glysishallen hade precis tickat över 9 minuter i den andra perioden. Det var den 5 mars och HHC spelade i play off 2 mot Piteå – och var på väg mot det stora äventyret och det historiska första allsvenska kvalet.

Men för en av spelarna blev det aldrig något kval. Istället fick han helt groggy hjälpas av isen efter en så kallad open ice-tackling mot huvudet.

Där och då tog säsongen – och troligen också karriären – slut för Adam Seydlitz. Idag är det inte träningstiderna som sätter agendan hemma hos Adam och sambon Lina Elving, med ett förflutet som innebandyspelare i H/B. Istället är det lilla Lovis, 15 månader, som är i centrum för uppmärksamheten.

(Samtliga bilder på Adam, Lina och Lovis i det här reportaget är tagna av Marie Nordström, FlyWoodStudio).

Adam var inne på sin sjunde säsong med Hudik Hockey. Utöver juniorspel på elitnivå med både J18 och J20 i Brynäs, med ett SM-guld och två silver, har Adam Seydlitz bara representerat tre klubbar. Förutom i HHC har han också spelat en säsong vardera i Nyköping och Tierp. Det är ovanligt, för att inte säga unikt, när det gäller HockeyEttan där spelarna ofta flyttar runt lite hur som helst både mellan och under säsongerna.

Det har nu gått åtta månader sedan smällen och Adam lider fortfarande av sviterna av sin tredje hjärnskakning på två säsonger. Han är fortfarande känslig för höga ljud och om det blir för mycket ”surr” runt honom.

– Om man till exempel är ute och äter lunch och det är många som pratar samtidigt så blir det påfrestande. Och jag har ännu inte sett HHC spela den här säsongen. Jag tror det skulle bli jobbigt med all rörelse och alla ljud, säger Adam, som ändå gjorde ett försök att se Brynäs spela mot HV 71.

– Det gick inte så bra. Jag märkte att jag hade svårt att hänga med, konstaterar han.

Adam Seydlitz har själv inga minnesbilder av själva smällen och det som hände sekunderna därefter.

– Jag minns bara att jag helt plötsligt vaknade till och låg på isen med fruktansvärd huvudvärk. Hur jag hade hamnat där hade jag ingen aning om. Men jag förstod ganska snabbt att det inte var så bra. Jag kände ju igen symptomen från mina tidigare hjärnskakningar, berättar han.

De närmaste veckorna därefter blev ett rent helvete. Det blev mest att hålla sig undan från ljud och ljus och tillbringa dagarna i ett mörkt rum.

– Tidigare hade jag kommit igång ganska snabbt med den så kallade ”hjärntrappan” efter smällarna. Nu tog jag efter två veckor en kort promenad med Lovis i barnvagnen och vaknade morgonen efter med svår huvudvärk, yrsel och ljuskänslighet, minns Adam.

– Jag fick ha solglasögon även inomhus och det dröjde en månad innan jag kunde gå till jobbet, säger han.

Den första tiden efter smällen fanns det ändå tankar på att ganska snart komma tillbaka till ishockeyn.

– Först hade jag förstås förhoppningar om att komma tillbaka redan innan säsongen var över. Men ganska snart förstod jag att det inte skulle gå. Någonstans därinne finns det väl fortfarande en tanke på att spela, men frågan är om det är värt risken. Jag måste ju vara medveten om att det kan hända igen och då vet man inte hur det slutar.

– Det finns ju exempel på spelare som varit borta en hel säsong och ändå klarat av att ta sig tillbaka i fysisk form för att kunna spela. Men det är inget jag haft fokus på nu. Det har mest handlat om att få vardagen att fungera, konstaterar Adam Seydlitz.

– Det var skönt att vi den första tiden kunde få mycket hjälp av våra föräldrar, säger Adam och Lina, när vi hälsar på i den nybyggda villan i Maln-området i Hudiksvall.

Om det blir någon mer ishockey för Adam Seydlitz är ett stort frågetecken.

– Det går inte att skynda på det här. Det är inte ens värt ett försök. Men det känns ändå bra att röntgenundersökningen inte har visat på några skador på hjärnan, säger han.

Återkommande hjärnskakningar är ishockeyns kanske största problem och utmaning just nu. Ofta handlar det då om några få spelare på yttersta elitnivå, som exempelvis Johan Franzén och Sanny Lindström, men ute i hockey-Sverige finns det många till i underliggande serier som är i samma situation.

Skribent: Lars Gösta Larsson