SIK utökade avståndet till Nyköping

Skövde IK gjorde en gedigen insats under stora delar borta mot Eskilstuna Linden Hockey och såg till att utöka avståndet till jagande Nyköping med tre nya poäng när laget kunde packa med sig tre poäng hem i bussen.
– Tre viktiga och välförtjänta poäng, ansåg Johan Hellström efter matchen.

Skövde IK:s första period borta mot Eskilstuna Linden Hockey var inte bra, den var en av de bästa SIK presterat på länge och laget var imponerande.

Spelarna checkade högt och såg till att Eskilstuna gjorde misstag.

De såg dessutom till att göra hemmalaget så pass frustrerat att de drog på sig två stycken fullständiga idiotutvisningar.

Den ena resulterade.

När SIK fick sitt första powerplay i matchen såg Henrik Thegel till att ge sitt lag ledningen, fint framspelad av Johan Planeby som stod bakom offensivt mål och serverade Thegel öppet nät.

När SIK sedan fick sitt andra powerplay efter att Oscar Carlsson åkt ut för hakning så tjatade Hugo Ollila till sig en ytterligare tvåa och fick göra Carlsson sällskap i båset.

Då ökade Jonathan Ström på ledningen till 0-2 när han fick stå ensam i slottet och blev serverad av Adam Thilander.

SIK hade bud på mer i den första perioden, bland annat hade Dennis Santesson öppet mål men Oliver Eriksson i hemmakassen fick på något sätt dit sin klubba och räddade.

Några minuter senare var det Rasmus Gustafsson som fick ett läge när han kom fri men han blev upphakad precis när han skulle avsluta.

I slutskedet av den första akten fick dessutom Johan Planeby och Jonas Nyman ett två mot ett läge, Planeby spelade över pucken till Nyman men återigen stod Eriksson för en svettig räddning.

– I första hittar vi tillbaka till linjerna, jobbar lagom kreativt och vi är bra i första perioden, sa Johan Hellström.

SIK tog tag i matchen efter fem minuter

Om SIK:s förstaperiod var strålande så var den andra raka motsatsen, åtminstone de första fem minuterna.

SK hamnade på hälarna flera gånger om och när Jonathan Ström visades ut för en fasthållning behövde Linden tio sekunder för att reducera. Linden vann tekningen i SIK:s zon, pucken hamnade hos Linus Agebor

g och han hittade närmsta krysset, otagbart för Hugo Fagerblom som fram till dess spelat inspirerat mellan stolparna.

Målet gav Linden självförtroende och hade det inte varit för Fagerblom i kassen så hade hemmalaget mycket väl kunnat kvittera, bland annat hade Christopher Norlin ett fint läge men brände avslutet i magen på Fagerblom.

Som en blixt från klar himmel kom sedan SIK:s tredje mål för aftonen. SIK lyckades ta sig in i anfallszon med hela femman, spelade runt pucken några sekunder och till slut fick Tom Olsson fri gata och kunde placera in pucken till vänster om Eriksson.

Dryga minuten senare small det till igen, William Frödelius serverades av Erik Möller och slitvargen fick äntligen göra sitt första mål för säsongen.

Därefter kom en period där SIK dominerade händelserna fullständigt på nytt och det gick inte tro att laget varit tillbakatryckta i början av akten.

Linden fortsatte dra på sig onödiga utvisningar och Oscar Carlsson drog på sig lagets andra utvisning för abuse of officials.

SIK:s powerplay var riktigt bra och de hade flera bud på mål, Dennis Santesson kom närmast med ett stolpskott.

Men periodens sista mål kom, väldigt oväntat, från hemmalaget. Christopher Norlin tryckte sig in på Fagerbloms kasse och tryckte in både målvakt och puck i målet.

– I andra får de momentum första fem minuterna. Vi åker skridskor i lite fel lägen vilket gjorde att de fick jobba sig in i matchen men reder ut det till slut, sa Johan Hellström.

Linden jagade ivrigt

I den tredje perioden var det ett nervöst Skövde IK som beträdde isen. Laget ville mycket men när Linden var puck efter puck så gick Skövde ned sig en aning i spelet.

När hemmalaget dessutom reducerade till 3-4 efter drygt fem minuter kändes det än mer nervöst. Både från isen och uppe på läktarplats.

Eric Björlin förvaltade ett läge efter att Jesper Erlandsson blivit trippad i anfallszon och Linden vänt på spelet.

Bara minuten senare var det ytterst nära en kvittering också när Linden fick öppet mål men Hugo Fagerblom kom upp stort och parerade i absolut sista sekund.

– Tredje perioden är nervös, vi blir lite små istället för att växla upp vi ville vinna kamperna men placerade oss fel, sa Johan Hellström.

45 sekunder senare valde Johan Hellström att ta sin timeout och det gav effekt.

SIK spelade upp sig och började vinna kamper igen. Spelarna kämpade lite hårdare och efter knappt elva minuter lyckades de också träffa målet för första gången i perioden.

En dryg minut senare kom skott nummer två och tre. Det sista hittade nätmaskorna bakom Oliver Eriksson.

Johan Planeby vann pucken i offensiv zon, höll i pucken och en framstormande Jonas Nyman dunkade in 5-3.

– När Nyman hänger dit femman så känner vi alla att det är klart, sa Johan Hellström.

Efter det kändes matchen avgjord.

Ful tackling på Brandhammar

SIK spelade av på ett bra sätt och såg till att hemmalaget inte fick komma till några lägen.

När sedan Anton Brandhammar åkte på en horribel tackling av Lukas Carlsson fick gästerna avsluta matchen med en back mindre men med fem minuters powerplay.

– Första utlåtandet är att det är en smäll som tagit på överkroppen och det är en ful tackling och väldigt fegt, det där är inte att vara en tuff spelare i mina ögon. Man kan spela fysiskt och rejält, det har jag respekt för men det där är inte okej. Domarinsatsen var bra, inte för att vi får mycket powerplay utan han håller samma nivå i 60 minuter och det ska han ha beröm för, sa Johan Hellström.

I det numerära överläget spelade SIK avslappnat och såg till att få tiden att gå. Rasmus Gustafsson passade dessutom på att öka på ledningen till 6-3 när han petade in en retur mellan benen på Eriksson.

SIK lyckades även pricka målramen under det numerära överläget men matchens sista mål stod hemmalaget för. Andrés Staforelli petade in pucken under Fagerblom men matchen var avgjord och SIK fick med sig tre oerhört viktiga poäng.

Sju matcher återstår och SIK har nu ett avstånd på nio poäng ned till sexan Nyköping.

På söndag är det dags för nästa match när Forshaga kommer till Billingehov.

– Det är en viktig match och det kommer bli en tuff match igen. 1200 vill jag se på läktarna, avslutade en nöjd Johan Hellström.