Väsby knep bonuspoängen

Det krävdes ett straffavgörande för att hitta en vinnare i mötet mellan Lindlövens IF och Väsby. Väsby var till slut kyligast när Elliot Lorraine trädde in den sextonde straffen i krysset och gav Väsby bonuspoängen i ett annars svängigt möte.

– Ganska bra idag, även om det är lite ojämnt säger tränare Viktor Tuurala. Vi startar riktigt bra, och den första perioden får vi vara nöjda med. Vi tappar tålamodet i andra, får ett sent mål tillbaka in dock, och i tredje steppar vi upp spelet mer igen. Vi drar längsta strået tillslut och det känns skönt med två pinnar.

Väsby hittade alltså till slut ett sätt att vinna matchen uppe i Lindesberg trots att laget höll på att kasta bort poängen efter en tämligen miserabel mittakt. I den perioden som hemmalaget vann med 3-1 tappade Väsby nämligen i markeringar och i hemarbetet och därtill spelade man alltför chansartat vilket gjorde att hemmalaget kunde vända underläge till ledning. I den sista perioden var dock Väsby betydligt mer stabilt och till slut kunde Lubomir Fetkovic panga in kvitteringen till 4-4 vilket gav matchen en övertid och därtill straffar med Väsbys sköna avgörande.

Men om vi tar matchen från början så blev det en fin utförd förstaperiod av Väsby i Lindehov där laget satte högsta fart redan från nedsläpp. Laget dominerade ett tag stort och den egentligen enda skönhetsmissen i perioden var spelet kring den egna blålinjen där man inte var tillräckligt noggranna när pucken skulle tas ur egen zon.

Ett sådant schabbel gav Lindlöven ledningsmålet där det efter det skapades ett två mot ett läge och där pucken till slut hittade fram till hemmalagets poängkung Alexander Kovalonok som distinkt tryckte in pucken förbi en chanslös Linus Ryttar.

Ledningsmålet gav Lindlöven ett större självförtroende och spelet jämnade ut sig. I det läget krävdes det något extraordinärt och det var precis vad Martin Liljekvist bjöd på när han med en lång dragning tog sig förbi en hemmaback och sånär även överlistade målvakten Isak Mantler. Det sistnämnda misslyckades han dock med men på returen dök istället Leonard Forselius påpassligt upp och satte kvitteringspucken till 1-1.

Väsby nöjde sig dock inte bara med det utan man tog även ledningen innan perioden var över efter fint spel i numerärt överläge. Elliot Lorraine hittade fram med en perfekt passning mot bortre stolpen där Manfred Ehlers stod parkerad och enkelt kunde sätta 1-2.

Om den första periodens spel var säkert och kontrollerande från Väsbys sida så blev mittakten i princip helt tvärtemot. Lindlöven kom ut med en helt annan hunger medan Väsby inte alls hängde med i svängarna som hemmalaget stakade ut.

Bjudningarna och chanstagningarna blev alltför många från Väsbys sida och i kombination med listigt Lindlövens spel blev det till slut för mycket för att Väsby skulle kunna hålla stången.

Kvitteringen till 2-2 satt i den åttonde minuten vilken dock kom aningen plötsligt efter att Väsby där innan berömvärt hade klarat av ett långt numerärt underläge i spel tre mot fem. Men Väsby missade till slut i markeringsarbetet efter att Lindlövens förstaformation hade gasat på och kvitteringen sattes vid den bortre stolpen efter en lång svepande passning från ena kanten.

Ledningsmålet till 3-2 spelade Lindlöven in i ett friläge efter att Väsby varit alltför framtunga i offensiv zon och glömt bort att säkra i försvarsarbetet.

Frikostigt var även försvarsarbetet vid hemmalagets 4-2 när laget kom i ett två mot ett läge. Målet satt ändå turligt för Lindlöven eftersom den tänkta passningen över till den fria spelaren touchade på Oliver Horrsells ben och styrdes in vid sidan om Linus Ryttar.

Väsby var chockat vid tillfället men gjorde ändå en fin avslutning på perioden vilket gav en för dem livsviktig reducering till 4-3 endast halvminuten från periodvilan när Jonathan Rodensjö styrde in Fredrik Stridlunds backskott.

I den sista perioden gick Väsby ner på spelare och förändrade något i formationerna vilket gav en bättre balans. Samtidigt så fanns initiativrikedomen kvar offensivt och perioden utformades till slut till en Väsbyjakt på en kvittering.

Väsby arbetade metodiskt och enträget och hemmalaget drog på sig utvisningar vilket Väsby till slut kunde utnyttja. Spelet i numerärt överläge var kraftigt förbättrat för Väsby till denna match och framförallt så spelades Lubomir Fetkovic fram till skottlägen. Något som till sist bar frukt eftersom Lubo till slut kunde vräka in kvitteringen till 4-4 i den tolfte minuten där han halvminuten innan med lika hård pärla hade träffat stolpen.

Matchen förblev sedan mållös men nog fanns det allt chanser till ett avgörande redan under ordinarie matchtid men bra målvaksageranden från såväl Linus Ryttar som hans kollega i Lindlöven, Isak Mantler förhindrade ytterligare påhälsning.

Samma duo var även direkt avgörande till att övertiden passerade mållös samt att sexton straffar fick skjutas innan avgörandet kom. Till slut var det Elliot Lorraines distinkta straff som gav Väsby bästa möjliga avslut när han trädde in pucken i målvaktens högra kryss vilket alltså gav Väsby årets första poäng.

Manfred Ehlers var Väsbys främsta yrväder för aftonen och gav precis allt i varje byte han gavs. Han tog ett stort förtroende på bästa sätt och spelade dessutom en avgörande roll när han dels fick göra mål men även skymde målvakten så pass bra att Lubo Fetkovics skott gick raka vägen in. Tre grisar till Manfred!

Två grisar tilldelar jag Elliot Lorraine som precis som Manfred var riktigt rivig matchen igenom. Spelade dessutom vackert fram Manfred till hans mål samt stod sedan för den avgörande straffen och var därutöver alltid ett hot i anfallszonen.

Sista grisen tilldelas Fredrik Stridlund som gjorde en stabil insats och som lät sin fart och fina balans tala för sig när han styrde upp spelet i den egna zonen samt startade igång anfall.

Särskilda omnämnanden skänks även till Linus Ryttar som stod för några riktigt fina räddningar i matchen samt till Christoffer Gozzi, Oliver Horrsell, Pontus Karlsson och Jonathan Rodensjö som stack ut något bland övriga utespelare.