Sommarintervju med Matej Galbavy

Det är dags för en ny intervju i Nybro Vikings intervjuserie med alla nyförvärv inför säsongen 2020/2021. Varför valde de Nybro? Hur beskriver de sig själva som spelare? Vad händer i sommar? Frågorna är blandade och vi hoppas att ni ska tycka det blir intressant att veta mer om killarna både på och utanför isen. Vi fortsätter med nyförvärvet och forwarden Matej Galbavy som senast kommer från en stark säsong i Borlänge HF!

Hej Matej och välkommen till Nybro Vikings!
– Tack så jättemycket!

Vad hittar du på i sommar?
– I sommar kommer jag att vara hemma i Slovakien och umgås med min flickvän, familj och vänner. Under veckorna följer jag träningsschemat. Jag tränar gärna på morgonen och kör ibland något extra pass på kvällen.

Berätta lite om din hockeybakgrund?
– Jag kommer från Slovakien men flyttade hemifrån redan som 14-åring för att spela hockey. Jag kom till Sverige som 15-åring och började spela i Mora IK. Jag har också varit en sväng i Växjö Lakers men sedan gick jag tillbaka till Mora och spelade i deras J18 och J20. Efter juniorhockeyn blev jag kvar i Mora och spelade i deras A-lag och senast kommer jag från spel i Borlänge.

Du var ung när du kom till Sverige för att spela hockey och har hunnit med en hel del. Hur har den resan varit?
– När jag kom till Sverige gick jag klart skolan och fick lära mig svenska. Det var tufft att komma hit som junior och inte kunna språket, men jag var tvungen att lära mig svenska annars hade jag hamnat utanför. Det är inte är så vanligt med utländska spelare i juniorhockeyn, men i A-lags hockeyn är det mer vanligt och då pratar coacherna engelska.

Beskriv dig själv som spelare?
– Jag är en offensiv spelare. Jag jobbar även hårt bakåt, men hjälper laget mest framåt.

Vad kan fansen förvänta sig av dig på isen?
– Jag försöker hjälpa laget och ger 100 % på isen för att försöka vinna varje match.

Det blir en lång flytt för din del, känner du till något om Nybro?
– Jag har faktiskt inte så bra koll på Nybro. Det jag har hört är att det är en bra hockeystad. Förhoppningsvis blir det inte lika mycket snö som i Mora. Men det är såklart inte därför valet föll på att spela i Nybro. För mig så kändes det rätt med Nybro. Jag hade en bra kommunikation med tränaren och det känns som en professionell förening som vill uppåt. Jag vill spela i ett lag som vill uppåt och som vill vinna varje match och som har höga mål. Då utvecklas man mycket som individ och det är roligare att spela i ett lag som kan komma långt i serien.

Vad känner du till om Vikings fans?
– Jag har hört att det är många fans på matcherna och att det brukar vara ett bra tryck. Det är alltid roligt att spela inför mycket publik. Det ger en extra push.

Känner du någon utav spelarna i Nybro Vikings?
– Jag känner Anton Schagerberg och har spelat med honom i Mora. Sedan känner jag ”Freddie” (Fredrik Strömgren) då vi spelade tillsammans i Moras J20 och ingick i samma kedja. Vi gjorde ganska många mål tillsammans och hade en bra kemi på isen. Jag har också spelat lite med Otto Henell i Växjö.

Vad är dina tankar om kommande säsong?
– Utifrån det jag har sett i och med upplägget på sommarträningen så känns det som att alla spelare är redo och hungriga att köra. Det känns som att spelarna överlag har god fysik, är starka och jobbar hårt med sommarträningen. Jag tycker att det känns professionellt. Vi verkar ha ett bra och hårt jobbande lag, som tänker mycket på träning utanför isen också. Det var så vi jobbade när jag spelade för Mora i SHL, vi hade mycket träning även på sommaren. Det känns som att vi kan komma långt och det ska vi också göra.

Vi tackar för intervjun och önskar dig en trevlig sommar!
– Tack så mycket!

Fakta om Matej Galbavy

Position Forward (helst till höger)
Tröjnummer 86
Född 27 oktober 1998
Bor Just nu bor jag i Slovakien men under säsongen kommer jag att bo i Nybro
Familj Mamma, pappa och lillebror samt flickvän
Utbildning Barn- och fritidsprogrammet
Gör I sommar är det bara fokus på träning, men under säsongen kommer jag att ha något jobb vid sidan av hockeyn
Intressen Hänga i sommarstugan
Lyssnar på Vad som helst förutom svenska klassiker, jag är inte svensk och har inte den känslan för de låtarna
Läser Jag läser inga böcker så det blir väl sociala medier
Tittar på Filmer och serier, gärna Prison Break
Äter helst Kött och potatis
Dricker helst Läsk
Tre ord om mig Hett temperament, dålig förlorare, glad och sprider gärna positiv energi
Så kopplar jag av Hänga med kompisar eller med familjen. Under säsongen hänger jag gärna med min flickvän och vi kanske tar en promenad eller äter en god middag för att koppla av
Mitt måtto i livet Att för varje dag bli bättre och inte bara en dag äldre

Har du missat någon tidigare sommarintervju?
Läs intervjun med Adam Persson här!
Läs intervjun med Filip Bergman här!
Läs intervjun med Mathias Kemppi här!
Läs intervjun med Melker Bergman här!