Intervju: Nybros klubbchef Rasmus Aro

Nybro Vikings tar hjälp från öst.

Fyra finländare har värvats in på kort tid.


– Värvningarna ryms inom vår budget, det handlar inte om några utsvävningar ekonomiskt, säger klubbchefen Rasmus Aro.

Det är drag i klassiska Nybro Vikings.

Laget leder allettan södra efter en fin start – och gör nu också en rejäl satsning för att kunna genomföra en lång vårsäsong.

Sedan början på december har klubbchefen Rasmus Aro sajnat upp fyra finska nyförvärv, och de tre som spelat har redan gjort avtryck.

  • Forwarden Janne Väyrynen, 28, var först in 2 december och har svarat för 13 poäng på 12 matcher.
  • Forwarden Eero Savilahti, 28, anslöt 13 december och har levererat 14 poäng (9+5) på 11 matcher.
  • Backen Sameli Ventelä, 26, blev klar 16 januari och svarade för två poäng i debuten i söndags. 
  • Och i måndags presenterade Vikings Roope Elimäki, 27, som gjort över 170 matcher i den finska högstaligan.

Ni kanske ska spela i blått och vitt framöver?

– Haha, ja, vi har faktiskt skojat om det, säger Aro och skrattar.

Allvar, hur finansierar ni detta?

– Vi tar såklart inga som helst risker med vår ekonomi. Vi har detta inom budget och har ju också släppt iväg ett gäng spelare under säsongen. Då har det skapats utrymme för värvningar och eftersom det är en sån speciell säsong så finns det spelare att hitta för en bra peng. 

Men de här fyra finländarna blir heltidsproffs hos er?

– Ja, som det ser ut nu, men det kan eventuellt dyka upp några jobb som vi kan föreslå för dom. I vår trupp jobbar de flesta spelarna mellan 50 och 60 procent i snitt, men några har bara hockeyn.

Är det slutvärvat nu?

– För tillfället, ja. Det här måste sjunka in och vi vill sätta den trupp vi har, vi är mycket trygga med den. Men samtidigt vet man ju aldrig vad som händer där ute, det kan bli skador och det kan bli så att det öppnar upp för nåt mer nyförvärv om det är rätt peng och rätt spelartyp. 

Rasmus Aro, blott 29 år, är inne på sin femte säsong som klubbchef och är –  med rätta – stolt över det jobb han och hans kollegor gjort i Vikings.

– 2016 hade vid ett negativt kapital på 2,2 miljoner kronor. I april i år hade vi ett eget kapital på nästan 900 000 kronor och en omsättning på 11,2 miljoner. Det arbete vi gjort, tillsammans med näringslivet och fansen, har verkligen gett resultat och man känner att vi har ett stort stöd här i stan, det är många som bryr sig och det kan i grunden bara vara positivt. Sen är det ju jäkligt synd att det inte får komma publik på matcherna, men det är ju som det är med det. 

Rent sportsligt har Vikings fått en drömstart på södra allettan och toppar tabellen efter tre omgångar. 

– Klart vi drömmer om en lång och häftig vårsäsong. Vi vill vara med och spela så länge vi bara kan och, visst, det är klart att det skulle vara en dröm att kvalificera oss för kvalserien till Hockeyallsvenskan, säger Rasmus Aro. 

Text: PeO Larsson

DALEN-NYBRO 2–5: SE ALLA MÅLEN HÄR. 

Fem snabba med Nybros klubbchef:

1) Nämn tre värvningar som du är extra nöjd med!

Nu har jag bara varit involverad i det sportsliga de senaste två säsongerna egentligen och vi är fler som är med i diskussionerna kring spelare. Det finns många duktiga spelare i Nybro men givetvis sticker en sån som Robin Johansson ut. En väldigt duktig målvakt som kom till oss förra säsongen och ger oss chansen att vinna varje kväll. Jag tycker också att Adam Persson är en väldigt duktig center som jobbar stenhårt i varje byte och är en väldigt klok spelare.

2) Vem är hockeyettans bästa spelare så här långt den här säsongen? Motivera!

Oj, det är svårt att välja. Det finns så många duktiga spelare och ur mitt perspektiv kan man vara bra på så många olika sätt inom hockeyn. Jag passar på att säga några namn.

3) Hur du känner att Kalmar HC (som kanske är er värsta rival) lirar i en annan serie nu? Njuter ni eller saknar ni dom? 

Vi har väldigt trevliga derbyn mot Kalmar och det skapar ett stort intresse från många olika aktörer så som media, supportrar, sponsorer etc. Jag tycker att det är bra med derbyn på många sätt och det hade såklart varit kul att ha med Kalmar i Allettan.

4) Vilken söder-klubb har bäst fans? 

Lättaste frågan, Nybro Vikings har bästa fansen. Inte bara i södra Hockeyettan utan hela ligan.

5) Vilka lag blir det i kvalserien i vår?

Troja/Ljungby är alltid med långt varje säsong, Karlskrona har en uttalad målsättning om avancemang, Huddinge ser bra ut, Östersund har startat Allettan starkt, Boden verkar vara bra. Det finns fler att nämna och som sagt, det kommer bli väldigt jämnt mellan lagen i slutspelet. Jag hoppas såklart att vi är ett av lagen som når till kvalserien.

LÄS MER: Hockeyettan-profilen: ”Nybro har bästa fansen”. 

FOTO: Pelicans.fi, Kettera.net, Magnus Ekeros