Inför Karlskrona HK – SIK

Karlskrona HK, popplaget som under 2000-talet gjort den nästan otroligt fantastiska resan ända från division tre och upp till SHL där man också spelade tre säsonger innan man på sportsliga grunder förpassades ned till Allsvenskan. Förra säsongen så tappade man även den Allsvenska statusen men denna gången berodde klivet nedåt på att klubben inte klarade de ekonomiska kraven för elitlicensen. Karlskrona har en uttalad målsättning att ta sig upp i Allsvenskan igen och är naturligtvis stora favoriter i söndagens match. För Skövdes del vore det en härlig nöt att knäcka!

Surt sa räven, berätta om fredagens drabbning?

-Ja jag tycker vi kommer upp bra i prestation, inleder Skövdetränaren Fredrik Ljunggren och fortsätter, har en bra energi och skapar mycket och jag tycker vi gör en bra match men tyvärr så grinar det emot oss. Det är lätt efter en sådan förlust att ta med sig lite för mycket i bagaget och tänker för långt bak i tiden istället för att bara tänka på den prestationen som var mot Dalen för den tänker vi ändå någonstans är något vi kan stå för vad det gäller arbetsinsats och energin som vi ger varandra, tyvärr så räcker det inte och framförallt gör vi för lite mål.

Du lät energikedjan starta matchen och jag tror vi är många supportrar som tyckte det var ett härligt drag även om utgången blev olycklig, berätta lite om hur du tänkte när du satta Frödelius och grabbarna som startkedja?

-Nej men det var just att se till så vi fick en bra energi från start och att de skulle komma ner djupt och sätta lite tryck på motståndarna och det gör de ju, vi delar väl ut fyra tacklingar första femton sekunderna och det är väl ungefär de energin vi ville ha och att vi inte skulle vänta på någonting utan gå från start. Sedan är det väl olyckligt att det blev ett mål efter 21 sekunder såklart. Men energi från start och de är bra på att ge laget energi, de jobbar alltid stenhårt och det var så vi tänkte med det.

Det var många spelare som lyfte sig, tycker till exempel att en sådan som Henrik Thegel gör sin bästa insats i allettan hittills även om han inte var vän med pucken det absolut sista?

-Nej han hade lite oflyt några gånger men jag tycker han nästan i varje match är den som är inblandad i mest offensiva anfall och offensiva händelser så jag tycker nog han krigar på hela tiden och gjorde så igår med.

Jag hörde att du fick äran att efter onsdagens derby dela ut priset till Henrik som december månads spelare enligt Rebellerna, andra månaden i rad som han får priset så uppenbarligen är vi fler som gillar hans insatser?

-Det förstår jag, det är en rutinerad spelare som gjort det bra hela säsongen. Han är en smart och laglojal spelare som bidrar både offensivt och defensivt på ett bra sätt varje match.

Vi har pratat lite om powerbreak tidigare och i gårdagens sändning fick vi flera gånger se båset under dessa. Jag uppfattade dig som väldigt aktiv under dessa avbrott som ju faktiskt är mer än dubbelt så långa som en vanlig time out. Kan du ge ett exempel på vad du säger till spelarna?

-Det beror på vilket skeende man är i matchen. Jag tycker att i fredags var det mest att försöka elda på och fortsätta att göra de sakerna bra som vi gör bra. Det var många delar igår där vi förstärker de positiva bitarna. Ju längre matchen går så kanske man får prata lite mera om att gå lite på chans sista tio där kanske, att vi ska lyfta lite tidigare och slå lite rakare och längre puckar och låta forwards gå. Så det är lite olika beroende på vilket skede i matchen men nu var det framförallt att förstärka positiva bitar som vi tycker vi hade gott om.

Nu har Anton Lundmark spelat två matcher och som jag ser det är det en klar positiv injektion, hur är dina intryck?

-Nej men jag håller med, han kommer in med bra energi, han har bra skridskoåkning och bra skott och det är bara att hoppas vi får användning av det i det offensiva spelet också.

Idag är det telefonintervju och jag har inte heller sett på träningen, hur såg den ut?

-Det var en väldigt lugn träning där vi körde i kanske trettio minuter och mest åkte av oss och såg till att få fart i benen, inga konstigheter alls. Det har varit tätt med matchandet och det gäller att hålla knopparna fräscha till söndagen.

Och vilka spelare saknades på träningen?

-Vi räknar med att ställa upp med samma lag mot Karlskrona.

Är det någon av våra sedan tidigare skadade som är närma en match?

-Inte till söndag i vilket fall. Sedan skulle jag tro att det är Wallin (Robin) som vi har närmast om det skulle vara något men jag vet inte exakt hur nära det är.

Även idag har jag fått några läsarfrågor, fyra stycken. Ettan lyder, spelmässigt ett klart steg framåt och poäng hade varit rättvist, gäller det att bara kriga vidare för att poängen ska komma eller vad är det som saknas?

-Vi håller ju med om att insatsen är klart godkänd och kan vi hålla den nivån i arbetsinsatsen och sedan skruva till lite på den där hettan och kylan samtidigt runt avgörande lägen kommer vi vinna hockeymatcher. Jag tycker vi hade skruvat till det och fått en bra boost inför fredagen så det är där vi vill ligga prestationsmässigt och sedan vill vi göra mer mål än motståndarna.

I grundserien tog vi poäng i elva raka matcher, det visar att det finns potential i laget men var har det spelet tagit vägen?

-Ja jag tycker ju att matchen mot Dalen är ju inte sämre än de i grundserien där vi vann och jag tycker prestationen är klart godkänd.

Då säger vi att det spelet är tillbaka?

-Jag vet inte riktigt och det är ju skillnad på spel och poäng om det är det man värderar om du förstår hur jag menar. Mot Dalen tycker vi att spelet är godkänt fast vi inte får några poäng. Jag tycker att i grundserien när vi vann de här åtta raka så var det inte alltid spelet var såhär bra fast vi tog poäng ändå. Det är skillnad på poäng och spel.

Du hade möblerat om en del i powerplay, hur funkade de nya formationerna?

-Ja vi hade väl lite svårt att ta oss in i zon framförallt. Sedan vill jag ju säga att vi hade ju bara möblerat om för att få, vi hade inte gjort det för att vi tycker att vi hade ett dåligt powerplay innan utan det var för att vi var tvungna att göra något när Emanuelsson (Jesper) inte var tillgänglig och han har haft en stor roll i det hela. Vi var tvungna att ha fyra forwards tillgängliga i varje enhet så därav lite justeringar.

Och slutligen, hur frustrerande är det för er tränare och spelarna i laget att pucken inte studsar in och er väg?

-Det är klart att det är jättefrustrerande men vi pratar om det att vi ska försöka påverka det vi kan påverka. Jag tycker att om man jämför fredagen med Mariestadsmatchen till exempel så i Mariestad tycker jag vi är ganska påverkade av vad som händer som går emot oss på isen och då menar jag inte där vi själva gör misstag utan sådant där vi själva inte kan påverka, där vi tycker att motståndarna gör något dumt eller att domarna inte blåser som vi vill. Jag upplever att i fredags är vi mycket starkare i det och verkligen går för det. Så svar på frågan är att jag tycker frustrationen finns men jag tycker det var betydligt bättre koncentration och energi på det vi kan påverka i fredags och det är så vi vill att det ska se ut.

Karlskrona på bortaplan är inte någon motståndare vi möter varje säsong, 2012 senast. Hur går dina tankar inför matchen?

-Att vi ska åka dit och ha en hög energinivå och spela ett bra lagspel där vi vill att vi ska bli hetare offensivt, det är där vi har vårt fokus att vi som sagt vill hänga dit lite mer puckar på de lägena vi har.

Jag har medvetet låtit bli att avsluta inför intervjuerna i allettan med att fråga vem du ställer och du har ju egentligen redan sagt vem som står i söndagens match men hur dumt det än låter så vågar jag inte längre undvika frågan, vem vaktar kassen?

-Haha, vi ställer Hugo Fagerblom så att han får spika igen!

Då hoppas och tror jag att han blir ett monster för motståndarna och spikar igen samt att ni visar upp arbetsinsatsen ni hade senast ännu en gång, då tror jag att ni mycket väl kan återvända hem med era första poäng i allettan!

-Det tror vi också.

Lycka till!

-Tack så mycket!

Länk till webbtevesändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-karlskrona-hk-skovde-ik-2fyn4s

Du har väl inte missat den pågående omröstningen till årets spelare. 17 säsonger i rad har publiken på Billingehov röstat fram årets spelare och denna säsong blir det sofftittarnas säsong. Information om hur du gör din röst hörd hittar du här. https://rebellerna.com

Har du några läsarfrågor till kommande inför tar jag tacksamt emot dem via mail till [email protected]

NU SPOTTAR VI I NÄVARNA OCH TAR PÅ OSS DE GROVA ARBETSHANDSKARNA!