Sur Väsbyförlust på Gotland

Små, små marginaler avgjorde toppmötet på Gotland mellan Visby/Roma och Väsby Hockey. Större delar av matchen spelades likt ett ställningskrig och mitt i detta blev en Väsbyutvisning och ett vasst avslut av hemmalaget det som avgjorde till hemmalagets fördel.

Tight match, vi gör spelmässigt det ganska bra säger tränare Viktor Tuurala. Ett par tuffa nyckelsekvenser går emot, vi ger oss själva ändå chansen till ett bättre resultat, men idag gick det inte vägen.

Fredagskvällen i Visby Ishall bjöd på en toppmatch mellan serietvåan Visby/Roma och serietrean Väsby och det blev precis lika tufft och tajt som man på förhand hade kunnat tro. Matchen var oerhört jämn och hade kunnat sluta i princip hur som helst.

Väsby inledde bäst medan Visby/Roma vann andraronden på poäng och sedan blev det en stark individuell prestation av Visbys poängstarka finländare Teemu Huttu som avgjorde matchen i den sista perioden.

Men det hade lika gärna kunnat vara Väsby som avgick med segern. Faktum var att laget i den sista perioden gjorde 2-3 när Christoffer Gozzi styrde in en passning från Johannes Nilsson. Problemet var bara att han vinklade in pucken med skridskon och målet dömdes bort för spark men frågan är om det verkligen skulle ha blåsts bort. Jag är inte man att bedöma men det visar lite på hur nära det var att matchen hade kunnat sluta helt annorlunda.

Det känns också lite surt att Väsby inte fick med sig åtminstone en poäng från matchen med tanke på hur bra laget spelade i den första perioden. Det var under dessa tjugo minuter som laget hade bäst fart och då man lät pucken göra det mesta av jobbet.

Laget ställde då ofta om snabbt och trots att det var Visby/Roma som tog ledningen i matchen, Eric Winbergh, den forna Väsbyspelare ”bröstade” in ledningsmålet efter Edvin Olofssons retur som försmädligt för Väsbys del, studsade på Eric och in, så var det Väsbys period.

Laget svarade också snabbt på Visby/Romas ledningsmål och det tog inte mer än trettiotvå sekunder innan Pontus Karlsson hade stångat in kvitteringspucken när han obekvämt vräkte sig in på mål och tog hand om Leonard Forselius fina passning.

Men bättre skulle det bli och två minuter senare var Väsby också uppe i ledningen efter att man låtit pucken gå som på ett snöre mellan Fredrik Falk, Elliot Lorraine samt Manfred Ehlers. Sistnämnda Ehlers blev målskytten när han vinklade in den snabba skottpassningen från Lorraine.

Det hade kunnat vara än bättre för Väsby efter den första perioden men laget tog inte riktigt fullt betalt för det fina spel som man bjöd Visbypubliken på.

Andra perioden kom Visby/Roma ut lite hårdare och fick tryck på Väsby inledningsvis. Visserligen blev man hjälpt i trycket genom två relativt snabba Väsbyutvisningar och dessa satte givetvis också lite ton på tillställningen.

Kvitteringen kom också i den andra periodens femte minut men även här var marginalerna inte riktigt på Väsbys sida. Strax innan målet missade nämligen domare Gran något som såg ut som en solklar utvisning på Manfred Ehlers vars klubba blev fasthållen och där Visby några sekunder senare kunde vinna pucken som sedermera gav målet. Även här spelade finländaren Teemu Huttu en stor roll då han med en fin passning hittade fram till målskytten Mikael Hedlund som relativ omarkerad kunde slå in 2-2 strax framför Edvin Olofsson.

Väsby kom tillbaka på allvar i matchen mot mitten av perioden och skapade några vassa lägen men farten från den första perioden fanns inte riktigt där på samma sätt.

Den sista perioden blev fram till hemmalagets ledningsmål ett enda långt ställningskrig. En onödigt tagen Väsbyutvisning mot mitten av den sista perioden blev kostsam för det var då som Teemu Huttu skottfintade sig fram längs kanten och vräkte in 3-2 högt upp i nättaket bakom en skymd Olofsson.

Det blev matchavgörande för trots att Väsby satte upp ett tryck mot hemmamålet och som blev bastant och hårt mot slutet när laget spelade sex mot fyra i två minuter så lyckades man aldrig hitta vägen förbi målvakt Daniel Marmenlind. Puckarna ven omkring och på honom mot slutet men vägen var och förblev stängd.

En väl utförd Väsbyinsats blev istället till intet och orsaken till det var ett vasst målvaktsspel från nyss nämnda Marmenlind i kombination med alltför svaga Väsbyavslut.

Tre grisar ges till kämpen och slitvargen Manfred Ehlers som jobbade stenhårt och helhjärtat matchen igenom.

Två grisar ges till Jonathan Rodensjö som matchen igenom matchades mot Visbys vassaste formation och som gjorde jobbet utomordentligt bra.

Sista grisen ges till ettriga Elliot Lorraine som konstant var en nagel i ögat på Visbyspelarna och som samtidigt hela tiden kändes farlig nära målet.

Övriga omnämnanden skänks till Edvin Olofsson, Pontus Karlsson, Oliver Horrsell, Anton Rask samt till Christoffer Gozzi som stack ut något ur mängden från ett annars välkomponerat och hårt arbetandes Väsby.